Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Corneliu Coposu: „Blestemul României ar fi ca după 20-25 de ani F.S.N. să se afle şi la stânga, şi la dreapta eşichierului politic“

2
20 May 2019 13:10:48
Autor: Mariana Iancu
Corneliu Coposu
Corneliu Coposu

În urmă cu 105 ani se năştea Corneliu Coposu, liderul opoziţiei din România postcomunistă. Ion Andrei Gherasim, fostul secretar al Seniorului, spune că omul politic a fost un profet.

Imediat după 1989, spune Ion Andrei Gherasim, s-a vorbit mult despre două personalităţi care au fost considerate şi de lumea politică şi de societatea civilă un fel de vizionari, de profeţi. Este vorba de Corneliu Coposu şi Silviu Brucan. Unul a fost liderul de necontestat al opoziţiei din România postcomunistă, iar cel de-al doilea un bolşevic.
 
„În decursul timpului, mai ales în ultimii ani ai dictaturii lui Ceauşescu, Silviu Brucan a fost prezentat ca un democrat. Era cel care a stat în spatele scrisorii celor şase, care a fost citită şi la Europa Liberă“, spune Gherasim, numai că să nu uităm că în anul 1945, în timp de Silviu Brucan era secretar general de redacţie la Scânteia, a cerut condamnarea la moarte a lui Iuliu Maniu, a lui Corneliu Coposu şi a altor lideri ţărănişti.
 
Brucan: „Oricine să intre în studio, numai Coposu nu“
 
Mai mult decât atât, fostul comunist l-a subminat pe ţărănist chiar şi după Revoluţie. „Să ne amintim momentul 22 Decembrie 1989, când Seniorul Coposu a ajuns la televiziune pentru a anunţa reapariţia partidului istoric. Atunci când Brucan a fost informat la televiziune că există un domn în pardesiu, distins, care spune că vrea să intre în studioul 4, Brucan a întrebat: „Dar despre cine e vorba?“. „Zice că îl cheamă Corneliu Căposu.“ La care Brucan a spus: «Oricine, numai ăsta nu». Momentul a fost povestit de Ion Caramitru şi de alţi oameni prezenţi la discuţie“, spune secretarul Seniorului.
 
Silviu Brucan a rămas în memoria colectivă ca fiind un profet. Imediat după Revoluţie, el a spus că „Vor trebui să treacă 20 de ani ca în România să fie democraţie“. Numai că Puterea a fost acaparată după revoluţie tot de comunişti, Corneliu Coposu fiind ferm convins de faptul că Frontul Salvării Naţionale al lui Ion Iliescu va candida pentru alegerile din mai 1990, deşi iniţial anunţase că nu se va implica.
 
De altfel, Silviu Brucan l-a evitat tot timpul pe cel pe care l-ar fi vrut condamnat la moarte. „Era convins că Seniorul ar fi convins lumea într-o dispută faţă în faţă într-un dialog direct despre ceea ce ar trebui să se întâmple în România“, crede Gherasim. 
 
Coposu: „Blestemul României ar fi ca după 20 - 25 de ani FSN să se afle să afle şi la stânga, şi la dreapta eşichierului politic“
 
La rândul său, Corneliu Coposu, la fel ca şi mentorul lui Iuliu Maniu, a prevăzut multe lucruri. În 1987 a avut extraordinara intuiţie, într-o vreme în care era urmărit de Securitate, să înscrie partidul în Internaţionala Creştin Democrată. A prevăzut că ăsta e viitorul partidului: să intre în structurile creştin democrate internaţionale. Apoi, a fost primul lider politic român care a vorbit despre importanţa integrării ţării noastre în structurile euro atlantice şi despre faptul că trebuie să ne distanţăm de Răsărit. În aprilie '90 a spus că blestemul României ar fi ca după 20 – 25 de ani FSN să se afle să afle şi la stânga şi la dreapta eşichierului politic. O altă viziune care s-a dovedit a fi adevărată, spune Ion Andrei Gherasim.
 
Un mesaj al lui Alexandru Bârlădeanu la moartea Seniorului, în noiembrie 1995, reflectă distanţa de la cer la pământ între Corneliu Coposu şi comunişti. „Ne-am cunoscut din tinereţe. Fiecare a mers pe calea lui. Timpul a arătat că tu ai fost cel care a avut dreptate“. 
 
 
 
 
Colecţie Fundaţia Corneliu Coposu 
 
Pe aceeaşi temă:
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ciprian Ch
20.05.2019, 13:33:57

Si cata dreptate ai avut domnule Coposu... Si au trecut cei 20-25 de ani si ne zbatem in continuare in aceeasi mocirla, condusi de aceiasi lideri marsavi, intr-o lume neagra si intunecata, iar lumina nu se mai zareste!

+2 (2 voturi)
Galeriu Crestinu
20.05.2019, 16:03:50

Seniorul Coposu a fost un vizionar.....stia bine ca si propriul lui PNTCD era plin de securisti inca de la formare....ca si Casa Regala...( prin DUDA si unitatea SRI ce o conduce acolo...)... dupa 17 ani de puscarie comunista stia bine ca #CIUMA ROSIE trebuia LICHIDATA de la inceput ...prin Punctul 8 de la Timisoara.....altminteri se "reorganizraza" si mai atroce in toate "partidele" inventate de SRI........intr-un STAT SECURIST MAFIOT....ceea ce suntem din pacate azi.....