Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de pepene verde: reţeta-minune a Sandei Marin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pepene verde
Pepene verde

Sanda Marin, pe numele său adevărat Cecilia Maria Siminionescu, autoarea celebrei cărţi de bucate româneşti, ne învaţă cum să pregătim cea mai bună dulceaţă de pepene verde.

Pentru acest produs de sezon avem nevoie de un pepene verde mijlociu, cu coajă groasă, un kilogram zahăr, trei pahare cu apă, vanilie, zeamă de la o jumătate de lămâie. Se alege un pepene verde, nu prea mare, cu coajă groasă. Se taie felii de două degete grosime şi fiecare se curăţă de miez, ca să rămână numai partea albă.

Aceasta de taie în lung în fâşii cât mai subţiri care se răsucesc strâns în formă de sul. Se îndreaptă sulurile la capete cu cuţitul şi se înşiră pe o aţă tare, aşa încât ca acul să le străpungă transversal şi să nu se desprindă la fiert. Se fac atâtea suluri cât să se umple o farfurie plină.

Se pun într-un tifon, se introduc într-un vas cu apă clocotită şi se lasă să se fiarbă cinci minute. Apoi se limpezesc în apă rece, se desface tifonul şi se pun într-o sită să se scurgă.

Într-o cratiţă se leagă zahărul cu trei pahare cu apă. Se ia spuma şi apoi se pun melcii cu tot cu apă la fiert. Se adaugă vanilie şi la sfârşit zeama de lămâie. Când dulceaţa este bine legată, se toarnă într-un castron şi se acoperă cu o cârpă udă. După ce s-a răcit, se apucă aţa de un capăt şi cu ajutorul unei furculiţe se trag uşor valurile. Se toarnă în borcan.

Cartea de bucate a Sandei Marin a apărut în 1936 la editura Cartea Românească, fiind prefaţată de Păstorel Teodoreanu. Ea conţinea nu mai puţin de 10.000 de reţete culinare cunoscute în bucătăria românească, autohtone şi împrumutate sau inspirate din alte tradiţii gastronomice.

Cartea a reapărut după cel de-al Doilea Război Mondial într-o ediţie prescurtată, care a apărut mai apoi în mai multe ediţii. Ulterior a fost tradusă în limbi străine.

Vă recomandăm şi:

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de trandafiri. Secretele unei reţete vechi păstrate de o bucătăreasă celebră din Bărăgan

FOTO Reţetă apetisantă: plăcintă cu mere şi afine. Un dulce de post care rivalizează cu orice prăjitură sofisticată

FOTO Reteţă de post apetisantă. Ghiveci călugăresc delicios şi uşor de preparat, o armonie perfectă de gusturi şi culori

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite