Cum se îmbrăcau dacii şi romanii. Elementele comune din vestimentaţia strămoşilor poporului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul Antic Tomis Foto Sînziana Ionescu
Festivalul Antic Tomis Foto Sînziana Ionescu

Vestimentaţia strămoşilor noştri daci şi romani este detaliată de pasionaţi ai istoriei neamului românesc, care reconstituie fidel ţinuta acestora.

Atunci când reconstituie scenele istorice, pasionaţii caută să respecte în amănunt felul în care trăiau oamenii din antichitate. Radu Florin Covaliu, liderul Asociaţiei Culturale Tomis, a detaliat pentru „Adevărul“ din ce se compunea ţinuta strămoşilor noştri, dacii şi romanii.

Astfel, dacii se încălţau cu ciorapi de lână şi opinci, îmbrăcau pantaloni de in sau de lână, cămaşă, un brâu (chimir), pafta şi pelerină din solzi de piele. Pe cap purtau scufia lor tradiţională: pileus. Dacii mai aveau platoşă din piele, apărători de mâini, iar pe umeri - blană. 

Romanii erau mai elaboraţi la vestimentaţie, deşi existau elemente comune cu dacii. Purtau sandalele specifice (calige), cu ciorapi de lână, pantaloni pe vreme rea, tunica, vestă (subarmalis), cămaşă de zale cu guler şi o lorică (platoşă). Foarte eficientă pentru lupte era lorica segmentată, formată din lamele metalice. Picioarele şi le apărau cu cnemide, iar mâinile cu manica. Antebraţul era protejat de piele, umărul de metal. Costumaţia era completată de pelerină şi cască, iar centurionul (conducătorul unei centurii, formaţiunea de 100 războinici) avea un semn distinctiv - creastă prinsă pe cască. 

Portul popular românesc, de inspiraţie dacică

„Vestimentaţia dacilor seamănă destul de bine cu portul popular românesc, încă folosit în unele zone ale ţării. Bărbaţii geto-daci purtau cămăşi sau un veşmânt despicat în părţi, confecţionat din pânză groasă, care se purta peste iţari. Iţarii aveau croieli diferite, unii părând foarte strâmţi, alţii prezentând creţuri transversale. Geto-dacii purtau o mantie prinsă cu o fibulă (agrafă), care avea o glugă care acoperea capul pe vreme rea. Sarica era confecţionată din lână.

Femeile purtau o cămaşă realizată probabil din patru foi de pânză, una pentru a se croi partea din faţă, alta pentru realizarea părţii din spate şi două pentru mâneci. Foile se încreţeau în jurul gâtului formând o deschizătură. Dintr-un material mai subţire erau confecţionate fotele sau fustele. Columna lui Traian ni le înfăţişează purtând uneori şi o manta lungă, bogat drapată. Ele purtau părul lăsat liber, în bucle care încadrau chipul sau pieptănat cu cărare pe mijloc şi împletit în două cosiţe lungi.

Atât nobilii, cât şi oamenii de rând, bărbaţi şi femei, foloseau încălţăminte confecţionată din pâslă sau opinci din piele. În cursul unor săpături s-au găsit <mâţe> (crampoane) de fier care se prindeau de talpa încălţămintei pentru a uşura mersul pe gheaţă şi zăpadă. Când mergeau călare, dacii aveau ataşaţi la încălţăminte pinteni de fier“, arată Valentin Roman, liderul Asociaţiei Vatra Daciei, autorul volumului „Pe urmele dacilor“. 

Comerţul cu motive dacice

Sunt magazine online, unde doritorii îşi pot cumpăra obiecte cu motive dacice. Pe dacia-art.ro, preţurile sunt astfel: 12 lei insignă, 20 lei cercei sau broşă, 40 lei brăţări sau butoni, 69 lei un tricou imprimat, 230 lei o cămaşă cu motive dacice, 375 lei o rochie lungă brodată cu motive dacice.

Vestimentaţia strămoşilor daci şi romani poate fi admirată cu ocazia festivalurilor antice, cum este cel de la Constanţa, Festivalul Antic Tomis, ce are loc la finele verii. Actorii istorici reconstituie traiul din antichitate, într-o lecţie de istorie pe viu. 

Daci şi romani la Constanţa la Festivalul Antic Tomis

Pe aceeaşi temă: 

La ce televiziune va fi difuzat serialul românesc despre geto-daci. Regizor: „«Braveheart» e un etalon pentru mine“

Cum au sărbătorit romanii cucerirea Daciei: tezaurul lui Decebal, format din 160 de tone de aur şi 300 de tone de argint, a ajuns pe mâna lui Traian

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite