Cum este, cu adevărat, iubirea în viaţa de zi cu zi. Psiholog: „Ne trăim iubirea după mitul Frumoasa şi Bestia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, încă din copilărie ne construim o definiţie a fericirii, a relaţiei, şi încercăm să înţelegem ce înseamnă sufletul-pereche sau perechea potrivită.

Psihologul consideră că desenele de la Walt Disney, dar şi basmele copilăriei au generat un adevărat mit al “prinţului călare pe un cal alb”, care întruchipează perfecţiunea. „Uneori suferinţele prin care trecem, intrând în relaţii nepotrivite, ne par “cele trei încercari” din basme, de a căror izbândă depinde fericirea noastră. 

De asemenea, uneori credem că “iubirea perfectă” este doar a lui Romeo şi Julieta, care este pătimaşă, fulgerătoare, dar lipsită de longevitate, responsabilităţi şi echilibru emoţional”, afirmă Laura Maria Cojocaru, specialistă în psihologia relaţiilor de cuplu.

Dintre toate miturile legate de relaţii, psihologul Laura Maria Cojocaru consideră că “mitul iubirii transformatoare” sau, altfel spus, Mitul “Frumoasa şi Bestia” este cel mai des răspândit în sistemul de valori al românilor. Romanele, filmele, programele de televiziune, credinţele preluate de la părinţii şi bunicii noştri, transmise din generaţie în generaţie, promovează o femeie care are datoria şi puterea de aduce un bărbat pe calea cea bună, de a dezvolta şi menţine o relaţie şi de a-l transforma radical, din Bestie în Prinţ, doar printr-un ... sărut.

“Este poate una din cele mai mari iluzii ale timpului nostru, iluzie care distruge relaţii şi, mai grav, suflete. Filosofia conform căreia Belle rupe vraja, doar prin iubire, şi transformă Bestia – caracterizat prin frustrare, violenţă, aroganţă, ură etc. - într-un Prinţ minunat şi iubitor, stăpâneşte credinţele majorităţii femeilor din timpuri îndepărtate până în zilele noastre. Ideea minunată a acceptării şi iubirii necondiţionate promovată de acest basm, de altfel nepreţuit, este din păcate greşit înţeleasă de mulţi, preluându-se doar ideea că o femeie poate transforma oricând un bărbat, doar prin dragostea ei. 

Realitatea este alta: Nimeni nu se schimbă prin efortul celuilalt, ci prin propriul efort, nimeni nu se schimbă pentru că vrea partenerul, ci este o alegere solitară, izvorâtă din intimitatea noastră cea mai profundă. Chiar dacă ne lasă impresia că s-a schimbat pentru a nu pierde avantajul de a avea o “slugă iubitoare şi răspunzătoare pentru tot”, cu prima ocazie va reveni la vechile comportamente. 

Este vorba aici despre bărbaţii dependenţi, dependenţi de băutură, de droguri, de jocuri de noroc, de sex, de bani, iresponsabili, indiferenţi, uneori chiar violenţi, dependenţi de o substanţă, de o stare, de o relaţie, în special de o relaţie cu o femeie dispusă să se sacrifice şi să îndure suferinţa în speranţa că iubirea ei îl va schimbă”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite