Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Cum era prezentată România în Occident, la finele anilor '70. Televiziune britanică: „Aş vrea să fii aici“ VIDEO

22
13 Jun 2021 04:12:37
Autor: Sinziana Ionescu

„Aş dori să fii aici“ - sub acest generic a fost prezentat litoralul românesc al Mării Negre, la finele anilor '70, la televiziunea britanică.

O echipă de jurnalişti de la Thames TV din Marea Britanie a făcut la finele anilor '70 o incursiune dincolo de Cortina de Fier din perioada comunismului şi a vizitat „tot mai populara destinaţie de vacanţă“ România - aşa cum este prezentată. 

În vara anului 1979, prezentatorul Chris Kelly şi colegii săi au venit în Bucureşti, apoi au mers pe malul Mării Negre, în staţiunea Mamaia, şi în cele din urmă în Sinaia cea încărcată de istorie regală.

„Aş vrea să fii aici“ se intitulează emisiunea despre România, o ţară profund marcată de restricţii. 

Britanicii au avut astfel prilejul să cunoască o ţară în care orice legătură cu străinii a cetăţenilor de rând era văzută ca o tentativă de sabotare a ţării, dar unde turiştii străini erau primiţi ca nişte regi. 

Sursa Youtube / Thames TV

Jurnaliştii britanici de la Thames TV relatează şi aspectele de austeritate economică pe care le îndurau românii, privilegiile celor care aveau acces la celebrele shop-uri de pe litoral şi preţurile foarte mici pentru occidentali. 

Ei descriu hotelurile ca fiind modeste, dar avantajoase pentru străini la preţurile de cazare. Spre exemplu, două săptămâni la mare costau 204 dolari în plin sezon. 

„Nu arată ele stilate ca hotelurile spaniole, dar măcar aici nu veţi avea greve ale lucrătorilor. Ce lipseşte Mamaiei este varietatea vieţii de noapte pe care o găsiţi în Occident“ - remarcau jurnaliştii britanici despre litoralul care începuse să devină tot mai restrictiv. 

Emisiunea a fost difuzată la 31 ianuarie 1980. 

Pe aceeaşi temă: 

Mamaia 1985, prezentată ca „un etern punct de atracţie“ VIDEO 

Miss Litoral, atracţia comunistă de la mare. Cine a enervat-o pe „Tovarăşa“ de a dat stingerea pe litoral VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Omul UnOm
13.06.2021, 05:20:22

Sfarsitul anilor '60 si anii '70 reprezinta perioada "buna" a comunismului de la noi cand, in ciuda unui regim de dictatura, inca nu ne confruntam cu lipsurile groaznice din anii '80 si nici cu teroarea anilor '50. Trebuie spus insa ca strainii veniti in Romania aveau un cu totul alt statut fata de turistul roman, plecand de la hotelurile in care stateau, servicii si asa mai departe. Strainii puteau merge si la magazinele care vindeau marfa in valuta si unde puteai gasi produse din vest, lucru cvasi-imposibil pentru romanul de rand. Impresiile occidentalilor respectivi sunt din lumea asta, a strainilor veniti in Romania, unde 2-300 de marci in anii '70 erau bani nu gluma.

-6 (22 voturi)
Pano
13.06.2021, 09:36:49

Anii 70 au fost vârsta de aur a României. A fost singurul moment din istorie în care bunăstarea materială și condițiile de viață (radical îmbunătățite petru TOȚI locuitorii țări, comparativ cu generația precedentă) erau la niveluri de mulțumire egale cu sentimentul că țara (inclusiv valorile, arta, cultura și societatea românească) este respectată și demnă.

+10 (18 voturi)
Tagetes
13.06.2021, 10:03:39

Cortina de fier isi indeplinea rostul : diminua influentele nesanatoase (imorale) venite din exterior. Valoarea anilor 70 este data tocmai de anvergura problemelor morale pe care a fost capabila sa le rezolve: educatie, constiinta, respect, caracter. Niciodata in istoria Romaniei apropierea , prietenia intre oameni nu a fost si nu va mai fi la un asemenea nivel . Din pacate abia acum in lumea interesului personal, cand suntem toti inghesuiti si indesati in noi insine intelegem ( unii) ce am pierdut.

-4 (10 voturi)
m wakki
13.06.2021, 11:23:56

din p[cate, cortina de fier nu era unde trebuie trebuia pusă la est de România, nu la vest din est veneau și vin influențele nesănătoase, imorale, criminale și așa mai departe apropierea dintre oameni se manifesta mai ales la coadă la lapte sau la pâine, unde te întrebai care dintre cei din jur este securist infiltrat

+3 (7 voturi)
m wakki
13.06.2021, 12:06:08

iar respect și prietenie între oameni era mai ales la shop și la cantina partidului, unde securiștii cu puii lor și activiștii de partid cu krvele lor luau pe alese tot ce doreau iar ceilalți cel mult lingeau vitrina

+7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările