Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Cum este jignită şi batjocorită eleva care a îndrăznit să conteste fondul şcolii. Lidera hărţuitorilor e şefa asociaţiei de părinţi

47
23 Oct 2019 13:13:28
Autor: Călin Gavrilaş
Roxana, eleva care s-a luat la trântă cu sistemul de învăţământ românesc
Roxana, eleva care s-a luat la trântă cu sistemul de învăţământ românesc

Roxana Şerban, o elevă de 18 ani care învaţă la Liceul Teoretic Traian din Constanţa este supusă la presiuni fiindcă a îndrăznit să publice un tabel prin care a dezvăluit cum se adună fondul şcolii. Preşedintele asociaţiei de părinţi, care este cadru didactic, spune că fata „nu a descoperit focul”.

„Eu nu ştiu cum o să trăieşti cu gândul că pe diploma ta de absolvire o să ai trecut Liceul Teoretic Traian”, au fost primele cuvinte pe care preşedintele asociaţiei de părinţi din liceul constănţean i le-a adresat elevei Roxana Şerban.

Fata a prezentat public, în urmă cu o săptămână, un tabel al asociaţiei în care se vedea câţi bani se adună sub formă de fondul şcolii în liceul ei. Imediat, eleva a fost certată pe un grup de discuţie al părinţilor, cerându-se chiar sancţionarea ei de către conducerea Liceului Traian. Chiar şi directoarea şcolii a trimis paznicul (plătit din fondul şcolii) să o aducă la ea în birou pe Roxana pentru discuţii lămuritoare.

Ultimul eveniment, în care eleva susţine că a fost „jignită şi batjocorită” a avut loc marţi, 22 octombrie, la şedinţa Consiliului Şcolar al Elevilor, desfăşurat în incinta Liceului Traian. la şedinţă au fost invitaţi să participe şi reprezentanţii Asociaţiei de părinţi şi ai Poliţiei care au susţinut o prezentare privind securitatea şi siguranţa elevilor.

„S-a trecut de la informarea cu privire la securitatea şi siguranţa elevilor, la cum să aruncăm mai bine cu pietre în persoana care a dat lucrurile pe faţă. De ce să discutăm despre moduri de rezolvare a unei probleme care ne afectează pe toţi, când putem să venim în faţa a 30 de elevi şi să aruncăm cu pietre într-o persoană?”, scrie Roxana.

Fata notează şi câteva replici pe care le-a primit din partea Laurei Sămulescu, preşedintele Asociaţiei de părinţi din Liceul Traian, care este chiar cadru didactic la o altă şcoală din municipiul Constanţa:

„Nu ai descoperit focul, dacă crezi că nu mai există tabele şi din anii trecuţi să ştii că mai există!”

„Tu nu ai dat fondul şcolii, nu am ce discuta cu tine, nu primesc reclamaţii de la persoane care nu au contribuit. Cu asta am terminat!”

Roxana Şerban spune că a mers la acea şedinţă pentru a discuta despre soluţia ca părinţii să nu mai adune bani pentru a susţine învăţământul gratuit, „nu venisem ca să fiu jignită şi batjocorită în faţa a 30 de colegi. În plus, mi s-a cerut revocarea din funcţia de reprezentant al elevilor in Consiliul de Administraţie, întrucât am pătat imaginea liceului.”

Eleva prezintă şi soluţia la problema fondului şcolii: convocarea Consiliului de Administraţie cu scopul de a începe demersurile în vederea obţinerii de la Consiliul Local Constanţa a fondurilor necesare bunei funcţionări. A redactat chiar şi o cerere în acest sens, cerere care are anexată un model de adresă pentru suplimentarea bugetului şcolii cu suma cheltuită anul trecut pe pază şi consumabile (44.000 lei), din banii adunaţi de la părinţi.

„Se pare că scopul şedinţei nu a fost găsirea de soluţii, ci discreditarea mea. Revin la vorbele reprezentantului părinţilor: DA, îmi este ruşine că am ales să fac publică o neregulă de la mine din liceu, îmi este ruşine de faptul că încercând să rezolv o problemă, nu sunt ascultată de persoanele care ar fi trebuit să-mi fie alături şi care aleg să ma atace, în loc să se axeze pe găsirea unei soluţii pentru binele nostru, al tuturor. Când am întrebat cum văd ei rezolvarea problemei, s-a făcut linişte, urmând ca după sa revină la atacuri”, mai scrie eleva.

Pe aceeaşi temă:

Elevă certată fiindcă a avut curajul să demonstreze că fondul şcolii există. „Nu scapă ea nepedepsită“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

47 Comentarii

Popa Pius
23.10.2019, 13:31:23

Daca ne-ar spune sefii asociatiei de parinti cum cheltuie ei banii astia de cadouri, ar fi putin mai bine...

+13 (15 voturi)
kalu kalu
23.10.2019, 13:37:53

ar fi si mai bine daca domnii politisti s-au autosesiza pentru incalcarea legii. Si ar fi minunat daca mutantul ala cu parul cret, ala de-si spune avocatul poporului si care sustine "confidentialitatea" utilizatorilor de SIM prepaid, s-au autosesiza in acest caz de coruptie generalizata.

+17 (19 voturi)
Alexandru Preda
23.10.2019, 13:46:33

Din moment ce părinții elevilor sunt de acord sa contribuie pentru consumabilele în avantajul elevilor și pentru paza în favoarea elevilor și din moment ce banii sunt utilizați exact pentru asta, nu este nici o problema. Primăriile nu au fonduri sa acopere toate aceste cheltuieli pentru toate școlile și liceele din oraș. Constanța este un oraș cu multe scoli și licee. Asa ca o fatuca cu chef de harță, a declanșat o furtuna într-un pahar cu apa. Mai bine și-ar investi energia pentru a învața mai bine

-25 (29 voturi)
marius cristian
23.10.2019, 13:48:15

punctul de vedere al Asociatiei de Parinti si al conducerii liceului unde este? sau prezentam numa elucubratiile acestei TFL-iste ?!?

-19 (23 voturi)
mircea miricioiu
23.10.2019, 13:58:51

daca a fost si politia la sedinta, poate aduc ea, prin reprezentatii ei, lamuriri. dar daca o profesoara are astfel de atituduine fata de un copil care scoate in evidenta un act nelegal, nu putem sa avem mari sperante. asta este sistemul de educatie. oameni maturi dar care nu au curajul si nici caracterul necesar sa discute deschis o problema care suscita interes. nu nici respect pentru elevi, considerandu-i inferiori. si pentru ca nu au argumente, dau cu batul in cei care sunt mai vulnerabili. pe ce maini a incaput invatamantul romanesc. pacat.

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (47)

Modifică Setările