Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Cum facem să rămânem ancoraţi în prezent. Psiholog: „Oamenii se raportează prea mult la trecut şi se gândesc prea mult la viitor“

0
24 Nov 2016 04:03:15
Autor: Mariana Iancu
Vizită la psiholog FOTO Shutterstock
Vizită la psiholog FOTO Shutterstock

Oamenii se raportează mult prea mult la trecut şi îşi proiectează la fel de mult evenimente şi gânduri în viitor, încât psihicul lor va cunoaşte câteva dereglări majore, care vor conduce la stări de anxietate, stres, tulburări comportamentale, consideră psihologul Alexandru Pleşea.

Atunci când trăim un şoc puternic, bătăile inimii cresc foarte mult, nu mai putem gestiona propria respiraţie, timpul încetineşte, iar preţuirea acelui moment şi a vieţii, în general, devine atât de mare, încât ne poate schimba din temelii în doar câteva secunde. Doar în acele clipe critice, crede psihologul Alexandru Pleşea, oamenii sunt capabili să înţeleagă cu adevărat puterea prezentului şi cum trecutul şi viitorul sunt doar nişte proiecţii ale minţii noastre asupra percepţiei realităţii. 
 
„Percepţia este transformată de identificările pe care le avem între ce vedem, simţim şi ce gândim în acel moment. Cu cât mai mare este intensitatea acelui moment critic, cu atât mai mult noi îl fixăm în realitatea noastră şi ne raportăm la el. Raportându-ne la trecut, nu facem decât să trăim cu el. Imaginându-ne despre viitor, nu facem decât să trăim cu el. Orice gând trece prin mintea noastră şi ne ocupă spaţiul îl numim imaginaţie, pentru că el vine fără să vrem noi. Nu este un gând intenţional. Este un gând neintenţional care ne absoarbe ce facem şi uităm de noi. 
 
Toate problemele psihice şi comportamentele dispar în clipa în care omul este în prezent, în clipa în care ştie şi observă că face orice face. Testarea vine din efortul pe care omul îl poate face stând cu atenţia la ce face, nelăsând imaginaţia sau experienţele să intervină în mintea sa”, consideră psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept “Antrenorul minţii”.
 
În opinia specialistului, oamenii se raportează mult prea mult la trecut şi îşi proiectează la fel de mult evenimente şi gânduri în viitor, încât psihicul lor va cunoaşte câteva dereglări majore care vor conduce la stări de anxietate, stres, tulburări comportamentale.
 
“În momentul în care vom înceta să ne raportăm atât de mult la trecut şi viitor şi ne vom canaliza toate gândurile, emoţiile şi sentimentele în prezent, atunci vom începe procesul nostru de vindecare psihică.
 
Mintea umană nu este construită astfel încât să îşi centreze energiile pe planuri sub-realiste sau supra-realiste, ci natura ei este să trăiască prezentul, să se bucure de el. Doar în acest fel îşi poate păstra echilibrul”, crede psihologul Alexandru Pleşea.
 
Cum putem rămâne ancoraţi mai mult în prezent? 
 
1. Când eşti la birou, setează un pop-up care să te pună să te mişti la fiecare 15 minute.
2. Când mergi, fii atent la natură, la ce simţi şi observă cât mai mult din jur.
3. Când vorbeşti, ascultă până la final, fără a formula idei înainte să termine cel din faţa ta.
4. Când lucrezi, fă efortul să lucrezi mai repede şi mai bine, concentrat pe ce faci, şi nu cu mintea altundeva.
5. Când stai la masă, nu te grăbi, ci simte, gustă şi miroase mâncarea.
6. Când faci afaceri, caută echilibru între partea morală şi cea financiară.
7. Adu-ţi aminte de respiraţie – chiar dacă este un proces automat, conştientizarea ei te poate ancora în prezent.
8. Adu-ţi aminte că emoţiile negative manifestate te trag în jos, încearcă să găseşti părţile pozitive pe care ţi le oferă prezentul.
9. Când priveşti telefonul sau laptopul, simte-ţi degetele şi nu te identifica cu ce vezi.
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările