Cum alegem cel mai bun vin pentru masa de Crăciun. Cât îţi este permis să bei de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Un vin de calitate, bine ales, va face ca masa de Crăciun să fie o reuşită. Pentru asta, specialiştii au câteva recomandări simple.

„În ţara noastră criteriile de clasificare ale vinului sunt conţinutul de alcool, însuşirile de calitate determinate de compoziţia fizico-chimică şi tehnologia de obţinere, stipulate în legea Viei şi Vinului. Indiferent de categoria de calitate, vinurile pot fi albe, roze sau roşii. În baza acestor criterii, vinurile sunt clasificate în: vinuri de masă (consum curent), vinuri de calitate şi vinuri speciale”, scrie somelierul Sergiu Nedelea pe site-ul winetaste.ro.

În general, dacă alegem vinul pentru consum trebuie să ţinem cont de momentul din zi când va fi servit şi de contextul social al mesei: zi festivă, prânz de afaceri, cină romantică, sau pur şi simplu pentru consum curent, precum şi de preparatele culinare care îl vor însoţi.

„Producătorii scriu pe etichete cu ce fel de mâncare merge vinul respectiv. De exemplu, pentru un peşte gras trebuie un vin alb cu o aciditate mai mare,  pentru o salată, fără roşii în compoziţia ei, merge la fel un vin alb, pentru carnea de porc trebuie ales un vin roşu”, explică somelierul Sevghin Menan.

De regulă, o masă cu mai multe feluri de mâncare, precum cea de Crăciun, începe cu un vin alb, continuă cu un vin roze şi se termină cu vin roşu. „Vinul alb este perfect pentru antreuri şi salate, apoi serveşti un peşte, aici merge foarte bine un roze, iar la friptura din carne roşie se recomandă un vin roşu”, adaugă Sevghin.

Nu trebuie uitat faptul că starea socială determină şi consumul. Specialiştii spun că un om care are un salariu de 1.500 de lei, niciodată nu va cumpăra un vin care depăşeşte 30 de lei, decât pentru a-l oferi cadou. Pentru el va cumpăra un vin de 30 de lei doar dacă este un consumator ocazional (o sticlă pe lună), altfel nu.

De asemenea, pentru reuşita mesei de Crăciun, mai trebuie să aveţi în vedere câteva sfaturi:

  • cantitatea optimă de vin care se bea la o masă este 700 de mililitri pentru o persoană de 70 de kilograme;
  • nu combinăm vinul cu apă deoarece îi reducem proprietăţile;
  • temperatura ideală de consum este de 8-10 grade pentru vinul alb, 10-12 grade pentru roze şi 16-20 de grade pentru vinul roşu;
  • nu trebuie să uităm de accesorii: decantoare, aeratoare (amestecul de aer cu lichidul face ca vinul să se îmbunătăţească, să-şi deschidă aromele);
  • paharele care au în conţinutul sticlei o cantitate mai mare de plumb nu fac altceva decât să denatureze gustul vinului (ideal pentru vinuri este paharul de cristal).

Pe aceeaşi temă:

Mituri false despre vin: de ce credem că vinul roşu creşte tensiunea sau că cel alb sec este acru

Ce spune Biblia despre consumul de alcool. Pedeapsa care-i aşteaptă pe beţivi pe lumea cealaltă


 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite