Cum a devenit crucea pe care a murit Iisus Hristos simbolul creştin cel mai răspândit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crucea, simbol al creştinismului                                                    FOTO: Arhiva Adevărul
Crucea, simbol al creştinismului                                                    FOTO: Arhiva Adevărul

Iisus a fost răstignit pe cruce şi a murit alături de doi tâlhari. Crucea a devenit destul de repede simbolul cel mai răspândit al creştinilor din întreaga lume.

Fie că o poartă la gât, în maşină sau în locuinţe, creştinii mărturisesc astfel credinţa lor în Hristos cel înviat.

De fiecare dată când facem semnul crucii, ne amintim de Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, cele trei persoane ale Sfintei Treimi. Catehismul ortodox spune că simbolul crucii este „o învăţătură pe scurt a credinţei creştine”.

Biserica a stabilit trei zile de cinstire a crucii: 14 septembrie, duminica a treia din Paresimi şi 1 august. De asemenea, există rugăciuni şi acatiste închinate Sfintei Cruci.

În Vechiul Testament, „Cartea proorociei lui Iezechiel vesteşte că membrii comunităţii mesianice vor fi însemnaţi pe frunte cu semnul Tav. Litera Tav, ultima literă a alfabetului ebraic, îl desemnează pe Dumnezeu, rol pe care, în alfabetul grec, îl are omega. Pe vremea lui Iisus, litera Tav era reprezentată fie prin semnul crucii fie prin semnul "X". Putem deci să credem că semnul în formă de cruce despre care vorbeşte Iezechiel, pecetea, este chiar Numele lui Dumnezeu", spune părintele Vlad Maxim, de la Arhiepiscopia Tomisului. 

Litera Tav a fost interpretată diferit de către creştini în funcţie de zona din care proveneau. Cei de origine iudaică erau însemnaţi pe frunte cu ea în ziua botezării ca un simbol al omului care îl urmează pe Hristos, în timp ce grecii îl vedeau ca pe semn al mântuirii creştinilor.

Crucea, în perioada Mântuitorului, era un obiect de tortură. În Biblie aflăm că Iisus, înainte să fie răstignit pe cruce, a fost obligat să o poarte pe umeri până pe muntele Golgotei. Aici a fost „spânzurat” pe cruce de soldaţii romani, apoi, după un timp a murit. În momentele de agonie, Iisus a rostit şi şapte fraze celebre, printre care şi pe cea prin care îi cerea Tatălui Ceresc să-i ierte pe cei care l-au răstignit.

Imediat după Învierea din morţi, creştinii au adoptat obiectul pe care a fost torturat şi pe care a murit Iisus ca simbol al credinţei lor în Hristos. În primele veacuri creştine, din cauza persecuţiilor, aceste simboluri (crucea, peştele, viţa de vie, mielul) erau folosite şi ca semne de recunoaştere a urmaşilor lui Iisus.

Până prin secolul al X-lea, crucea era reprezentată fără trupul lui Iisus pe ea, apoi, treptat i s-a adăugat şi acest element, odată cu abolirea pedepsei crucificării. Crucea a devenit pentru primii creştini un simbol al speranţei, al credinţei în dobândirea mântuirii. În istorie sunt consemnate foarte multe forme ale crucii, cele mai răspândite fiind crucea Tau (în formă de T), crucea greacă şi crucea latină.

Crucea este prezentă pe toate bisericile creştine, fiind şi obiect folosit în rânduielile cultice ale bisericilor.

Braţele Crucii au şi ele o semnificaţie aparte. Cel orizontal arată că jertfa Mîntuitorului se răsfrînge asupra întregii creaţii, restabileşte armonia dintre om şi creaţie. Braţul cel vertical arată actul de refacere a legăturii dintre Dumnezeu şi om, dintre ceresc şi pămîntesc, arată posibilitatea de îndumnezeire a omului", spune preotul Vlad Maxim.

Pe aceeaşi temă:

Învierea în reluare sub bagheta Arhiepiscopiei „Autonome“ a Tomisului. „Se comportă ca o sectă în interiorul Patriarhiei Române“

Credincioşii din Arhiepiscopia Tomisului au intrat iar în Postul Paştilor. IPS Teodosie îi cheamă la împărtăşanie în aşteptarea noii Învieri

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite