Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Cum a ajuns Constanţa un banal oraş de  provincie: „Peisajul stradal este groaznic, cu aspect de bazar, iar nordul staţiunii Mamaia arată ca un ghetou“

24
19 Aug 2019 06:09:31
Autor: Mariana Iancu
Cazinoul Constanta fotografiat din aer FOTO Inquam Photos / Daniel Stoenci
Cazinoul Constanta fotografiat din aer FOTO Inquam Photos / Daniel Stoenci

Un fostul europarlamentar, un fost diplomat şi un scriitor se arată dezamăgiţi de starea în care a ajuns Constanţa, oraşul în care nu există cultură, unde funcţiile se dau pe criterii politice şi bijuteriile oraşului sunt o ruină.

Cum este văzut oraşul de trei constănţeni care au copilărit în Constanţa, da care sunt dezamăgiţi de felul în care arată vechiul Tomis şi staţiunea Mamaia: un loc unde nu se respectă nicio regulă de urbanism, unde numirile se fac pe criterii politice şi unde cultura este o „Cenuşăreasă“. Constanţa, spun ei, a ajuns un banal oraş provincial.    
 
Sebastian Bodu,  fost europarlamentar, fost preşedinte ANAF, membru PD în perioada 2002 – 2014, în prezent avocat şi profesor universitar, spune că priveşte oraşul său natal cu nostalgie, dar şi cu tristeţe, când vede cum se degradează continuu. „Urbanistic, Constanţa a ajuns un dezastru. Blocuri printre blocuri, blocuri printre case şi case printre blocuri, până la dispariţia oricărui metru pătrat de spaţiu verde. Peisajul stradal este groaznic, cu aspect de bazar, fără cea mai mică urmă de uniformitate. Fiecare construieşte sau îşi «decorează» faţada localului după cum îl taie capul.
 
Peninsula, care este o bijuterie arhitecturală, zace în mizerie, cu zeci de imobile abandonate. Dezastrul urbanistic in Mamaia este şi mai mare. Deja nordul staţiunii arată ca un ghetou, aşa de apropiate sunt construcţiile una de cealaltă, iar copacii au fost raşi. Dacă priveşti Mamaia din Ovidiu, de peste lac, este înfricoşător. Mai in glumă, mai in serios, pare că Mamaia se va scufunda în curând sub greutatea betoanelor“, spune el.

Bodu este de părere că vechiul Tomis a rămas în urma tuturor celorlalte mari oraşe „din cauza ticăloşitei, prostiei şi indolenţei celor care l-au condus şi îl conduc în continuare. Dacă vă uitaţi la Cluj, Ţimişoara, Braşov, Sibiu, Arad şi alte oraşe, veţi vedea în jurul lor o mulţime de fabrici şi centre logistice. Aici nu e nimic. Nicio investiţie productivă nu s-a făcut in Constanţa, care a ajuns dependentă financiar doar de zona portului“.
 
„Tomisul nu contează şi nu există la nivel naţional, în (aproape) nici un domeniu“
 
Dorin Popescu, fost diplomat al României la Moscova, Cernăuţi şi Sarajevo, în prezent preşedintele Asociaţiei „Casa Mării Negre“, crede că oraşul „pare a fi trăit în ultimii 20 de ani sub semnul blestemului lui Ovidius, redevenind, după o promisiune prea scurtă de creştere, un banal oraş provincial. 
„Tomisul nostru nu contează şi nu există la nivel naţional, în (aproape) nici un domeniu. Nu are elite academice, deşi are universităţi. Nu are resursă umană de calitate, oameni probi şi de calibru, responsabili şi cu viziuni de anvergură. În mediul academic, dascălii mediocri îşi securizează cinic poziţiile ferecând porţile împotriva valorilor autentice“.

Dar nu aceasta este singura problemă: „Un cancer etic cronic împiedică respiraţia şi dezvoltările, în toate domeniile. Oamenii de cultură din spaţiul public nu construiesc coeziuni. Impostura şi slugoismul sunt regulile de promovare in carieră şi de acces în funcţii. Partidul autoritarist a creat aici un mediu perfect pentru o garnitură umană aşezată în fruntea instituţiilor prin relaţii clientelare, (adesea) fără minime criterii de competenţă“.

Pe de altă parte, acuză el, oraşul nu are o administraţie performantă, modernă, flexibilă, vie, racordata la modernitate. „Proiectele acestei administraţii se rezumă la continuarea unor linii modeste de supravieţuire. Este dramatică inabilitatea acesteia de a atrage fonduri europene, de a promova tinerii în administraţie şi in viaţa publică, de a genera proiecte de calitate şi viziuni de dezvoltare. O mafie imobiliară transpartinica blochează orice şansă a urbei de a ieşi de sub povara blestemului ancestral al lui Ovidiu“. 
 
Fostul diplomat mărturiseşte faptul că puţinii oameni de calitate pe care îi cunoaşte, din diferite instituţii, „construiesc resemnaţi insule de normalitate într-un arhipelag dominat de relaţii de castă“. 
În tot acest timp, cât la Constanţa timpul a stat în loc, oraşe precum Cluj sau Oradea s-au ridicat spectaculos, aproape din nimic, construind bune practici în domenii-cheie (mediul universitar - Clujul; urbanistica - Oradea). În schimb, „clica mafiotă a Tomisului a construit aici imposturi, incompetenţe, frici“.

În concluzie, spune el, „Constanţa nu are conexiuni reale cu viaţa culturală, spirituală, socio-economica a ţării, nu are porţi către Ţară şi nici pârghii de conectare la respiraţia spirituală a acesteia, nu există în naraţiunile de succes ale ţării, vocile ei nu vorbesc în plan naţional“.
 
„Ce au făcut oamenii de litere din Constanţa atunci când s-au împlinit 2000 de ani de la moartea lui Ovidiu?“
 
Ionuţ Caragea, scriitor, născut la Constanţa, care a publicat peste 40 de cărţi şi a câştigat 17 premii literare, dintre care cel mai important fiind „François-Victor Hugo“, mărturiseşte că vine la Constanţa doar ca să-şi viziteze rudele. „Sunt profund dezamăgit de perioada în care Radu Mazăre a fost primar. Au fost desfiinţate liniile de tramvai, clădirile istorice au fost lăsate în paragină, parcurile au fost neîngrijite şi pline de gunoaie. Fostul primar s-a concentrat pe «afacerile» sale personale, iar oraşul a avut de suferit“.

Ca o comparaţie, de când locuieşte în Oradea, a putut vedea pe zi ce trece cum oraşul se transformă într-o bijuterie. El aminteşte aici de „clădiri istorice restaurate, curăţenie în parcuri, poduri noi peste Criş, pieţe noi moderne, mijloace noi de transport, parcări, pasaje, drumuri etc.“.
 
Mai este un lucru care l-a dezamăgit profund: cultura din Constanţa, în special lumea literară. El spune că alte oraşe mari din ţară se pot mândri cu mai multe reviste literare şi cu filiale puternice ale Uniunii Scriitorilor din România. Constanţa pare, din acest punct de vedere, un oraş aproape mort. „Ce au făcut oamenii de litere din Constanţa atunci când s-au împlinit 2000 de ani de la moartea lui Ovidiu? Ar mai fi multe de zis, dar nu vreau să-mi amărăsc sufletul“, încheie poetul. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Gogule Gogule
19.08.2019, 08:10:01

Constanta si Iasiul sunt cele mai bune exemple de dat atunci cand vine vorba de orase administrate timp de 30 de ani de FSN/PDSR/PSD. Iasiul, din al doilea oras al tarii a ajuns o ruina cu multe blocuri sicu o singura industrie care-l mai tine pe linia de plutire: IT-ul. Constanta la fel, a ajuns o borala urbanistica, fara industrie si fara un viitor la orizont. Ambele orase au ceva in comun: sunt capusate de clanurile PSD de la varfuri pana la radacini. Administratia, invatamantul, medicina, politia, etc. sunt preluate cu japca de de aceste clanuri de crima organizata. Un sistem inchis in care intra doar neamuri si pile si care pute a incompetenta si coruptie.

+15 (17 voturi)
Ionel Marcu
19.08.2019, 08:17:23

Asta merită constănțenii, pentru că au votat, repetat, cu 60-70%, escroci ca Mazăre sau N. Constantinescu.

+9 (13 voturi)
ando22
19.08.2019, 08:58:55

Vinovati sunt locuitorii care nu au venit la vot sau care l-au votat pe infractorul Mazare. Doar nu vreti ca orasul sa fie mai presus de locuitorii sai? Prin ce minune?

+10 (14 voturi)
Un cititor
19.08.2019, 09:07:49

Subscriu totalmente la amaraciunea lui Bodu. Despre Statiunea Mamaia am si comentat acum apr. doua saptamani tot pe aici, in acest ziar ! Este un dezastru total ! Este jalnic, este trist, este ceva de neimaginat ....de ce a fost Mamaia candva ! ! Si nu este singurul oras si statiune adusa in stadiul de dezastru total. In toata tara este la fel. In aceasta tara cu un relief perfect, candva si cu ceva constructii de valoare (acum aproape toate in paragina), cu constructii istorice de o valoae inestimabila ar trebui sa se lucreze la foc automat, incontinuu cu "n" echipe serioase cam 20-30 de ani sa se repuna tara pe picioare ! Conduceri (politruci) de o incompetenta totala, de o prostie monumentala, de o hotie fara egal, au adus tara in asa hal de degradare ! Acesti nesimtiti care ne conduc daca ar sti macar sa faca bani, ar renova/moderniza la standarde europene si nu chiciuri d-ale lui Firea (ex) ar renova reabilita macar statiunile balneare din tara noastra . Unele se gasesc la Constanta, nu doar la Mamaia ....Si celelalte statiuni ale Constantei.... au aceeasi soarta chiar mai rea! Scriu si plang de multe ori strainii scriind despre jaful statiunilor balneare din tara noastra. Alor nostri politruci prostalani, nu le pasa, nu le vad ! Isi vad doar de hotiile lor, de golanie, de ciolan. Cei care au distrus Romania merita inchisoare pe viata !

+3 (7 voturi)
ovidiu preda
19.08.2019, 09:09:32

Este un oras febril cu dezvoltare imobiliara peste orice alt oras, zona mamaia navodari ovidiu fiind un exemplu, pe timpul verii curg banii girla, doar turismul, rafinaria si portul bat clujjjul de departe

-5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările