Crăciun şi Revelion la mănăstire. „Cozonacul frământat cu drag şi rugăciune nu poate fi egalat de nicio prăjitură modernă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experienţa unui Crăciun sau Revelion, petrecut într-o mănăstire, este unică. Călugării se pregătesc pentru aceste sărbători, dar cel mai important lucru pentru ei este rugăciunea.

Mănăstirea Dervent este locul unde pasul oricărui pelerin pătruns pe tărâmurile Dobrogei trebuie să ajungă. Situată la 120 de kilometri distanţă de municipiul Constanţa, pe DN 3, în apropierea localităţii Ostrov, mănăstirea se înalţă impunătoare peste toată valea Bugeacului, putând fi zărită chiar şi de pe Dunăre.

La Dervent, pelerinii sunt oricând bine primiţi, iar dacă aleg să petreacă aici sărbătoarea Naşterii Domnului sau trecerea dintre ani, vor avea parte de o experienţă spirituală deosebită.

Părintele Efrem este cel care se ocupă de buna organizare a tot ceea ce înseamnă bucătăria mănăstirii, fiind călugărul care prepară toate bucatele pe care fraţii de mănăstire şi pelerinii le vor mânca la mesele festive de sărbători.

„Deşi nu bradul este pe primul loc de Crăciun, noi îl împodobim mai mult pentru aşteptarea micilor şi chiar marilor colindători. Prin acest brad creăm un cadru unde toţi colindătorii ne vestesc Naşterea pruncului Iisus Hristos. Bucuria Crăciunului a început să se simtă în mănăstire încă de pe dată de 21 noiembrie, când prăznuim Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Începând cu această dată, în strănile bisericilor răsună frumoasele colinde tradiţionale, dar mai ales bizantine”, explică părintele Efrem (foto jos).



Pentru masa de Crăciun, părintele pregăteşte tradiţionalul cozonac. „Cozonacul de casă frământat cu drag şi rugăciune nu poate fi egalat de nicio prăjitură modernă”, mărturiseşte bucătarul.

În rest, meniul de sărbătoare este bazat pe peşte. Aperitivul este compus din legume, brânzeturi şi drob de peşte, apoi urmează ciorba de perişoare (din carne de peşte) şi sarmale de peşte cu mămăliguţă. Plăcinta dobrogeană şi un pahar de vin încheie masa din ziua de Crăciun.

„Cu ajutorul Domnului, masa de Crăciun (după Sfânta Liturghie) o pregătim pentru părinţii călugări, pelerinii cazaţi peste noapte la noi, dar şi pentru toţi pelerinii sosiţi pentru a participa la Sfânta Liturghie”, ne spune părintele Efrem.  

Colindătorii care le calcă pragul mănăstirii vin din diferite zone. Mai întâi vin copiii din satul învecinat, apoi vin alţi călugări de la mănăstirile din apropiere, dar şi tineri teologi de la Constanţa. Pe toţi, părinţii de la Dervent îi aşteaptă cu drag în fiecare an.

„În primul rând le oferim o masă caldă, deoarece ei vin de departe, apoi le dăruim calendare şi un mic dar de suflet”, spune călugărul.

Calugarul Efrem de la Dervent



Revelion cu rugăciune şi colinde

Noapte de revelion, la mănăstirea Dervent, se petrece cu rugăciune şi colinde.  „În noaptea dintre ani nu organizăm nimic special. După privegherea de noapte, în biserica mănăstirii organizăm un mic concert de colinde, unde toţi cei prezenţi în biserică, intonează colindele tradiţionale, apoi îşi urează La mulţi ani şi fiecare merge la odihnă”, spune părintele Efrem.

Prima zi din an, cea în care Biserica îl cinsteşte pe Sfântul vasile cel Mare, începe la dervent cu slujba Utreniei, apoi ceasurile şi Liturghia.

„După slujbă, toată suflarea merge la masă şi participă la tăierea Vasilopitei - Pâinea Sfântului Vasile cel Mare. Este o pâine dulce, preparată cu o zi înainte. Acestei pâini i se citeşte o rugăciune specială de către părintele stareţ Andrei, apoi este împărţită la toţi cei prezenţi”, adaugă călugărul Efrem.

Imagine indisponibilă



Rugăciunea citită deasupra pâinii Sfântului Vasile

„Doamne, Dumnezeul nostru, Creatorul universului, Dătătorul vieţii şi Vistieria bunătăţilor, binecuvântează pâinea aceasta, pe robii Tăi care au pregătit-o întru cinstea şi pomenirea celui între sfinţi părintele nostru Vasile cel Mare, arătorul tainelor cereşti. Sfinţeşte-i pe cei care vor gusta din ea şi dăruieşte-le sănătatea trupului şi sufletului. Îndreaptă-i spre ceea ce le este de folos şi fă ca lucrurile mâinilor lor să fie bine-plăcute înaintea Ta. Umple-le viaţa de bunătăţi. Dăruieşte-le atât acestora, cât şi întregii lumi un an nou mântuitor şi plin de pace, pentru rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, ale celui între sfinţi părintele nostru Vasile cel Mare şi ale tuturor sfinţilor Tăi.“

Imagine indisponibilă



Reţeta Pâinii Sfântului Vasile (Βασιλοπιτα)

Ingrediente:

Vasilopita-mancare traditionala greceasca FOTO crestinortodox.ro
  • 5 ceşti de făină
  • 4 ouă
  • 2 ceşti de zahăr
  • 2-3 linguriţe de coajă de portocală rasă migdale prăjite (pentru ornare)
  • 200 g de unt
  • 1 ceaşcă de suc de portocale
  • 1/2 păhărel de uzo


Preparare:

Se bate untul pentru 10 minute. Apoi se adaugă încet-încet zahărul. Se pun ouăle, pe rând, unul câte unul, sucul, coaja de portocală rasă, păhărelul de uzo şi la sfârşit făina.

Se toarnă amestecul de într-o tavă rotundă, tapetată cu unt şi făină.

Se coace la 180 de grade aproximativ o oră. De îndată ce pita Sfântului Vasile se va răci, se ornează cu migdale (dacă este preparată în preajma Sf. Vasile, se scrie anul) sau cu diferite modele, după preferinţă.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Imagini de toamnă superbe din ostrovul Dunării. Cum arată împrejurimile mănăstirii Dervent

Reţete mănăstireşti. Cum se prepară prăjitura cu morcov dulce, miere şi nucă de cocos

Reţete călugăreşti din bucătăria mănăstirii Dervent. Cum preparăm dulceaţa din coajă de pepene roşu




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite