Constanţa: Portret / Traian Lupu, profesorul de desen cu suflet de muzician

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A obţinut numeroase premii cu copiii de la Cercul de Pictură Pro Artis, din Mangalia. A organizat grupuri muzicale care au obţinut premii la Sanremo, în Italia.

E legant, manierat, mereu alături de copiii de la şcoală sau implicându-se în proiectele din comunitatea dobrogeană, inimosul profesor din Mangalia se bucură pentru fiecare succes al micilor artişti de la şcoala Gala Galaction, pe care-i coordonează cu multă dragoste. 

Cântă din copilărie

Trăieşte de mai bine de trei decenii în mijlocul dobrogenilor, dar s-a născut în Banat. Traian Lupu a văzut lumina zilei la Biled,  în apropiere de Timişoara. Părinţii ardeleni l-au dat să înveţe de mic să cânte pe note la vioară de la un profesor neamţ. „La noi,
în Banat sau în Ardeal, la vremea aceea, nu era casă în care să nu cânte careva la vreun instrument“, îşi aminteşte profesorul.

Avea doar 7 - 8 ani, dar ştia să descifreze solfegiile pe care i le dădea învăţătoarea la clasă. A învăţat apoi să cânte şi la chitară şi percuţie, iar pe la 16-17 ani a înfiinţat un taraf de muzică populară şi o trupă de muzică uşoară împreună cu alţi colegi. A urmat Liceul C.D. Loga din Timişoara.

„În fiecare dimineaţă mă trezeam la ora 4.45 pentru că la 5.03 aveam trenul de Timişoara. Ajungeam la liceu odată cu femeile de serviciu, mă apucam şi-mi făceam o parte din lecţii, până veneau ceilalţi colegi…“, îşi aminteşte Traian Lupu.

Între muzică şi pictură

După terminarea liceului, a fost angajat ca instructor metodist la Casa raională de Cultură din Sânnicolau Mare. „Tot în acea perioadă
mi-am redescoperit «chemarea» spre artele frumoase şi m-am pregătit în particular pentru admiterea la Facultatea de Arte Plastice a Universităţii din Timişoara“, îşi aminteşte el.

În timpul studenţiei, a fost fondator, component si interpret în mai multe formaţii instrumentale de muzică populară şi rock. După terminarea facultăţii, a înfiinţat şi coordonat formaţii artistice la Căminul Cultural din comuna Ciobanu,  judeţul Constanţa, unde primise repartiţie în 1969, ca profesor de desen. Apoi a devenit director al Căminului Cultural  din Cobadin,  iar ulterior al Casei de cultură din Mangalia.

În mijlocul copiilor

Din 1990 predă la Şcoala Gala Galaction, din Mangalia. Este cel care a avut ideea să înfiinţeze corurile de copii Callatis Junior şi Galacteea, care au obţinut premiul I în 2006 şi 2007 la Festivalul Internaţional de Creativitate Şcolară de la Sanremo, în Italia. A organizat proiecte interinstituţionale cu Muzeul de Arheologie Callatis, din Mangalia, iar în acest an a finalizat albumele virtuale ale Cercului de Pictură Pro
Artis. „Proiectul meu de suflet este înfiinţarea unei şcoli private de pictură pentru copii la Mangalia“, mărturiseşte profesorul Traian Lupu.

Citiţi mai multe în  !

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite