Coşmarul trăit de o femeie căreia Poliţia Locală i-a ridicat maşina fără nicio înştiinţare. Replica halucinantă a unui agent: „Trebuia să sunaţi la 112“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul auto de maşini ridicate - Confort Urban Constanţa Sursa martor
Parcul auto de maşini ridicate - Confort Urban Constanţa Sursa martor

O constănţeancă a povestit pentru „Adevărul“ calvarul îndurat într-o zi geroasă de decembrie, în care a stat ore în şir, pe un frig cumplit, răcită fiind, ca să dea de urma maşinii sale dispărute fără nicio înştiinţare din partea Poliţiei Locale.

Maria, o profesoară din Constanţa, a parcat zilele trecute în zona Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, unde sunt străzi mai late, cu sensuri unice, care permit lăsarea maşinii fără să încurce circulaţia sau rezidenţii.

Când s-a întors, însă, femeia nu şi-a mai găsit maşina la locul lăsat. Fără să fie sigură de ce s-a întâmplat, Maria s-a gândit că ar putea fi opera Poliţiei Locale, care să-i fi ridicat maşina. „Cheile le aveam la mine, deci nu putea să fi fost furată, chiar aşa, ziua în amiaza mare“, povesteşte ea.

Ce poate face un om care se trezeşte într-o astfel de situaţie?

În lipsa oricărei înştiinţări, avertizări sau comunicări, scrise sau verbale, telefonic sau personal, Maria a început să caute pe internet, folosind telefonul mobil, datele de contact ale Poliţiei Locale. Pe site-ul „Adevărul“ a găsit informaţii detaliate despre ce trebuie să facă un şofer din Constanţa a cărui maşină este sechestrată de municipalitate din cauza unei parcări defectuoase. 

GALERIE FOTO DE LA PARCUL AUTO CONSTANŢA

Telefonul de contact de la Poliţia Locală era însă tot ocupat (probabil echipajele făcuseră multă treabă pe teren, iar lumea suna să verifice dacă este victima agenţilor), aşa că Maria a trebuit să ia un taxi ca să meargă la marginea oraşului, pe strada Caraiman, acolo unde este parcul de maşini ridicate.

La adresa respectivă, de dincolo de gardul din sârmă, paznicul i-a spus că nu poate să o lase înăuntru, pentru că nu este niciun echipaj de Poliţie care să-i restituie maşina: „Se face schimbul de tură la 2-2,30, trebuie să aşteptaţi“.

Femeia a fost poftită aşadar într-o gheretă cu băncuţe de lemn, neîncălzită, ca să aştepte acolo până aveau să vină poliţiştii. 

Parcul auto maşini ridicate parcate neregulamentar Constanţa Confort Urban Sursa martor

Dar afară erau temperaturi aproape de îngheţ, iar Maria, care era oricum răcită, a cerut paznicului să fie lăsată într-o încăpere încălzită şi să fie lăsată să meargă la toaletă. După îndelungi discuţii şi negocieri, profesoara a fost lăsată să folosească grupul sanitar al angajaţilor (singurul), dar aceasta a fost singura concesie făcută. Femeia bolnavă a fost trimisă înapoi afară, în gheretă.

În gheretă se găseau afişate toate informaţiile necesare despre cum trebuie să procedezi dacă ţi-este maşina ridicată. Total inutil, desigur, pentru oamenii care deja ajunseseră acolo şi aflaseră ce au de făcut, măcar orientativ.

Pentru că deja îngheţase de frig, Maria a sunat la Primăria Constanţa ca să ceară alt număr de telefon de la Poliţia Locală. „Luaţi un pix şi notaţi!“, îi dictează centralista. „Doamnă, sunt bocnă, nu-mi mai simt mâinile, ce să notez?! Sunt angajaţii dumneavoastră, trimiteţi-i unde trebuie, stau aici deja de zeci de minute, în condiţii inumane!“, este revoltată profesoara.

Maria sună din nou la Poliţia Locală, prinde operatorul, i se răspunde că „evenimentul a fost înregistrat“ şi să aştepte.

A trecut o oră în care femeia a fost ţinută în ger, afară, ca să aştepte poliţiştii care-i ridicaseră maşina, să-i explice ce s-a întâmplat.

Într-un final, când au apărut, tot poliţiştii au fost cei care au încercat să certe femeia, pe un ton agresiv. Profesoara avea însă destule argumente să le reproşeze tratamentul necivilizat.

„Le-am spus că m-a deranjat tratamentul, las la o parte fapta în sine, pentru că dacă am greşit trebuie să plătesc. Dar aşa ne tratează edilul, pe noi, cetăţenii care greşim! L-am invitat pe agent să intre şi el în acea gheretă să vadă dacă poate sta acolo. A intrat, a stat o clipă, apoi a ieşit şi m-a invitat înăuntru, la căldură. A zis că <într-o zi> o să pună această problemă <într-o şedinţă>“, relatează Maria.

Pentru a-şi primi maşina înapoi, constănţeanca avea de plătit 570 lei operaţiunea făcută de Confort Urban SRL, firma municipalităţii, de ridicare şi transport la parcul auto de pe Caraiman, plus 580 lei la Poliţia Locală (plătibili în 24 ore cu reducere 50%) însemnând 4 puncte de amendă, plus 3 puncte de penalizare la permisul auto. Un total substanţial care intră în buzunarul primăriei, care ar trebui să asigure condiţii civilizate – inclusiv locuri de parcare. 

Parcul auto maşini ridicate parcate neregulamentar Constanţa Confort Urban Sursa martor

„A fost acolo la un moment dat chiar şeful firmei care ridică maşinile şi nu a avut curaj să-mi spună că el este responsabil, ca să pot vorbi cu el despre condiţiile de aşteptare. Mi s-a spus că angajaţilor li se reţine 10% din salariu dacă mă lasă în interiorul curţii. Adică plăteşti firmei o grămadă de bani ca să aştepţi la poartă, într-o gheretă neîncălzită şi fără toaletă. Pe mine asta m-a deranjat cel mai mult, tratamentul si modul de recuperare. Cei 570 lei nu se justifică! În niciun fel! Cineva se îmbogăţeşte! Şi nici măcar nu oferă nişte condiţii decente pentru a rezolva problema“, arată Maria. 

Profesoara va depune plângere la adresa autorităţilor. „Cineva mi-a ridicat maşina şi altcineva a întocmit procesul-verbal. Mi-a arătat doar o poză de pe whatsapp. Voi merge la Judecătorie, să duc experienţa până la capăt. Voi face plângere.

Spun sincer, dacă greşeam şi apoi rezolvam situaţia repede, acceptam. Urmez regulile, nu e nicio problemă pentru mine. Dar toate întâmplările m-au determinat să reacţionez, ca să nu mai spun concluzia doamnei de la firmă: <Asta e România>.

Nu, nu asta e România! Nu se poate să nu facem nimic, să ne supunem pe banii noştri!“, este ea indignată.

Maria speră sa se schimbe ceva după această experienţă pe care a împărtăşit-o.

„Poate se gândeşte municipalitatea să încălzească încăperea şi să permită accesul la toaletă. Eu doar atât doream... Şi o informare: <Hei, ai parcat greşit, sunaţi la acest număr!>. Mi-au spus că trebuia să sun la 112 ca să aflu de maşină, iar eu le-am replicat că înţeleg să folosesc altfel acel serviciu, nu să mi se râdă în nas că mi-a fost ridicată, nu furată, maşina. <Noi nu răspundem la telefon pentru că sună oameni cu tot felul de reclamaţii aiurea>, s-au scuzat poliţiştii locali“, spune Maria, profesoara amendată. 

Ce trebuie să ştie cetăţenii

Ridicarea autovehiculelor este dispusă de poliţiştii rutieri din cadrul I.P.J. Constanţa şi de poliţiştii locali de la Direcţia Generală Poliţia Locală - Primăria Constanţa.

Maşinile pot fi recuperate doar de utilizatorii de drept în prezenţa unui poliţist şi după achitarea taxelor prevăzute prin HCLM 399/2018: tarif ridicare maşini - 450 de lei, tarif transport maşini - 120 de lei, tarif depozitare maşini/ zi - 60 de lei. În total - 630 lei. 

Iată câteva situaţii în care poate fi dispusă măsura ridicării maşinilor: sunt pe carosabil unde staţionarea este interzisă prin lege, pe trotuare fără respectarea prevederilor legale, pe spaţii verzi, în parcuri, în locurile unde sunt montate pavele, în parcările amenajate, fără a avea achitată contravaloarea taxei privind parcarea sau pe locurile de parcare amenajate şi semnalizate corespunzător, destinate persoanelor cu handicap etc.

Maşinile sunt depozitate în parcul auto al SC Confort Urban, parc situat pe strada Caraiman nr. 1 Constanţa.

Programul de restituire este non-stop.

Constănţenii pot verifica dacă autovehiculul a fost ridicat sunând la dispeceratul Direcţiei Generale Poliţia Locală Constanţa (aparţine de Primăria Constanţa, cu sediul pe strada Amzacea nr. 13) - 0241.484.205 sau la dispeceratul Serviciului Rutier Constanţa – 0241.503.504.

„Activitatea de ridicare, transport, depozitare şi eliberare este realizată de SC Confort Urban, societate aflată în subordinea Primăriei Municipiului Constanţa. În prezent, societatea dispune de o autospecială, urmând ca în perioada următoare să mai fie achiziţionată încă una“, a anunţat primăria în martie 2019. 

Pe aceeaşi temă: 

Începe ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. Cât costă recuperarea acestora

Unde putem parca gratuit la Constanţa şi în ce interval de timp

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite