Cronica de la Nürnberg: despre comete, sfinţi, monştri şi holocaust. Povestea uneia dintre cele mai vechi şi valoroase cărţi din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volumul din secolul XV se află la Biblioteca Judeţeană Constanţa
Volumul din secolul XV se află la Biblioteca Judeţeană Constanţa

Cel mai vechi volum deţinut de Biblioteca Judeţeană I.N. Roman din Constanţa se numeşte „Cronica de la Nürnberg“.

Volumul, numit ”incunabul” (în limba latină incunabul înseamnă scutec, leagăn, deci perioada de început a tiparului), este tipărit la Nürnberg în 1493. Instituţia de cultură din Constanţa, ne spune Doina Moşoiu, bibliotecar în cadrul secţiei Colecţii Speciale, a achiziţionat volumul în decembrie 1978 de la un anticariat din Bucureşti. Valoarea de inventar a cărţii este de 62.500 lei.

„O licitaţie la Christie's l-a vândut cu 67.000 lire. Este cel mai ilustrat incunabul din secolul 15, scris în limba latină cu caractere gotice. Au apărut două ediţii, în latină şi în germană, ambele în 1493. Biblioteca din Constanţa deţine prima ediţie, cea în latină“, ne spune bibliotecarul.

Enciclopedie a vremii

Cronica este o adevărată enciclopedie, cuprinzând minuni, curiozităţi, descrieri de locuri, de întâmplări, comete, eclipse de soare şi de lună, monştri, oameni cu diverse diformităţi, invazii de lăcuste, scene de holocaust, concilii ecumenice, secte religioase, ordine călugăreşti, biografii ale celor care s-au afirmat, în bine sau în rău, pe scena istoriei, fie ei regi, împăraţi, mari comandanţi de oşti, papi, episcopi, eretici, legiuitori, poeţi, istorici, oameni de artă şi de cultură, fiecare prezentat la locul şi timpul său.  

De la sfinţi şi papi la poeţi şi filozofi

Cele peste 1.800 de xilogravuri au fost realizate de Michael Wolgemut şi Wilhelm Pleydenwurf, cu bănuiala, nedemonstrată deocamdată, că şi pictorul german şi creatorul de gravure Albrecht Durer şi-a adus contribuţia.

Pentru multe din imaginile Cronicii s-au folosit şabloane, fie ele personaje sau oraşe. De exemplu, 72 plăci de xilogravură au ilustrat 596 personaje (sfinţi, papi, împăraţi, regi, poeţi sau filozofi), fiecare placă fiind reprodusă de opt sau nouă ori. Acelaşi procedeu s-a folosit şi la ilustrarea oraşelor, cu puţine excepţii (Nürnberg, Strasbourg, Veneţia şi Roma, înfăţişate prin desene realiste, cu elemente care contribuie la identificarea lor).

Tipul de literă ales, gotica de tip Schwabacher, se va impune datorită tipăriturii lui Koberger, urmând să deţină, chiar până în sec. al XX-lea, rolul de model clasic al scrierii gotice germane.

Volumul complet este format din 20 de foi nenumerotate, 300 de foi numerotate cu cifre romane, precedate de substantivul „folium“ şi de alte 5 foi nenumerotate.

O mică parte din descrierea volumului o găsiţi în albumul intitulat „Bibliofilie tomitană“ al Bibliotecii I.N.Roman din Constanţa, publicat recent, unde sunt descrise cele mai importante manuscrise şi cărţi vechi care se află în arhiva unităţii de cultură de la malul mării. 

Vă mai recomandăm:

Ruperea colacului miresei simbolizează actul sexual din noaptea nunţii. Ce păţea mireasa care nu era virgină

De ce eşti baistruc? Cuvinte ciudate ale dobrogenilor pe care niciun alt român nu le pricepe  - ce înseamnă „buhalcă”, „ciortan”sau „ghionder”

Ideea genială prin care creştinii dobrogeni au păcălit stăpânirea otomană. Biserica îngropată din Istria, unică în România

Sfinxul din Dobrogea, uimitoarea creaţie a naturii. Măcin, locul unde se găsesc roci pe care călcau primii dinozauri

Dobrogea anilor '30: Călătoria profesorului Călinescu în Ţara lui Sfarmă Piatră, a smochinilor şi a cămilelor cu două cocoaşe

Oraşe dispărute din România. Ester, aşezarea înfloritoare din Dobrogea, consemnată în expediţia sultanului Soliman Magnificul

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite