Cum au încercat comuniştii să-l facă pe Arsenie Boca episcop. „Este cunoscut de Gheorghiu-Dej şi dânsul vrea să-l promoveze“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele Arsenie Boca                                                                             FOTO: Arhiva Adevărul
Părintele Arsenie Boca                                                                             FOTO: Arhiva Adevărul

După instaurarea regimului comunist în România, autorităţile au acordat multă atenţie Bisericii Ortodoxe Române. Printre primele lucruri pe care le-au făcut securiştii s-a numărat imixtiunea în politica BOR.

Părintele Arsenie Boca este considerat unul dintre cei mai mari duhovnici ai Românieil. A fost preot ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop.

Odată cu instaurarea regimului comunist, în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al sistemului. Puţină lume ştie că, iniţial, Securitatea a vut să-l facă episcop.

Conform lucrării „Biserica Ortodoxă Română sub regimul comunist”, scrisă de Cristina Păiuşan şi Radu Ciuceanu, în anul 1946, comuniştii erau foarte interesaţi de evoluţia BOR înaintea unor alegeri eclesiastice.

Astfel, într-un raport politic, semnat de sursa „Barbu”, se prezintă detaliat situaţia posturilor vacande de episcopi din cadrul BOR sau ale posturilor care se pot vacanta prin retragerea anumitor ierahi bătrâni.

„În prezent sunt vacante Mitropolia Bucovinei de Sud, Episcopia Olteniei, Episcopia Maramureşului, şi un loc de Arhiereu la Patriarhie. trebuiesc vacantate neapărat locurile episcopilor şi arhiereilor ce sunt în vârstă de peste 70 de ani şi sunt neputincioşi”, se arată în raportul politic, citat de sursa menţionată.

„Barbu” prezintă şi lista episcopilor care ar trebui să se retragă: Irineu Mihălcescu (mitropolit la Iaşi, 73 de ani, bolnav), Lucian Triteanu (episcop al Romanului, 74 de ani, de 5 ani nu mai slujeşte), Cosma Petrovici (episcop de Galaţi, 76 de ani, bolnav), Veniamin Pocitan (vicar patriarhal, 78 de ani) şi Ilarion Băcăuanul (vicar la Episcopia Romanului, 75 de ani, bolnav).

Aceeaşi sursă a regimului comunist vine şi cu o serie de propuneri pentru aceste posturi vacante sau care urmau să se vacanteze. Toate numele prezentate erau apropiate regimului, susţine „Barbu”.

Aşa a apărut pe această listă cu posibili viitori episcopi ai BOR şi numele părintelui Arsenie Boca. „De la 15 martie la 1 aprilie, va fi pensionat prin cerere, solicitată tot de Ministrul Cultelor, episcopul Cosma Petrovici, de la Galaţi, în vârstă de 76 de ani, bolnav de câţiva ani. În locul său să fie numit locotenent de episcop preasfinţitul Antim Nica, dacă va fi câştigat .... sau arhimandritul Arsenie Boca, de la mănăstirea Sâmbăta de Jos, judeţul Făgăraş, cunoscut de dl. Ministru Georghiu-Dej şi Teohari Georgescu şi pe care dânşii vor să-l promoveze într-un post de episcop. Nu ar fi rău dacă ar trece la Maramureş, în cazulcând P.S. Moruşcă se reîntoarce la locul său în America”, nota „Barbu” în raportul politic.

La vremea respectivă, Gheorghe Gheorghiu-Dej era lider al României, viitor preşedinte al Consiliului de Stat (1961-1965). De asemnea, Teohari Georgescu era lider marcant al PCR, membru în Comitetul Central, viitor ministru de Interne (1947-1952).

Aşa cum istoria a demonstrat, părintele Arsenie Boca nu ajunge episcop, dimpotrivă, devine unul dintre duşmanii sistemului comunist, până la sfârşitul anilor 1950 trecând calvarul anchetelor şi al arestărilor.

A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. A murit în anul 1989.

Pe aceeaşi temă:

Biserică ortodoxă scoasă la vânzare de un executor judecătoresc. Cu cât se poate cumpăra locaşul de cult

Cum „joacă“ Biserica Ortodoxă Română în conflictul Moscova-Constantinopol. „Potenţialul exploziv al poziţionării faţă de schisma din Ucraina se amână“

O asociaţie de proprietari se luptă pentru locurile de parcare. Arhiepiscopia vrea să construiască o biserică pe acel spaţiu

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite