Cu şezlongul până în mare. Autorităţile susţin că efectuează controale, turiştii se plâng că nu se mai pot plimba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Irina Nicolae
FOTO: Irina Nicolae

Deşi legea prevede că între zona amenajată cu şezlonguri şi limita valurilor trebuie să existe 5 metri, cei care au închiriat plajele ignoră acest aspect.

Pe multe plaje din staţiunea Mamaia legea este facultativă pentru administratorii care au închiriat sectoare de plajă pentru acest sezon.

Pe parcursul minivacanţei de Rusalii, turiştii s-au plâns de faptul că nu se mai pot plimba pe malul mării din cauza celor care au instalat şezlonguri până în apa mării. Mai mult, faptul că fâşia de 5 metri de plajă liberă, impusă de lege, nu este respectată, îngreunează accesul salvamarilor în caz de urgenţă.

Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral a comunicat astăzi, după zile bune de tăcere, că „echipele de inspectori sunt sprijinite în perioada 16.06.2019 – 25.08.2019  în acţiunile de control de colegii de la alte Adminstraţii Bazinale de Apă din ţară şi de cei de la Administraţia Naţională „Apele Române”.

Principalele obiective pe care inspectorii le verifică sunt:

  • starea de salubrizare şi igienizare a sectoarelor de plajă;
  • asigurarea unui număr suficient de recipiente destinate colectării deşeurilor;
  • încadrarea dotărilor/construcţiilor în prevederile P.U.Z. privind amenajarea plajelor;
  • respectarea zonei de intervenţie, fâşia cu lăţimea de 5 m de la linia apei pe toată lungimea sectorului de plajă.

„Pe lângă această activitate, inspectorii analizează toate sesizările primite prin dispeceratul A.B.A.D.L.  sau de la alte instituţii”, mai spune instituţia care trebuie să vegheze la respectarea legii.

Pentru nerespectarea măsurilor impuse şi a solicitărilor legale, operatorii de plajă sunt sancţionaţi conform prevederilor O.U.G. nr. 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere.  Valoarea amenzilor este între 2.500 şi 5.000 lei, funcţie de gravitatea faptei.
 
„Menţionăm că rolul Inspecţiei din cadrul A.B.A. Dobrogea – Litoral este de îndrumare şi control şi de aplicare a unor măsuri de remediere a deficienţelor constatate (igienizare defectuoasă, dezafectare, nerespectarea PUZ-ului, etc), iar în urma inspectării sectoarelor de plajă dacă acestea nu sunt duse la îndeplinire operatorul de plaja este sancţionat”, se arată în comunicatul ABA Dobrogea -Litoral.

În schimb, în comunicatul de presă, instituţia publică nu menţionează câte controale au fost efectuate, unde, dacă s-au aplicat amenzi şi dacă situaţia este remediată pe plajele unde turiştii au sesizat încălcarea legii.

Pe aceeaşi temă:

Pregătiri pentru minivacanţa de Rusalii. Mii de tone de alge au fost adunate de pe plaje

Plasticul, cel mai întâlnit deşeu de pe litoral. Topul celor mai murdare plaje

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite