Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Culisele „Înscenării de la Tămădău“, diversiunea petrecută la 14 iulie 1947 care a însemnat sfârşitul PNŢ: „Siguranţa reuşise să infiltreze agenţi printre noi“

9
14 Jul 2019 11:58:16
Autor: Mariana Iancu
Reconstiturea Înscenării de la Tămădău
Reconstiturea Înscenării de la Tămădău

La 14 iulie în anul 1947, când Franţa sărbătorea căderea Bastiliei, în România se punea temelia unei Bastilii şi mai îngrozitoare: a comunismului.

În dimineaţa zilei de 14 iulie 1947, la orele 6.30, mai mulţi membri naţional-ţărănişti au fost prinşi de autorităţile comuniste pe câmpul de la Tămădău, în timp ce încercau să se îmbarce în două avioane I.A.R.-39, cu scopul de a fugi peste graniţă. Din grup făceau parte: Ion Mihalache, vicepreşedinte PNŢ, cu soţia, Nicolae Penescu, secretar general PNŢ, cu soţia, Nicolae Carandino, directorul ziarului „Dreptatea”, cu soţia, Ilie Lazăr, doctorul Constantin Gafenco, inginerul Gheorghe Popescu, Dumitru şi Eugen Borcea.
 
Toţi membrii PNŢ au fost arestaţi şi duşi într-o carceră a Ministerului de Interne. La 19 iulie 1947, Adunarea Deputaţilor a ridicat imunitatea parlamentară a demnitarilor naţional-ţărănişti, pentru a putea fi arestaţi. S-a interzis activitatea ziarului „Dreptatea”, ziarul PNŢ, iar Iuliu Maniu, împreună cu întreaga conducere a partidului au fost arestaţi. La 30 iulie 1947, printr-un jurnal al Consiliului de Miniştri s-a decis dizolvarea Partidului Naţional Ţărănesc. 
 
„Fiica trădătorului de la Tămădău“
 
Lia Lazăr Gherasim, fiica lui Ilie Lazăr, a făcut dezvăluiri despre acel moment care i-a marcat întreaga viaţă. „De-ar fi să ne împărţim viaţă, amintirile, în capitol, ea a început pentru mine în toamna anului 1947, când pentru mulţi n-am mai fost decât «fiica trădătorului de la Tamadau». Ştiam, eram convinsă că tatăl meu, cel mai tânăr semnatar al Actului Marii Uniri, reprezentant al plasei Ocna Şugatag, ştiam că el este asemeni prietenilor săi, un erou, deci această privire aruncată asupra destinului meu de către alţii, care nu aveau de unde să ştie, ori nu aveau interesul să o afle, această privire străină, nu m-a umilit niciodată. Mă dureau însă umilinţele şi suferinţele bunicilor şi a rudelor mele. Mama era la închisoare, alături de celelalte “fugare”, doamna Mihalache şi doamna Carandino. Ne-a povestit mai târziu mama, cât de impresionant era să o vezi pe marea şi frumoasă Lilly Carandino cum urcă pe prici şi recită «De la Nistru pân’ la Tisa»  cu atâta pasiune încât şi gardiencele ce ascultau la uşa şi se uitau prin vizetă, cereau «Mai zi o dată, doamna artistă»”, a retrăit femeia acele momente.
 
 
Mama sa, soţia lui Ilie Lazăr, a rămas închisă în dormitor, de unde era păzită de doi securişti, apoi a fost arestată şi ea. „Eu am plecat la Copalnic-Mănăştur, la bunicii mei, şi pe drum, în gara din Cluj, am aflat din ziarul «Scânteia» că, în loc să ajungă în America, tata ajunsese în lanţuri. Aşa s-a încheiat tinereţea mea. În martie 1949 aveam să fim alungaţi şi din casa strămoşească. Dar, n-am pierdut nimic, nici credinţa, nici speranţa, nici dragostea celor ce ne cunoşteau“, continuă ea să povestească.
Despre Ilie Lazăr n-au ştiu nimic. Când după condamnarea de 12 ani, a mai primit şi o condamnare administrativă de 5 ani, la Periprava, a aflat printr-o carte poştală că este în viaţă şi are drept la pachet.
 
Aviatorii Gheorghe Preda şi Romulus Lustig erau agenţi ai serviciului secret
 
La rândul său, Cicerone Ioniţoiu, condamnat la 26 de ani de închisoare pentru că a făcut parte din conducerea organizaţiei de tineret a Partidului Naţional-Ţărănesc, a făcut dezvăluiri despre Tămădău, iar „Analele Sighet“ a publicat în întregime mărturisirea sa. „Am fost printre martorii înscenării de la Tămădău“ a scris el. Practic, fără să fi fost a locul faptei, a strâns multe mărturii despre evenimentul care a semnat, practic, desfiinţarea PNŢ. În plin comunism, a reuşit să plece în Franţa şi a revenit după anul 1989. 
 
Dar cum de a fost posibilă înscenarea? „Siguranţa comunistă reuşise să-şi infiltreze agenţi printre noi. Pe unii îi depistaserăm, pe alţii îi bănuiam şi căutam să-i neutraliză, îndepărtându-i din funcţiile de conducere“, a explicat el. Practic, „Reprezentanţii N.K.V.D.-ului, Bodnarenko şi Nicolski, au trecut la pregătirea scenariului pentru lichidarea partidelor tradiţionale P.N.Ţ. şi P.N.L. În planul diabolic, ca personaj principal a fost atras un agent al serviciului de informaţii, băiat prezentabil, cu pregătire intelectuală şi descurcăreţ: doctorul Constantin Gafencu“. Tot în cadrul înscenării, Constantin Gafencu şi Gheorghe Popescu li s-au pus la dispoziţie doi noi aviatori, agenţi ai serviciului secret: Gheorghe Preda şi Romulus Lustig.
 
Despre planurile fugii ne explică tot el cum s-au derulat pas cu pas: „Duminică 13 iulie, dimineaţa, Constantin Gafencu a discutat cu Iuliu Maniu plecarea în zorii zilei de 14 iulie. Imediat după fixarea datei plecării, a început fierberea în Ministerul de Interne. Alexandru Nicolski, Bodnarenko (generalul Pantiuşa-Pintilie, cel care-l omorâse cu ranga pe Ştefan Foriş), Mişu Dulgheru şi Avram Bunaciu trecuseră la luarea de măsuri operaţionale în vederea consemnării echipei care se va ocupa cu arestarea de la Tămădău, rechemarea urgentă a anchetatorilor plecaţi în concediu şi pregătirea locurilor de „cazare” ale celor ce urmau să fie arestaţi“.
 
Pe la orele 3 dimineaţa au ajuns la Tămădău, la marginea unui islaz, pe locul căruia fusese un aerodrom militar în timpul războiului. „Turiştii“ s-au ascuns tăcuţi lângă o perdea de pomişori şi au tremurat până la venirea avioanelor. Între timp, pe şosea, pe lângă cele două automobile a trecut o maşină având în spate un pasager cu o bască pe cap, urmată de un camion. Era Nicolski, organizatorul de fapt al plecării, respectiv agenţii înarmaţi care s-au ascuns într-o vale, nu departe de locul aterizării, şi ei în aşteptarea avioanelor care trebuiau să încarce 10 persoane.
 
Când a apărut primul avion, un IAR 39 de două locuri, toţi s-au îndreptat spre el. „Cu greu a fost împinsă doamna Fulvia Penescu şi i se ridicase valiza, cam grea, iar un altul încerca să se agaţe... Şi zgomotul celui de-al doilea avion îi face pe ceilalţi să se îndrepte spre el. Dar nici gând să se apropie, încep să şuiere gloanţele şi strigăte le cer să se predea. Cei patru din grupul Gafencu au ridicat mâinile, ceilalţi imitând exemplul. Numai Nicolae Carandino a rupt-o la fugă spre marginea pădurii, rupând discret nişte adrese, urmărit de gloanţele care-i şuierau pe la urechi. Terminându-şi misiunea, s-a întors imediat şi s-a predat. Au fost suiţi în camion cu ghionturi şi picioare-n fund. Camionul şi-a descărcat încărcătura la Maimaison“,  povesteşte el faptele din acea dramatică dimineaţă. Franţa se pregătea să sărbătorească căderea Bastiliei. În România se punea temelia unei alte Bastilii, şi mai îngrozitoare: a comunismului.
 
Vă mai recomandăm:
 
Destinul tragic al generaţiei Marii Uniri. Cum au aranjat comuniştii procesul lui Iuliu Maniu: „Să convingeţi credincioşii să ceară executarea lui“
 
De ce n-au mai venit americanii în 1947. „Lumea trebuie să-şi dea seama în România că ajutorul american este în funcţie de intensitatea rezistenţei“
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Mihai Popescu
14.07.2019, 12:41:46

Totusi dupa instaurarea comunistilor tara a inceput sa se dezvolte si nivelul de trai al populatiei sa creasca. Pina atunci majoritatea populatiei traia ca in feudalism, cam la fel cum am ajuns sa traim si in prezent incit am ajuns saracii Europei. Or fi avut si comunistii cusururile lor dar pe ansamblu au facut ceva bun pt. tara.

-3 (5 voturi)
Stefan din Nord
14.07.2019, 13:06:03

Cu pretul uciderii elitelor tarii si a sute de mii de oameni nevinovati incarcerati

+1 (5 voturi)
Comandor Gherghisan
14.07.2019, 15:09:06

Trebuiau executați pe loc. Stiti voi....fuga de sub escorta. Recent s-au descoperit in arhive chitanțe pe baza cărora Maniu primea bani de la serviciul secret englez ptr a-si trada tara. De altfel PNț a fost un partid trădător de tara si popor. Tot ce au făcut au făcut contra tarii si poporului : 1907 , 16 februarie 1933, 1947 - au dat tara pe mana rușilor , 1996 guvernarea CDR în care PNț era jupan:înstrăinarea ptr totdeauna a basarabiei, tiutul Herța, insula șerpilor, tezaurul , etc. Un partid antinațional care acum mai este cotat la 02%. Inca mult.niste jeguri.

-3 (5 voturi)
Sorin Barbul
14.07.2019, 18:38:32

Ești dement, Gherghișane!

-2 (2 voturi)
M Costi
14.07.2019, 16:41:23

@Mariana Iancu - Despre ce "înscenare " scrieti , nu a fost o actiune de parasire ilegala a tarii de catre niste politicieni , impreuna cu sotiile , esuata din cauza tradarii de catre complici ? Daca liderii taranisti respectivi nu ar fi vrut sa paraseasca ilegal tara , nu ar fi dat motive comunistilor sa ii aresteze si nici sa desfiinteze PNT. "...înscenare sf [At: GHEREA, ST. CR. I, 66 / Pl: ~nări / E: înscena] 1 Punere în scenă a unui spectacol. 2 (Fig; prt) Punere la cale a unor acțiuni rău intenționate spre a aduce cuiva prejudicii Si: uneltire...." ! Sursa: DEX N-ati vrut sa spuneti in articol , insa scopul plecarii in strainatae a respectivior lideri taranisti era formarea unui guvern romanesc in exil. De asemenea , n-ati amintit nimic de fapyul ca s-a dovedit faptul ca liderul taranist I. Maniu a primit fonduri financiare de la MI5 , serviciul secret britanic. A fost un articol in Adevarul , pe aceasta tema. Daca tot scriem despre Istorie , de ce n-o spunem in totalitate si obiectiv , ci doar partile ...convenabile ?

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)