Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Corneliu Coposu: „Povestea cu teroriştii este o invenţie. În realitate, oamenii aceştia au avut cinismul să pună soldaţii să se împuşte reciproc“

19
18 Dec 2019 06:11:26
Autor: Mariana Iancu
Liderul ţărănist Corneliu Coposu
Liderul ţărănist Corneliu Coposu

În „Dialoguri cu Corneliu Coposu“, carte scrisă de Vartan Arachelian, regăsim amintirile Seniorului, din vremurile de demult, dar şi despre România anilor de după 1989.

Corneliu Coposu a fost întrebat de Arachelian şi despre Revoluţia din 1989. „Am văzut şi am asistat – nu pot să zic că am participat - la această revoltă populară care era aşa de pornită, încît cred că ar fi reuşit chiar dacă mitralierele ar fi secerat 50 000 de oameni. Revoluţia ar fi reuşit oricum, pentru că în faţa pornirii, plină de indignare, a opiniei publice, nici chiar mitralierele nu pot să reziste. S-a lansat lozinca că de cînd s-a inventat mitraliera, au dispărut revoluţiile. Nu-i adevărat. Dacă există o pornire nestăvilită împotriva unei nedreptăţi strigătoare la cer, chiar dacă 50 de rînduri cad secerate de mitralieră, pînă la urmă se termină încărcătura mitralierei şi valul de oameni protestatari copleşeşte pe asasini“.
 
Seniorul avea convingerea certă că a existat aici o revoluţie, care a fost confiscată apoi printr-o înscenare. „Acum, lumea din Apus afirmă că nici n-a existat o revoluţie, că a existat o lovitură de palat susţinută de ruşi. Lucru neadevărat. A existat o revoluţie. Această revoluţie a fost cîştigată de generaţia tînără, care adeterminat fuga dictatorului şi prăbuşirea comunismului.

Ce a urmat este o altă secvenţă. Ea a aparţinut grupului de veleitari care, pentru a-şi asigura şi consolida puterea, a montat această oribilă înscenare, adică pretinsa luptă cu teroriştii, care a costat atîtea vieţi. Povestea cu teroriştii este o invenţie, în realitate, oamenii aceştia au avut cinismul să pună armata să se împuşte reciproc pentru a crea impresia unei rezistenţe ceauşiste pe care ei, neocomuniştii, au lichidat-o. Prin această înscenare sîngeroasă au vrut să fie legitimaţi ca salvatori ai revoluţiei. O minciună comunistă, ca multe altele. O minciună criminală“, a spus Corneliu Coposu.
 
Vă mai recomandăm:
 
Amintirile tinerei care a fluturat steagul de pe clădirea CC la Revoluţie: „Se dădeau arme cu buletinul. Am luat şi eu una, deşi nu ştiam să trag“
 
VIDEO Iadul prin care a trecut o tânără la Revoluţie, pe 21 decembrie 1989: „Vreţi libertate? Vă dăm noi libertate în pământ
 
Tânăra care la Revoluţie a fluturat steagul la Comitetul Central: „Mă înfurie faptul că la 17 ani mi s-a dat o armă cu gloanţe adevărate pe ţeavă“
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

microtron
18.12.2019, 08:09:55

de acord. nu au existat teroristi. toata treaba a fost regizata si coordonata de armata. armata a tras in oameni.

+12 (14 voturi)
bob
18.12.2019, 08:45:17

Am avut demult un angajat care era in armata la Bucuresti in timpul revolutiei. Mi a povestit omul enormitatile intamplate acolo. Multi ofiteri pur si simplu s au ascuns pentru ca nu stiau care va fi rezultatul final si se temeau. Altii au dat ordin sa se scoata toata tehnica militara in strada. Tab uri, tancuri, arme. S a tras in disperare, desi militarii stiau ca trag unii in altii si in populatie. Ordinele erau haotice. Capitanul acestui baiat s a ascuns in birou si a spus ca nu are nici un ordin si ca se teme pentru viata lui si a familiei sale in functie de ce ordin va da. Ordine de la superiorii sai nu avea. Si asa au inceput sa dea ordine caporalii, militari in termen. De aici... Haos. Realitatea este ca mai toate victimele revolutiei au fost impuscate de armata!!!

+8 (10 voturi)
Adrian Foangǎ
18.12.2019, 08:10:27

Manevre rusesti, fumigene cu "teroristi". Iar poporul a muscat-o...

+11 (11 voturi)
Markus Roman
18.12.2019, 08:10:37

D-l Corneliu Caposu spune doar pe jumatate adevarul: ca n-au existat teroristi, ceeea ce-i f adevarat. Dar pe soldati nu i-a pus nimeni sa se impuste intre ei. S-au impuscat ei singuri intre ei ca prostii, la fel ca si civilii care primisera armament si tot ca prostii au impuscat oameni. Si atunci ca si acum s-au gasit destui cretini care sa spuna ca au vazut vreun terorist zbuand sau pitit cine stie unde si da-i tataie trageri ca la Verdun. Daca vreti, va spun eu intamplari de acest gen din dec 1989 pana va plictisiti. Parca pe tansmisionistii si geodezii de la doua unitati din orasul meu i-a pus Iliescu sa se impuste intre ei?

+1 (9 voturi)
Un cititor
18.12.2019, 08:26:20

Asta-i adevarul revolutiei ! Si uite ca era spus cu zeci de ani in urma. Nu de oricine, ci de Corneliu Coposu. Acum ....pe cine sa mai tragi la raspundere ?! Armata a tras in oameni ! Dupa 30 de ani ...nu mai ai altceva de facut decat sa stabilesti adevarul istoric...pentru posteritate. Unii din armata, securitate etc, din conducerea statului de atunci au fost condamnati, cum este si Generalul Stanculescu. Dar mai sunt destui: Iliescu, Gelu Voica Voiculescu....etc... Acestia si multi altii, ar trebui macar inlaturati din funtii. Unul din acesti comunisti este si Melescanu! Dupa treizeci de ani ar trebui macar facute astfel de reparatii ! Sa nu mai aiba voie prin lege, sa faca parte din nicio conducere, sa ocupe functii publice ! Dar faptul ca acum 30 de ani, Armata Romaniei a tras in proprii cetateni trebuie sa ramana scris oficial pentru posteritate. Cat ar fi de crud, este adevarul istoric ! Toate structurile statului sunt pline de acei oameni, care intr-un fel sau altul sunt patati cu sangele eroilor de atunci ! Eu cred ca ...acum, este singurul lucru care s-ar mai putea face ! Sa-i inlture prin lege pe acesti comunisti, care inca mai sunt activi si, acum, dau lectii de morala, conduc pe mai departe.

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările