FOTO VIDEO Coroană de flori aruncată pe mare în memoria lui Jean Constantin: „Pe toată America nu dau eu Constanţa mea“, scrie pe panglica funerară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La  21 august se împlinesc 91 de ani de la naşterea actorului Jean Constantin, prilej cu care în Portul Tomis pescarii, vechii prieteni ai maestrului, au purtat în larg o coroană de flori. Aceştia au depănat amintiri legate de Jean Constantin în locul în care acesta obişnuia să-şi ţină barca.

Jean Constantin s-a născut la Techirghiol la 21 august 1927, într-o familie cu 9 copii, din mamă grecoaică (Caliopi) şi tată macedonean sârb (Dumitru), actorul a fost cel mai mic dintre băieţi. Numele său de botez era Constantin, după bunicul său patern Costache. Numele de familie original era Zeanu, transformat în Geanu, transcris apoi în Jean, în livretul militar al tatălui său Dumitru.

Marele actor a murit în data de 26 mai 2010 în apartamentul său din Constanţa. Se pregătea să meargă la o întâlnire cu prietenii săi, pescarii, în Portul Tomis, locul unde Jean Constantin avea şi o barcă botezată după numele mamei sale, Caliopi. Ieşea în larg ori de câte ori timpul îi permitea.

„S-a născut actor, a trăit actor, a murit actor”

Mihai este unul dintre pescarii care-l aşteptau în dimineaţa zilei de 26 mai la barăcile din Portul Tomis. „Trebuia să vină să se întâlnească aici cu noi, la ora 10.00. Îi pregătisem o masă pescărească. S-a îmbrăcat frumos, la costum, cravată pentru că urma să ieşim şi la o terasă. L-am sunat pe la 8.30: <<Maestre, eşti pregătit?>> <<Da, Mişule, mai durează puţin>>. Şi nu a mai venit. Pe la 10.00 ne-am alarmat pentru că nu ajunsese”, îşi aminteşte pescarul acea dimineaţă.

Imagine indisponibilă

         

Flori aruncate pe mare în memoria lui Jean Constantin  FOTO Călin Gavrilaş

Jean Constantin este viu în memoria pescarilor din Constanţa. De altfel, marele actor era şi preşedintele Asociaţiei Pescarilor din Constanţa - „Albatros”. „Ne vedeam foarte des în ultimii ani. Aici era locul lui de relaxare. Vara veneau actorii pe litoral şi aveau spectacole, iar mulţi îl vizitau aici, la pescari. S-a născut actor, a trăit actor, a murit actor”, mai spune Mihai.

Pescarul spune că despre Jean Constantin ar trebui să vorbească multe zile şi tot nu ar epuiza subiectul. „Era un mare om, un mare caracter. În al doilea rând, era înzestrat cu ceva nativ care nu cred că mai avea cineva: în orice frază vedea o modalitatea de a face o glumă. Era sociabil, vorbea cu toată lumea, nu făcea diferenţe între oameni.”

Imagine indisponibilă

               Mihai, unul dintre prietenii pescari ai actorului    FOTO Călin Gavrilaş

De altfel, toţi cei care au venit cu o floare pentru Jean Constantin în ziua în care acesta ar fi împlinit 91 de ani, spun că actorul avea ca trăsătură dominantă modestia. „Trăia foarte modest, îi plăceau mesele pescăreşti pe care le făceam noi. De fiecare dată ne lăuda: <<peşte ca acesta n-am mâncat niciodată>>, indiferent dacă mânca acelaşi tip de peşte cinci zile. Însă, cel mai mult îi plăcea să mănânce brânză cu roşii. La orice întâlnire mergeam, cerea la început brânză şi roşii. Era primul lucru pe care-l cerea”, îşi aminteşte Mihai.

Un alt pescar din Portul Tomis ne spune că Nea Jean, aşa cum îl ştiau cu toţii pe actor, era un om „100% natural. Ştia să facă glume din orice. Toată lumea râdea în preajma lui. El pescuia mai rar, dar n-avea nevoie el să pescuiască, eram noi toţi pescari pentru el. Jean Constantin venea aici să se relaxeze, să facă glume”, adaugă pescarul Gică.

Imagine indisponibilă

             Coroana pregătită pentru a fi aruncată pe mare                   FOTO Călin Gavrilaş 

„Constanţa a pierdut veselia”

Actorul Dan Cojocaru, reprezentantul Centrului Judeţean Cultural „Teodor T. Burada” din Constanţa, crede că odată cu moartea lui Nea Jean oamenii din Constanţa nu mai ştiu să râdă. „Cred că încet, încet, Constanţa a început să nu mai ştie să râdă, să se bucure. A pierdut veselia. L-a pierdut pe Jean Constantin, apoi şi-a pierdut teatrul de revistă pentru că Jean Constantin rămâne stâlpul care a susţinut Teatrul Fantasio. Oamenii nu mai ştiu să râdă cu poftă, cum o făceau.”

Imagine indisponibilă

               Jean Constantin la pescuit în Portul Tomis FOTO Arhiva Radu Stoian

Centrul Cultural „Teodor T. Burada” a organizat în perioada 18-21 august 2018 o serie de manifestări dedicate memoriei maestrului Jean Constantin, de la naşterea căruia la 21 august 1927 se împlinesc 91 ani. „Astăzi, de ziua lui, trebuie să ne amintim de omul Jean Constantin, de cel care cobora aproape zilnic aici, în Portul Tomis, între prietenii lui pescari. Aşa cum am scris şi pe coroana de flori care va pluti pe mare, Nea Jean spunea întotdeauna: <<Nu dau toată America pe Constanţa mea>>. Totul pornea de aici, din Portul Tomis, unde avea colţul lui.”

Imagine indisponibilă

            Dan Cojocaru, purtând coroana spre barca cu care au ieşit în larg FOTO C.G.

Printre pescarii care au ieşit în largul mării pentru a arunca în valuri flori şi o coroană în memoria lui Jean Constantin a fost şi Radu Stoian, nepotul actorului. Acesta spune despre unchiul său că „era un nonconformist, nu agrea publicitatea, refuza cât se putea interviurile sau şedinţele foto. Şi-a ocrotit viaţa privată şi a urât vulgaritatea, mârlănia şi lipsa de pudoare”.

Imagine indisponibilă

                      Ultima fotografie a lui Jean Constantin - mai 2010 FOTO Arhiva personală Radu Stoian

Ismail, rolul vieţii lui

La vârsta de 17 ani, Jean Constantin începe să muncească în Portul Constanţa, unde este coleg cu Ilarion Ciobanu. Activează în Brigada 3 Constanţa de pe şantierul Bumbeşti-Livezeni. Lucra ca hamal şi numărător de saci. „Noi, puştii, eram şobolanii portului“, râdea artistul.

Jean Constantin şi Ilarion Ciobanu au jucat în brigada artistică portuară, ceea ce i-a adus în atenţia căutătorilor de talente. În 1952 a fost luat în armată la grăniceri, la Turnu Severin, fiind remarcat în ansamblul artistic de viitorul regizor Iulian Mihu. În 1957 a intrat prin concurs la Teatrul de Stat din Constanţa, unde a activat timp de 30 ani la secţia de estradă Fantasio, coleg cu Dan şi Sida Spătaru, Aurel şi Gelu Manolache, Mariana Cerconi (soţia sa din „Toate pânzele sus“), Ilona Moţica, Gina şi Milidi Tătaru etc.

Actorul a jucat în peste 50 de filme, cum ar fi "Baronul Ecluzei" (1960), "Răzbunarea haiducilor"(1968), "Zile de vară" (1968), "Prea mic pentru un război atât de mare" (1969), devenind celebru în anii '70, cu seria de filme de comedie "B(rigada) D(iverse)", unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie.
 
Unul din cele mai iubite roluri a fost Ismail, din serialul „Toate pânzele sus!“”. Turcul Ismail, care nu se despărţea niciodată de polonicul lui, avea replici savuroase, stâlcite intenţionat în limba română. Au rămas memorabile replicile „Întâi mâncam şi pe urmă luptam“ şi „Ismail mâncam, cu polonicul dădeam“.

   Momentul aruncării coroanei pe valuri în memoria lui Jean Constantin


     
 

Vă mai recomandăm:

Goeleta „Speranţa“, destin ca-n filme. Bătrânul marinar Marin Deboveanu, cel care a construit-o, dezvăluie secretele corabiei din „Toate pânzele sus!“

Atmosfera din culisele serialului „Toate pânzele sus“, rememorată după 40 de ani de singura actriţă din film: „Fiecare zi era o aventură cu goeleta Speranţa“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite