FOTO Premieră absolută în învăţământul preuniversitar. Constanţa are singurul simulator de navigaţie cu vele din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre, pasionat de cursul de navigaţie FOTO Daniel Stoenciu
Radu Mazăre, pasionat de cursul de navigaţie FOTO Daniel Stoenciu

Singurul simulator de yachting din ţară a fost inaugurat recent la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Constanţa. Cu programul instalat pe computerele din laboratorul de informatică, elevii învaţă să manevreze iole, yacht-uri, catamarane, bărci rapide cu motor.

Colegiul Mihai Eminescu este instituţia de învăţământ care a organizat, tot în colaborare cu Clubul Nautic Român, primul curs opţional de navigaţie cu vele.

Softul Sail Simulator 5 rulează pe 30 computere de ultimă generaţie, oferind şansa campionilor yachtingului din România să se antreneze, pe vreme rea, în laboratorul IT. Cursul este util şi în vederea susţinerii examenului pentru obţinerea permisului de conducător de ambarcaţiuni de agreement, care se susţine la Autoritatea Navală Română.

La lansare a fost prezent primarul Radu Mazăre, inspectorul şcolar general Răducu Popescu, directorul Autorităţii Navale Române Andrian Mihei, toţi iubitori ai apei.

„Este o idee extraordinară pentru atragerea copiilor în practicarea sporturilor cu vele. Abia aştept să-i văd pe apă, în antrenmentele reale, la competiţii“, i-a provocat primarul Radu Mazăre, împătimit ai sporturilor nautice.

Simulatorul a fost inaugurat de Clubul Nautic Român în colaborare cu Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret.

„Sail Simulator 5 este un simulator didactic ce reprezintă pentru veliştii începători o introducere în lumea navigaţiei cu vele, pentru cunoscători - un antrenament uscat potrivit pentru perfecţionarea tacticii pe apă, iar pentru sportivii de performanţă - o componentă a pregătirii postcompetiţionale în extrasezon“, a declarat Andreea Mihăescu, directorul executiv al Clubului Nautic Român. Andreea este studentă la Educaţiei Fizică şi îşi pregăteşte lucrarea de licenţă exact pe acest domeniu, iar elevii de la navigaţie vor fi subiecţii tezei sale.

„Acest simulator crează condiţii de evoluţie a binomului ambarcaţiune-sportiv, echivalente cu unele din mediul natural, în funcţie de parametrii de vânt (direcţie, forţă), curenţi marini, greutate a sportivului, salinitate a apei şi agitaţie a valurilor. Toţi aceşti parametri fie sunt presetaţi în memoria softului la fiecare antrenament sau competiţie virtual, fie sunt transmişi în timp real din cele cinci zone de competiţie cu care softul este în permanentă legătură directă prin GPS. Datele sunt retransmise către utilizatori prin serverul central din Olanda, al producătorului acestui echipament - compania Stentec“, a explicat Andreea.

Pregătirea la simulator urmăreşte crearea şi fundamentarea deprinderilor teoretice şi practice, prin metoda repetitivă, în manevrarea ambarcaţiunii şi navigaţia sportivă cu vele, prin acţiunea directă asupra sistemelor de guvernare şi sistemului de propulsive (velatură), prin perceptiţie exterioară.

Totodată simulatorul de navigaţie cu vele oferă posibilitatea de a observa forţele externe care interferează cu ambarcaţiunea şi modul în care acestea  se modifică prin acţionarea manevrelor de la bord (derivor, safran, şcotă,cunningam, palan, colţ de şcotă, etc).

Sunt calculaţi şi evidenţiaţi parametrii ambarcaţiunii în timpul deplasării cu ajutorul cadranelor indicatoare de pe desktop (curenţi marini, vânt, velocitate, viteză de deplasare, GPS, etc.)

„Situaţiile întâlnite sunt cât se poate de reale şi elocvente, deoarece viteza de deplasare şi gradul de înclinare al bărcii se raportează la indicii somatici introduşi de sportiv la începutul antrenamentului“, spune Andreea.  
Traseele  predefinite ale regatelor (Treasure Island, Cabrera, Koh Hong, Scheveningen, Fluessen)  şi condiţiile competiţionale(vânt, valuri, curenţi)  pot fi selectate, sau create de antrenorul-operator al simulatorului.  Printre numeroasele clase de ambarcaţiuni ce pot fi selectate, se află şi: Optimist, Laser, 420, 470, Finn, Hobbie Tiger, RIB.

Începând cu anul 2011, Federaţia Internaţională de Yahting (I.S.A.F.), organizează anual o replică virtuală a Campionatului Mondial de Tineret. În România, Clubul Nautic Român este promotorul yahtingului on-line, în decembrie 2012, organizând prima regată virtuală din ţară, cu sprijinul GMB Computers, sponsorul care a achiziţionat pentru noi softul simulatorului şi a găzduit prima ediţie virtuală a competiţiei Regata Moş Nicolae.

Sail Simulator 5 este ultimul model din seria de simulatoare care au fost lansate 21 decembrie 2009 de compania olandeză, producătoare de echipamente electronice de navigaţie, acest model fiind comercializat începând cu anul 2012.

Orice modificare şi îmbunătăţire adusă simulatorului de către producător este transmisă automat tuturor deţinătorilor de licenţe.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite