Constanţa: Secretele din spatele tarabei de flori FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie de florari dezvăluie trucurile ce menţin buchetele proaspete mai mult timp: apa curată şi codiţele tăiate zilnic. Membrii familiei Mujdei au renunţat la taraba cu zarzavaturi, legume şi fructe pentru o afacere parfumată: florile.

Tradiţia florăreselor cu fuste mai înflorate ca marfa lor a apus. Locul lor a fost luat de florării cochete în care se vând nu doar delicatele plante, ci şi sfaturi şi ponturi despre întreţinerea acestora. Din spatele tejghelei, o familie de florari din piaţa I.L.Caragiale (de la Groapă) dezvăluie cele trei reguli de aur în meseria lor.

Meseria se fură

Familia Mujdei este la prima generaţie de florari. Originari din Botoşani, Vasile (41 de ani) şi fratele său Adrian (27 de ani) au pierdut şirul anilor de când au venit în Constanţa, împreună cu părinţii lor, care erau precupeţi de fructe şi legume. „Îi ajutam şi noi. La tarabele de lângă noi erau precupeţi de flori. Am furat meserie de la ei“, îşi aminteşte Vasile.

Maria Mujdei pregăteşte ornamente unice de Florii


Atunci privea fascinat florăresele care aşezau cu măiestrie firele în ambalajele lucioase. „Eram atent la fiecare detaliu“, povesteşte el.

Clienţi reticenţi

A continuat însă afacerea familiei până în urmă cu doi ani, când a renunţat la standul cu roadele pământului. „Am decis să începem alt comerţ şi am ales ce era mai frumos: florile“, spune soţia lui Vasile, Maria (40 de ani).

image
image

Vasile, soţul Mariei, vinde flori la o tarabă din piaţa Caragiale

Mujdeii nu regretă alegerea, iar clienţii sunt încântaţi de aranjamentele făcute de familia de florari. „Oamenii sunt mai reticenţi când văd un bărbat florar, mă întreabă unde este «doamna». Sunt uimiţi când le spun că eu fac buchetele“, zâmbeşte Vasile.

Uimirea clienţilor păleşte în faţa surprizei pe care o au când văd superbele aranjamente florale ce ies din mâna florarului.

Livrări la domiciliu

În zilele de sărbătoare, taraba din Piaţa I.L. Caragiale este asaltată de clienţi. Vasile îi întâmpină cu zâmbetul pe buze şi cu flori proaspete. Pentru constănţenii grăbiţi şi pentru cei care vor să facă o surpriză, florarul face şi livrări la domiciliul clienţilor. „Chiar astăzi am avut comenzi pe care trebuie să le livrăm. Părinţii ai două domnişoare care împlinesc 18 ani vor primi câte un buchet special“, explică Maria.

Aranjamente florale de Paşte

Afacerea a mers şi Maria şi-a deschis o florărie la doar trei sute de metri de taraba soţului ei. Vând florile cu aceleaşi preţuri şi sunt parteneri de viaţă, dar în spatele tejghelei devin concurenţi şi încearcă, fiecare, să atragă cât mai mulţi clienţi.

image

„Cel mai mare buchet pe care l-am făcut a avut 55 de trandafiri“, se laudă Vasile. Florarul este înfrânt fără drept de apel de soţia sa. „Eu am făcut un buchet din 110 fire de flori, soiuri diferite“, se mândreşte Maria.

Coşuleţe de Paşte

Din Săptămâna Floriilor, florarii pregătesc decoraţiuni speciale cu motive pascale. Împletite din scoarţă de copac sau din ratan, coşuleţele încărcate cu flori parfumate sunt accesorizate cu ouă pictate şi buburuze. „Pot fi oferite de Paşte, au ornamente specifice. Pentru că au şi rădăcini, plantele pot fi replantate în ghivece“, explică florăreasa.

image

Aranjamente de florii

Florile ce nu au rădăcini sunt aşezate cu grijă în bucăţi de burete special. „Bureţii sunt udaţi şi reţin apa, iar plantele rezistă mai mult“, arată Vasile.

Flori din Ecuador

Adrian este cel care se ocupă de aprovizionarea afacerii. „Vin tiruri săptămânal din Ecuador, via Olanda, pline-ochi cu flori din sute de soiuri“, explică florarul. Dintre milioanele de fire, el le alege pe cele mai bune.

Îi place să experimenteze şi adună într-un buchet cele mai parfumate flori. „Lalelele se combină cu frezii sau cu narcise. Trandafirii arată bine în buchete alături de crinii imperiali. Buchetele de jerbere sunt frumoase cu orice floare“, explică Vasile.

image

Aranjamente de florii

Familia de florari dezvăluie şi secretul care ţine florile prospete mai mult timp. „Codiţele firelor trebuie tăiate zilnic, în diagonală. Obligatoriu, apa în care sunt ţinute florile este schimbată zilnic. Trebuie să respecţi florile“, spun cei trei la unison. Pentru a face un buchet, florarul are nevoie de aproximativ 15 minute. Adaugă fiecare floare cu grijă în palmă, iar când buchetul este aproape gata, îl îmbracă în plasă de rafie.

Preţuri de sezon

Cele mai căutate flori în această perioadă sunt lalelele şi freziile, vândute cu 5 lei firul. Şi răsadurile la 2.5 lei fiecare sunt la mare căutare. Vasile vinde trandafirii cu 8 lei firul.

image

În florăria Mariei, clienţii găsesc şi pomi exotici. Un mandarin cu crengile încărcate de fructe costă între 150 şi 300 de lei, iar un lămâi roditor – 250 de lei. Pentru un coşulet din scoarţă de copac, plin cu flori şi ornamente psacale, plătiţi între 25 şi 70 de lei.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite