Cum alegem peştele proaspăt la magazin. Trucuri simple care ne feresc de păcăleli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Carnea de peşte este unul dintre produsele cu un termen de valabilitate foarte mic. De asemenea, trebuie păstrată în condiţii speciale pentru a nu se altera.

Carnea de peşte poate fi oricând o alternativă la porc, vită sau pui. Peştele nu este doar bogat în acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru sănătatea aparatului cardiovascular, dar aduce şi puţine calorii.

Peştele şi produsele obţinute prin tranşarea acestuia au, în România, un termen de consum de 48-72 de ore de la momentul pescuirii, în schimb, acelaşi tip de produs, dar din import are termene de la 5 la 21 de zile, de la ambalare.

De foarte multe ori, în pescării sau alte magazine, nu găsim peşte viu. În acest caz, Matei Datcu, pescar şi proprietarul unui restaurant cu specific pescăresc la malul mării, ne dezvăluie câteva secrete după care să recunoaştem peştele proaspăt pe care comercianţii îl oferă.

„În primul rând, te uiţi la ochii peştelui. Ei trebuie să fie clari, să nu fie înfundaţi în orbite sau tulburi. De asemenea, culoarea branhiilor este foarte importantă. Trebuie să fie o culoare vie, roşie, să nu prezinte o gelatină pe ele, să fie compacte. Carnea nu trebuie să fie uscată, iar când apăsaţi cu degetul pe ea trebuie să revină rapid la starea iniţială. Dacă luaţi peştele eviscerat, uitaţi-vă la coaste, să fie intacte, nedesprinse de carne.“

Şi reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au câteva sfaturi pe care trebuie să le urmăm pentru a avea un peşte prospăt pe masă:

  • Acordaţi o atenţie deosebita aspectului exterior al produsului pentru a vă forma o primă apreciere asupra gradului de prospeţime;
  • Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi etc.;
  • Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare;
  • Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită;
  • La cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Procuror, despre dosarul traficanţilor de peşte: „Românii organizaseră afacerea şi aduceau otravă în farfuria conaţionalilor”

Protecţia Consumatorului: Discriminare între peştele românesc şi cel din import. De ce sunt condiţii diferite în comerţ

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite