Contestaţii la titlul de Capitala Tineretului din România: „Jocurile erau făcute pentru a umili Constanţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concursul privind Capitala Tineretului din România a fost fraudat, susţin reprezentanţii Constanţei. Pentru titlul din 2018, Constanţa a candidat împotriva Bacăului, pierzând în favoarea acestuia.

Federaţia Tinerilor din Constanţa (FTC), organizaţie reprezentativă a tinerilor din Constanţa, a remis marţi, 2 mai, un comunicat de presă prin care arată că, în contextul Zilei Naţionale a Tineretului - 2 mai, a avut loc o fraudă în cadrul competiţiei privind desemnarea Capitalei Tineretului din România, organizată de Consiliul Tineretului din România, Federaţia Share, Grupul PONT şi BCR.

„Contrar regulamentului competiţiei, candidaturile nu au fost evaluate conform baremului stabilit (motivaţie, ecosistem, coerenţa viziunii, infrastructură etc.), ci s-a realizat o evaluare subiectivă de către membrii juriului, aceştia manifestându-şi opţiunea între cele două oraşe candidate - Constanţa şi Bacău.

De asemenea, au existat membri ai juriului care se aflau şi află în prezent în relaţie de duşmănie în raport cu conducerea Federaţiei Tinerilor din Constanţa şi nu au înţeles să se abţină, ci din contră, au militat activ împotriva candidaturii municipiului Constanţa.

Aceste informaţii sunt cunoscute de către administraţia municipiului Constanţa şi au fost dezbătute pe larg în cadrul Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret al Municipiului Constanţa din luna decembrie 2016“, au anunţat liderii FTC.

Din aceste considerente, Federaţia Tinerilor din Constanţa anunţă că nu va mai participa vreodată la această competiţie, dacă va avea aceaişi organizatori şi recomandă altor municipii să adopte aceeaşi poziţie. FTR va propune ca acest program să fie preluat de către Guvern, prin Ministerul Tineretului şi Sportului, pentru „a se asigura obiectivitatea jurizării“. În acest sens, federaţia va propune amendamente la Legea tineretului şi va solicita sprijinul Asociaţiei Municipiilor din România.

„Ştiam cu cel puţin două zile înainte de anunţarea rezultatelor că jocurile sunt făcute în scopul umilirii municipiului Constanţa şi Federaţiei noastre. Acest fapt se datorează poziţionarii obiective şi echidistante a Federaţiei în raport cu autorităţile publice, aspect care a deranjat. Am cerut încă din seara anunţării rezultatelor punctajul şi clasamentul şi nici până acum nu le-am primit, pentru că ele nu există. Nu căutăm vinovăţii, nu cerem tragerea la răspundere a niciunei persoane, ci dorim să informăm corect opinia publică în general şi pe tinerii constănţeni în mod special despre această absurditate. Este de notorietate că deciziile arbitrare sunt întotdeauna nemotivate. Federaţia va continua să aibă aceleaşi poziţii echilibrate, chiar dacă deranjăm anumite cercuri de interese“, a declarat Alexandru Bajdechi, preşedintele Federaţiei Tinerilor din Constanţa. 

image

„Competiţia pentru dobândirea titlului de Capitală a Tineretului din România a reprezentat pentru noi un prilej pentru a confirma potenţialul municipiului Constanţa în ceea ce priveşte activitatea de tineret şi totodată o bună ocazie pentru organizaţiile locale de tineret să conlucreze şi să contureze viziuni comune. Este dezamăgitor faptul că a fost sfidată total realitatea şi aici mă refer la cei peste 30.000 de tineri ce au venit în Constanţa doar în ultimele zile“, a declarat Cristian-George Farauanu, prim-vicepreşedintele Federaţiei. 

Liderul Consiliului Tineretului din România, Mihai Dragoş, a răspuns acestor acuze de fraudare: „Juriul este alcătuit din organizaţii reprezentative, incontestabil, deliberările au durat 4 ore, părerile au fost împărţite, votul a fost luat în unanimitate“. Dragoş a subliniat că statutul de Capitală a Tineretului presupune să ştii să cooperezi, să îţi atragi de partea ta entităţi care să îţi susţină proiectul. 

Opinie oficială

Consiliul Tineretului din România a transmis oficial opinia sa privind acuzaţia potrivit căreia competiţia de proiecte pentru titlul Capitala Tineretului din România, desfăşurată în anul 2016, a fost fraudată. 

Redăm poziţia sa: 

„Capitala Tineretului din România a reunit un juriu format din reprezentanţi ai celor mai relevante organizaţii neguvernamentale de tineret pentru diferite categorii de tineri, organizaţii de tineret ale tuturor partidelor politice parlamentare cu grup parlamentar (şi din coaliţia majoritară şi din opoziţie), reprezentanţi ai instituţiilor relevante şi ai companiilor partenere, fiecare dintre acestea fiind responsabile de desemnarea persoanei care le-a reprezentat.

Acest juriu, cu largă diversitate, reprezentativitate şi relevanţă, este un atuu major al programului şi nu poate fi permisă selectarea organizaţiilor care evaluează aplicaţiile şi a persoanelor desemnate de acestea de către echipele oraşelor candidat.

De altfel, capacitatea echipei oraşului candidat de a colabora şi a menţine relaţii parteneriale cu organizaţii naţionale, instituţii şi companii reprezentate în juriu este o condiţie importantă pentru succesul programului în perioada purtării titlului. În situaţia în care, anterior evaluării aplicaţiilor, una din echipe constata că este dezavantajată de caracterul relaţiilor cu unele din organizaţiile reprezentate şi delegaţii lor, aceasta se putea retrage.

Menţionăm că decizia juriului a presupus deliberări consistente, de aproximativ patru ore, în care s-au analizat argumentele pentru şi împotriva fiecăreia dintre aplicaţii şi în urma cărora oraşul câştigător a fost agreat în unanimitate de membrii juriului.

Pentru verificarea uşoară a diversităţii, reprezentantivităţii şi relevanţei juriului programului „Capitala Tineretului din România”, dar şi a concluziilor acestuia, vă rugăm să consultaţi:

- componenţa juriului: http://capitalatineretului.ro/bacau-si-constanta-se-bat-pentru-titlul-de-capitala-tineretului-din-romania-si-pentru-premiul-de-50-000-de-euro/

- raportul juriului: http://capitalatineretului.ro/wp-content/uploads/2017/05/CTRO_RaportJuriu_11noiembrie2016.pdf

Capitala Tineretului din România este cel mai ambiţios program naţional destinat tinerilor, iar partenerii implicaţi în Guvernanţă sunt:

Consiliul Tineretului din România (CTR) - entitate reprezentativă a tineretului din România;

Federaţia SHARE Cluj-Napoca - comanagerul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului;

Grupul PONT - grup de experţi de tineret, iniţiatorul măsurilor de pregătire a Capitalei Tineretului din România pe baza experienţei candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru Capitala Europeană a Tineretului 2015;

Banca Comercială Română (BCR) - lider al sistemului bancar românesc.

Obiectivul programului este să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri şi să-i implice activ în procesele decizionale din oraşele lor pe teme ce ţin de educaţie, cultură, politică demografică  şi alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, îşi propune să stimuleze autorităţile publice locale şi companiile private să susţină  şi să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului“.

Pe aceeaşi temă: 

Candidatură-surpriză: Constanţa, Capitala Tineretului din România. Ce-i lipseşte oraşului vacanţei să devină un centru de tineret activ

Oraşe care vor să devină în 2017 Capitala Tineretului din România. Cine are avantaj în competiţia naţională

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite