Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Constanţa: Părinţii Simonei Halep se împrumută la bănci pentru ca ea să facă performanţă

2
8 Mar 2010 08:24:13
Autor: adevarul
Simona este ocupă poziţia 96 în clasamentul mondial.
Simona este ocupă poziţia 96 în clasamentul mondial.

Părinţii tenismenei fac împrumuturi la bănci pentru ca ea să facă performanţă.

Cu o rachetă Junior în mână, Simona Halep a intrat pentru prima dată pe terenul de tenis pe care se antrena fratele ei la vârsta de patru ani.

Ştrengăriţa Simona se plictisea tot urmărindu-şi fratele, iar într-o zi a luat racheta de tenis în mână şi a intrat pe teren.

Tatăl său, Stere Halep, îşi ducea fiul cel mare la antrenamentele de tenis. „Am vrut ca măcar băiatul meu să urmeze sportul. Eu am fost fotbalist la Săgeata Stejarul. Eram atacant. Locuiam la ţară şi părinţii mei nu au avut posibilitatea să mă sprijine“, îşi aminteşte tatăl Simonei. Însă, nu băiatul avea să-i îndeplinească visul, ci fata sa.

Când era mică, Simona era băieţoasă. Părinţii îşi amintesc că nu voia să se joace niciodată cu păpuşile. Mica zgâtie de fată prefera să bată mingea pe stradă, să joace fotbal. „Nu purta fustiţă. Acum nu-i place echipamentul pentru că are fustă“, spune mama sa, Stania Halep.  
Între timp, a crescut şi-a depăşit handicapul şi a ajuns să aibă sâni voluptoşi, a căror dimensiune o deranja pe tenismenă în timpul jocului. Între timp, Simona a redus din „handicap“. Pe data de 16 iunie 2009, şi-a micşorat sânii la o clinică din Bucureşti.

„Racheta de tenis era mai mare decât ea“

Nu a trecut mult până când a fost văzută de profesorul de sport Ion Stan de la Liceul Economic.  „Avea cred că vreo patru ani şi jumătate când profesorul mi-a spus: «Aduceţi-o la mine». Avea Simona o rachetă de tenis mai mare decât ea“, îşi aminteşte tatăl. După doar doi ani, Simona a fost legitimată la Clubul Sportiv nr. 2 din Constanţa, unde este legitimată şi în prezent. De fapt, tenismena are dublă legitimare: la CSS2 şi la Clubul IDU.

Antrenamentele la tenis, istovitoare pentru alţi copii de vârsta ei, inclusiv pentru fratele mai mare care a renunţat la scurt timp să mai joace tenis, erau pentru Simona doar o joacă. De mai multe ori pe săptămână, fata mergea însoţită de părinţi la antrenamente. Uneori, avea şi câte două antrenamente pe zi.

La şase ani şi jumătate au început turneele pentru micuţa tenismenă. A fost prezentă la toate campionatele naţionale la 12, 14 şi 16 ani, la internaţionale şi la europene, iar cu echipa a participat la Cupa Federaţiei Europene de Tenis. În 2008 a câştigat Marele Turneu la Juniori. În prezent, ocupă locul 171 la seniori în clasamentul ATP, având 5 turnee de tenis câştigate.

Au făcut împrumuturi în bancă

Părinţii au reuşit cu greu să o susţină pe Simona. „Este un sport foarte scump şi nu eşti susţinut de club pentru că nu este un sport de echipă. Numai setul de rachete costă 150 de lei“, spun părinţii Simonei.

Părinţii au fost nevoiţi să facă împrumuturi în bănci pentru a o ajuta pe Simona să meargă mai departe. „Antrenorul, biletele de avion pentru turnee costă cam 50 - 60.000 de euro pe an“, spune tatăl Simona câştigă foarte puţin şi nu acoperă nici pe departe sumele cheltuite de familie cu pregătirea ei.

Mama sa este casnică, iar tatăl, de profesie tehnician zootehnist, are acum o fabrică de produse lactate în judeţul Constanţa.

„Dacă eşti în primele 100 de locuri pe ATP începi să te întreţii singur. Dacă ajungi în primii 50 eşti bogat“, spune tatăl campioanei. Simona are propriul antrenor de tenis: profesorul Tonai Firicel, antrenorul lui Victor Hănescu. Acum, Simona primeşte rachetele şi echipamentul de la două firme cu care are contract: Wilson şi Lotto.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Conu' Leonida
15.07.2013, 00:59:41

Mă bucur că Simona a ajuns printre primele 30.

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
15.07.2014, 17:15:57

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările