Cum va fi sărbătorită Ziua Constanţei: Procesiune religioasă, defilare cu elevi şi focuri de artificii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Constanţei 2018                                                                         FOTO: Călin Gavrilaş
Ziua Constanţei 2018                                                                         FOTO: Călin Gavrilaş

Ziua Constanţei este sărbătorită după acelaşi tipar al ultimilor ani. Nu lipseşte defilarea elevilor care anul trecut i-a atras critici dure primarului, Asociaţia Elevilor considerând-o practică „nord-coreaană”

Ziua Constanţei este marţi, 21 mai, odată cu sărbătoarea ortodoxă a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Evenimentele prilejuite de acest moment, vor începe cu o zi înainte cu o procesiune religioasă organizată de Arhiepiscopia Tomisului.

„Luni, 20 mai, de la ora 18.00, Arhiepiscopul Tomisului va conduce procesiunea cu moaştele Sfinţilor Pantelimon, Epictet şi Astion, Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel ce va pleca de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” la biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena I” din Constanţa, pe traseul: Str. Arhiepiscopiei, Bdul. Regina Elisabeta - Str. Termele Romane - Str. Traian -  Str. Mircea cel Bătrân – Bdul. Mamaia – Str. Mihai Viteazu – Str. Călugăreni – Str. Ştefan Mihăileanu – biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena I” (str. Mihăileanu, nr. 104)”, informează biroul de presă al Arhiepiscopiei.
 
Marţi, 21 mai 2019, de la ora 8.45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena I” din Constanţa, aşezământ de cult care îşi cinsteşte ocrotitorii spirituali.

Primăria Constanţa a anunţat şi ea programul evenimentelor pregătite pentru 21 mai:

• Ora 12:00 ~ TEDEUM oficiat de IPS Teodosie la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena;
• Ora 17:00 ~ Parada Constanţei ~ Sala Sporturilor, 2000 de participanţi: sportivi, olimpici, militari, jandarmi călare, studenţi, elevi, cadre didactice, artişti, înalte feţe bisericeşti, reprezentanţi ai etniilor dobrogene şi oficialităţi vor saluta cu respect oraşul pe traseul Bd. Tomis-Piaţa Ovidiu;
• Ora 18:00 ~ Salutul oficialităţilor pe scena amplasată în Piaţa Ovidiu;
• Ora 18:30 ~ Piaţa Ovidiu ~ Spectacol tineri artişti constănţeni, ansambluri şi comunităţi dobrogene;
• Ora 20:00 ~ Piaţa Ovidiu ~ CIULEANDRA~ Adrian Stavian şi Teatrul Semn vă invită la un spectacol-manifest, un show complet în care legende româneşti sunt aduse la viaţă cu forţa de expresie a sunetului şi a luminii, totul structurat pe muzică originală, special compusă pentru a redimensiona aceste valori;
• Ora 21:00 ~ Piaţa Ovidiu ~ Concert extraordinar 3SUD EST;
• Ora 22:00 ~ Piaţa Ovidiu ~ Foc de artificii.

Scoaterea elevilor la defilare a fost dur sancţionată anul trecut de Alexandru Manda, la acea vreme preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC). „Domnu' primar Făgădău, vă e dor tare de comunism, nu? Altfel nu pot sa îmi explic această plăcere pe care o resimţiţi atunci când puneţi elevii şi studenţii să defileze braţ la braţ cu poliţiştii şi jandarmii călare. Faceţi ca anul trecut? Dumneavoastră în faţă, pe modul comandant de oşti? Acesta este felul în care Primăria Constanţa înţelege să celebreze ziua municipiului”, se întreaba în mai 2018 Alexandru Manda

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

„Sfinţii Împăraţi întocmai cu apostolii Constantin şi mama sa Elena sunt primii împăraţi creştini şi protectori ai creştinismului, care se sărbătoresc în ziua mutării la Domnul a Sfântului Împărat Constantin, pe 21 mai, anul 337. Ei sunt socotiţi întocmai cu apostolii deoarece s-au făcut remarcaţi prin mari fapte care au susţinut activ creştinismul. Printre acestea avem Edictul de la Milan cu privire la legalizarea creştinismului, dat de Sfântul Constantin în anul 313. Tot împăratul Constantin a convocat la Niceea, în anul 325, primul Sinod Ecumenic, unde s-a combătut erezia lui Arie cu privire la Fiul lui Dumnezeu, şi unde s-a elaborat prima parte a Simbolului de credinţă.

La rândul ei, mama împăratului Constantin, împărăteasa Elena, este cea care s-a ostenit pentru aflarea lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Totodată, ea a iniţiat construirea unor biserici în locurile cele mai importante ale creştinismului, printre care biserica „Învierii” din Ierusalim, biserica „Naşterii Domnului” din Betleem şi biserica „Tatăl nostru” de pe Muntele Măslinilor.

După cei 31 de ani de glorioasă domnie ai împăratului Constantin, istoria consemnează şi alte merite importante, printre care întemeierea Imperiului Roman creştin de răsărit, devenit ulterior Bizanţul, şi întemeierea capitalei acestuia, cetatea Constantinopol, actualul oraş Istanbul.

Sf. Împăraţi Constantin şi Elena sunt şi ocrotitorii spirituali ai municipiului Constanţa. În secolul IV, vechea denumire greacă Tomis a fost schimbată în Constantiana, după numele surorii Împăratului Constantin. Prima sărbătorire a Zilei Constanţei a fost în anul 2002, când s-a decis instituirea cu caracter permanent a Zilei Municipiului Constanţa în data de 21 mai, de Sfinţii Constantin şi Elena, prin HCL 116 / 28.03.2002”, explică Arhiepiscopia Tomisului.
 

Pe aceeaşi temă:

„Ziua Constanţei sărbătorită în stil nord-coreean”. Tinerii de la malul mării, revoltaţi pe ideea primarului de a organiza o defilare

Reacţii la defilarea oficială de pe Bulevardul Tomis: „Parada de Ziua Constanţei, copiată din cărţile de istoria comunismului“

VIDEO Cum arată noile autobuze de transport în comun din Constanţa. „Este o ruşine. Să mă bucur de normalitate?”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite