Constanţa: Norvegienii transformă nămolul şi algele Mării Negre în îngrăşământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Avem bani pentru voi, dar totul depinde de calitatea aplicaţiilor", spune ambasadorul Norvegiei în România, Øystein Hovdkinn, aflat la Constanţa pentru a vedea cum se derulează trei proiecte finanţate din banii țării sale.

Guvernul nordic a alocat 7 milioane de euro pentru transformarea nămolului şi a algelor marine de pe litoralul românesc în fertilizator, pentru construirea a 23 de kilometri de canalizare la Cumpăna şi pentru schimbul de experiență maritimă.

Asociaţia de Protejare a Omului şi Mediului pentru o Dezvoltare Durabilă în Lume (ECOM) România a primit de la Norvegia prin finanțări nerambursabile 400.000 de euro pentru un proiect care constă în obţinerea unui compus biosolid care să fie folosit ca fertlizator bio.

„Vom realiza o cercetare privind transformarea deşeurilor bio de tipul nămolului rezidual şi a algelor marine în fertilizator pentru sol în agricultură", a spus Maria Naslac, coordonatorul proiectului.
Ea a mai adăugat că aceste două biomase nu au fost până acum valorificate, nici împreună, nici separat.

„Avem bani pentru voi"

Zilele acestea, Øystein Hovdkinn a venit la Constanţa pentru a vedea cum se derulează proiectele finanţate de nordici. „Am încredere în proiectele finanţate şi aşteptăm rezultatele. Având în vedere suma mare de bani pusă la dispoziţie, există şanse mari şi pentru dezvoltarea altor proiecte în judeţul Constanţa în viitor. Avem bani pentru voi, dar totul depinde de calitatea aplicaţiilor", a declarat Øystein Hovdkinn.

Testat pe solul dobrogean

Activităţile desfăşurate până la acest moment s-au axat pe evaluarea parametrilor biologici, microbiologici, fizico-chimici şi biochimici ai biomasei marine reziduale şi ai nămolului rezidual. „Încercăm să identificăm variante de sterilizare a celor două biomase şi să stabilim proporţiile celor doi componenţi, care urmează să fie testaţi pe solul dobrogean", a dat lămuriri coordonatorul proiectului.

Totul este în acest moment la faza de cercetare, astfel că nimeni nu poate aproxima o dată a obţinerii fertilizatorului bio. Când va fi gata, compozitul va fi folosit ca tehnologie neconvenţională ecologică şi inovativă pentru agricultură.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite