Cum se prepară mâncarea pentru cei aflaţi în carantină. Adevărul scos la iveală de Protecţia Consumatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măncare pentru persoane aflate în carantină                                        FOTO. Arhivă
Măncare pentru persoane aflate în carantină                                        FOTO. Arhivă

Firma care asigură mâncarea pentru cei aflaţi în carantină la un hotel din Mamaia a fost verificată de inspectorii protecţiei consumatorilor.

Controlul a avut loc în data de 9 aprilie, iar concluziile comisarilor din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa au fost transmise miercuri, 15 aprilie.

Inspectorii au efectuat o acţiune de control operativ la S.C. Black Wave Center S.r.l., firma care asigură hrana persoanelor aflate în carantină, la Hotelul Flora din staţiunea Mamaia.

Conform datelor Confidas.ro, firma este administrată de Adriana Strutinscky care este şi asociat unic.

În cadrul acţiunii de control au fost constatate următoarele abateri de la legislaţia specifică protecţiei consumatorilor:

- materii prime (mozzarella, bacon afumat, şuncă ţărănească, cotlet de porc, file butterfish, carne de porc tocată, mici, muşchi vită) cu data limită de consum depăşită;
- materii prime (cotlet de porc, peşte şi file de peşte, carne de porc tocată, carne de pui, burgeri, perişoare fierte, cremvurşti fierţi, resturi de ceafă preparată) cărora le-a fost schimbată starea termică, din produs refrigerat şi din produs fiert în produs congelat;
- produse alimentare ṣi preparate culinare (cartofi prăjiţi, pulpă de pui gătită, caşcaval pane, carne de pui feliată şi condimentată, ciuperci feliate, carne de porc feliată, supă, preparate din carne feliate şi ambalate în punguţă transparentă, orez prefiert) fără informaţii privind încadrarea în termenul de valabilitate/data limită de consum, de asemenea  nu exista o evidenţă privind trasabilitatea produselor;
- zona de asamblare/finalizare a pachetelor alimentare era improvizată, fără condiţii care să permită păstrarea mesei calde la o temperatură de minimum 60 grade Celsius, preparatele alimentare fiind ţinute în vase de inox, pe un cărucior mobil;
- depozitarea necorespunzătoare direct pe pavimentul neigenizat a navetelor cu pâine proaspătă, neambalată precum ṣi a navetelor cu fructe;
- în blocul alimentar s-a identificat mobilier care prezenta urme de rugină şi de mucegai; de asemenea, se foloseau vase şi ustensile neprofesionale (din lemn ṣi plastic nealimentar), unele dintre acestea fiind deteriorate;
- preparatele culinare pregătite pentru livrare, nu aveau temperatura corespunzătoare, fiind abia călduţe;
- nu există zone de procesare delimitate, prevăzute cu chiuvetă, banc de lucru din inox şi spaţii frigorifice de depozitare, pentru peşte, pentru legume ṣi pentru carne;
- nu era respectată destinaţia agregatelor frigorifice, astfel încât, în congelatorul de legume era depozitată carne, în frigiderul de lactate erau depozitate preparate din carne, iar în alt agregat frigorific s-a constatat că se depozitau împreună ouă, legume şi carne;
- lipsa verificării metrologice la unul din cele 2 cântare existente în unitate; în urma cântăririi aleatorii a porţiilor de mâncare s-a constat ṣi nerespectarea gramajului declarat;
- preparatele culinare nu sunt transportate în condiţii corespunzătoare, care să asigure păstrarea unei temperaturi conforme fiecărui tip de preparat alimentar, până la servirea către consumatorul final, aceste preparate fiind transportate în navete din plastic.

Pentru abaterile de la legislaţia specifică protecţiei consumatorilor constatate, au fost aplicate 3 amenzi în valoare de 13.000 lei, dispunându-se ṣi măsura opririi definitive de la comercializare pentru o cantitate de 27 kg  materii prime şi preparate culinare.

Au fost dispuse, de asemenea, măsuri de remediere a deficienţelor constatate, precum şi măsuri de achiziţionare de echipamente termoizolante, în vederea transportării preparatelor culinare către consumatori, în condiţii optime ṣi sigure.

Pe aceeaşi temă:

Româncă întoarsă din străinătate, în carantină la un hotel din Mamaia: „Copilul plângea de foame. Am primit pilaf nefiert şi carne fiartă”

VIDEO Cum se plâng de condiţiile din carantină Bahoi Libanezu şi tovarăşii lui. „Mai bine la puşcărie!“



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite