Cum să combini felurile de mâncare de Paşte pentru a nu ajunge la spital. Medicii explică ce nu trebuie amestecat cu oul şi ce merge cu carnea de miel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă un medic ţi-ar spune că toată mâncarea de Paşte este sănătoasă şi poate fi consumată fără griji ai crede că glumeşte. Secretul explicat de medici pentru echipa Adevărul este cu totul altul: de Paşte, importantă este cantitatea în care mănânci fiecare fel de pe masă, dar şi cum le combini.

Echipa Adevărul a discutat cu un medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice despre alimentele cheie din meniul tradiţional de Paşte. Dr. Monica Grasa spune că preparatele asociate acestei sărbători nu sunt periculoase şi nici nu te vor face să pui kilograme în plus. Cantitatea în care ele sunt consumate le poate transforma în inamici, însă. 

"Carnea de miel, uşor degresată înaintea preparării, se poate asocia cu salată verde, ridichi, usturoi verde. Lămâia este un aliment ce se poate folosi din belşug, atât la prepararea carnii, cât şi la asezonarea salatelor. Oul este un aliment complex şi sănătos. Nu face rău dacă îl mâncăm cu măsură, fără maioneză şi fără pâine. 

Alcoolul apreciat pentru plăcerea gustului, pentru a marca bucuria întâlnirii cu cei dragi, nu este deloc nociv. Consumat însă în exces şi asociat cu mese pline de grasime, devine periculos. Şi, important de ţinut minte, dacă vom mânca o felie de pască sau cozonac, şi nu un kilogram, vom simţi cu siguranţă acelaşi gust", explică doctorul Monica Grasa de la Spitalul Clinic Ovidius din Constanţa. 

doctor Monica Grasa

dr. Monica Grasa, medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Ovidius Clinical Hospital. FOTO Arhiva Adevărul

Un alt medic specialist gastroenterolog de la OCH explică modul în care corpul nostru reacţionează la excesele alimentare. 

Doctorul Florin Muşat spune că atunci când mâncăm prea mult, orice segment al tubului digestiv va fi deranjat, indiferent de gradul de sănătate al pacientului. 

"Foarte puţine persoane se ridică de la masa de Paşte spunând «Aş mai mânca ceva!» şi drept consecinţă urmează un şir de acuze intestinale cu durata variabilă. Cel mai frecvent este vorba de o simplă indigestie, dar sunt cazuri care pot decompensa în mod serios unele patologii", susţine dr. Florin Muşat. 

Medicul este de părere că sistemul digestiv este dezobişnuit să "ronţăie" alimentele grele după un post îndelungat, aşa că masa de sărbătoare trebuie să fie una ponderată. 

"Categoriile de pacienţi care trebuie să aibă o grijă suplimentară la alimentaţia de Paşte sunt reprezentate de cei care suferă de boli bilio-pancreatice, hepatice dar şi cei cu variate forme de boli intestinale, rezectii gastrice sau intestinale. Pentru aceşti pacienţi, consecintele pot varia de la acuze de tipul dispepsiei, al crampelor, maldigestiei, mergând în cazuri extreme până la tulburări neurologice, coma şi chiar moarte (în cazul pacienţilor suferind de hepatopatii avansate)‟, a mai spus doctorul Muşat de la Ovidius Clinical Hospital. 

Important de înţeles este faptul că sfaturile medicilor trebuie urmate chiar şi atunci când nu suferim de o afecţiune. Dieta echilibrată dublată de un stil de viaţă sănătos te poate ajuta să nu ajungi pe mâinile specialiştilor şi să suferi după un astfel de eveniment în familie. 

dr. Florin Musat

dr. Florin Muşat, medic specialist gastroenterolog la Ovidius Clinical Hospital Constanţa. FOTO: OCH


Vă mai recomandăm:

 

Operaţie complicată, făcută în premieră în Dobrogea. Medicii au salvat viaţa unui pacient care suferea de cancer al căilor biliare

 

Ce este ura, de ce apare şi cum „se tratează“. Explicaţiile preoţilor şi psihologilor: „Omul are voie să se mânie doar asupra diavolului şi păcatului“

 

Spital de pe litoral, închis de un baron local. Medicii ortopezi de la Eforie Sud sunt daţi afară, fără ofertă de transfer

Un medic specialist din Bucureşti a venit la Constanţa pentru a salva viaţa unui bărbat. Intervenţia chirurgicală s-a derulat cu succes 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite