Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Cu şezlongul până în mare. Autorităţile susţin că efectuează controale, turiştii se plâng că nu se mai pot plimba

6
20 Jun 2019 18:47:39
Autor: Călin Gavrilaş
FOTO: Irina Nicolae
FOTO: Irina Nicolae

Deşi legea prevede că între zona amenajată cu şezlonguri şi limita valurilor trebuie să existe 5 metri, cei care au închiriat plajele ignoră acest aspect.

Pe multe plaje din staţiunea Mamaia legea este facultativă pentru administratorii care au închiriat sectoare de plajă pentru acest sezon.

Pe parcursul minivacanţei de Rusalii, turiştii s-au plâns de faptul că nu se mai pot plimba pe malul mării din cauza celor care au instalat şezlonguri până în apa mării. Mai mult, faptul că fâşia de 5 metri de plajă liberă, impusă de lege, nu este respectată, îngreunează accesul salvamarilor în caz de urgenţă.

Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral a comunicat astăzi, după zile bune de tăcere, că „echipele de inspectori sunt sprijinite în perioada 16.06.2019 – 25.08.2019  în acţiunile de control de colegii de la alte Adminstraţii Bazinale de Apă din ţară şi de cei de la Administraţia Naţională „Apele Române”.

Principalele obiective pe care inspectorii le verifică sunt:

  • starea de salubrizare şi igienizare a sectoarelor de plajă;
  • asigurarea unui număr suficient de recipiente destinate colectării deşeurilor;
  • încadrarea dotărilor/construcţiilor în prevederile P.U.Z. privind amenajarea plajelor;
  • respectarea zonei de intervenţie, fâşia cu lăţimea de 5 m de la linia apei pe toată lungimea sectorului de plajă.

„Pe lângă această activitate, inspectorii analizează toate sesizările primite prin dispeceratul A.B.A.D.L.  sau de la alte instituţii”, mai spune instituţia care trebuie să vegheze la respectarea legii.

Pentru nerespectarea măsurilor impuse şi a solicitărilor legale, operatorii de plajă sunt sancţionaţi conform prevederilor O.U.G. nr. 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere.  Valoarea amenzilor este între 2.500 şi 5.000 lei, funcţie de gravitatea faptei.
 
„Menţionăm că rolul Inspecţiei din cadrul A.B.A. Dobrogea – Litoral este de îndrumare şi control şi de aplicare a unor măsuri de remediere a deficienţelor constatate (igienizare defectuoasă, dezafectare, nerespectarea PUZ-ului, etc), iar în urma inspectării sectoarelor de plajă dacă acestea nu sunt duse la îndeplinire operatorul de plaja este sancţionat”, se arată în comunicatul ABA Dobrogea -Litoral.

În schimb, în comunicatul de presă, instituţia publică nu menţionează câte controale au fost efectuate, unde, dacă s-au aplicat amenzi şi dacă situaţia este remediată pe plajele unde turiştii au sesizat încălcarea legii.

Pe aceeaşi temă:

Pregătiri pentru minivacanţa de Rusalii. Mii de tone de alge au fost adunate de pe plaje

Plasticul, cel mai întâlnit deşeu de pe litoral. Topul celor mai murdare plaje

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Constantine Constantine
20.06.2019, 19:32:02

In trecut marea si plaja era a tuturor, nu conta ca erai neamt, roman sau stiu eu ce alta nationalitate.De asemenea nu conta ca fisia de plaja se afla in dreptul hotelului X .Locurile pe plaja se ocupau in ordinea sosirii.Malul marii era al copiilor cu galetusa si lopatica si al celor amatori de plimbari.Cele mai bune locuri sa-ti intinzi prosopul sau ceaceaful erau la 8-10 m de mare.Acolo nu erau resturi de scoici si nici alge.Si dupa ce ieseai din apa marii ce era mai placut decit sa simti sub cearceaf nisipul fin si cald. Acum plajele se inchiriaza ca sa mai faca smekerii ceva parale.Probabil ca cit de curind vom plati pentru aerul si aerosolii marini, pentru faptul ca circulam pe alei si de ce nu pentru a avea voie sa fotografiem marea.S-a dus farmecul de alta data al marii...

+3 (3 voturi)
Galeriu Crestinu
21.06.2019, 01:34:59

...populatia in 30 de ani s-a tembelizat cu atatea neamuri proaste si marlani cu ifose.........de ani de zile prefer sa merg in Cuba.....acolo se poate respira in voie si nu te inghesuie si nu te deranjeaza nimeni..e loc pentru toata lumea...

Marian Petrescu
20.06.2019, 20:12:38

Administratorii plajelor sunt o gasca de nesimtiti si lacomi.

+3 (3 voturi)
Markus Roman
20.06.2019, 21:26:54

Un inceput destul de timid. Va veni momentul in care isi vor adjudeca si cine stie cate zeci de metri in mare, incat nu vei putea sa te plimbi pe plaja decat folosind o barca ptr a trece dintr-o parte in alta.

0 (2 voturi)
Lamuritorul
21.06.2019, 01:44:59

Daca legea prevede că între zona amenajată cu şezlonguri şi limita valurilor trebuie să existe 5 metri, si cei care au închiriat plajele ignoră acest aspect, inseamna ca se stiu protejati, ca au marcat unde trebuie. Trebuie localizat " unde trebuie" si luat masuri. DACA se vrea, problema se rezolva in cateva saptamani. Ia amendati-i pe nesatulii aia de 10 ori la rand, sa vedem, le mai arde dupa aia sa puna sezlongul la un metru de apa?

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)