Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Cum a scăpat pruncul Iisus de moarte. După Crăciun, Biserica îi aminteşte pe cei 14.000 de copii ucişi la porunca lui Irod

6
28 Dec 2015 02:03:43
Autor: Mariana Iancu

Imediat după Crăciun, în calendarul lumii creştine se află două mari sărbători: 20.000 de mucenici arşi şi 14.000 de prunci ucişi. Părintele Eugen Tănăsescu ne dezvăluie semnificaţia lor.

Părintele Eugen Tănăsescu spune că ambele sărbători: „Sfinţii 20.000 de Mucenici arşi în Nicomidia“ şi „Sfinţii 14.000 de prunci ucişi de Irod“ au legătură cu Crăciunul. „Aşa cum pruncul Iisus Hristos nu a fost primit de toţi de-a lungul istoriei, împăratul Maximian, vrând să-i prigonească pe creştini, în ziua de Crăciun le-a dat foc“, spune el.
 
Pe 28 decembrie, după ce împăratul Maximian s-a întors biruitor din lupta împotriva etiopienilor, a vrut să aducă jertfe de biruinţă idolilor. A trimis scrisori pretutindeni, ca să vină toţi în Nicomidia să se închine zeilor. 
 
Atunci, Sfântul Antim, episcopul Nicomidiei, a adunat în biserica lui tot poporul lui Hristos, că era atunci sărbătoarea Naşterii lui Hristos, a prăznuit împreună cu ei şi i-a învăţat adevărata credinţă. 
 
 
Maximian ,aflând că episcopul este cu creştinii în biserică, a poruncit să pună în jurul bisericii lemne uscate, să le aprindă si să ardă pe creştini. 
 
Atunci, episcopul a săvârşit Sfânta Liturghie şi i-a împărtăşit pe toţi creştinii. 
 
Pruncul sfânt, salvat de Îngerul Domnului 
 
Pe 29 decembrie sunt pomeniţi cei 14.000 de prunci pe care I-a omorât Irod în căutarea lui Iisus Hristos. „Deşi pare o sărbătoare însângerată, este un avertisment al lui Iisus Hrristos, care nu a fost acceptat de toată lumea. 
 
Aşa se întâmplă şi astăzi. Acum nu mai e cu sânge, cum era pe vremuri, ci este vorba de ceva mai soft. Înaintea Crăciunului de anul acesta, s-a tot discutat să nu se mai zică «Crăciun fericit», ci «sărbători de iarnă». La fel, în statele majoritar musulmane vrea să se interzică Crăciunul. Asistăm la acea revigorare de interzicere a Crăciunului“, spune Eugen Tănăsescu.
 

 
Interzicerea Crăciunului îşi are originea la naşterea pruncului sfânt, când Irod a căutat să-l omoare şi a ucis 14.000 de prunci nevinovaţi. Evanghelia spune că i-a ucis pe toţi cei de doi ani şi mai jos. 
Dar cum a scăpat Iisus? Aflând că Irod a cerut uciderea tuturor copiilor care aveau vârsta aproximativă a lui Iisus, Îngerul Domnului a venit şi i-a vestit lui Iosif să-i ia pe Maria şi pe prunc şi să fugă în Egipt. Şi aşa a scăpat.
 
„Irod nu a înţeles rostul spiritual al lui Iisus, el a crezut el se naşte să îi ia locul lui. Şi astfel i-a omorât pe toţi pruncii“, explică Eugen Tănăsescu.
 
Vă mai recomandăm:
 
Apostolul copiilor. Un preot din Mangalia a deschis în Casa Domnului un centru pentru cei mai sărmani micuţi: „Pe un băieţel l-am luat din staţia de taxi”
 
O poveste despre Dumnezeu şi comunişti. Cum au reuşit credincioşii să apere biserica din Năvodari de buldozerele trimise de Ceauşescu să o doboare

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Gavril Man
28.12.2015, 04:57:46

Mai chitibusarilor de texte religioase dormiti si inca nu ati sarit sa spuneti ceva bacazonii despre crestinism.cat de multe cunoasteti voi ,etc

-3 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
28.12.2015, 10:14:27

Comentariu considerat abuziv.

x cogito ergo sum
28.12.2015, 10:54:47

Am sa pun si eu o intrebare . Cat de mare era satucul Betheem si imprejurimile sale de erau acolo 14000 de prunci cu varsta cuprinsa intre cateva zile si 2 ani ? As zice cam un milion de persoane adica ditamai metropola .

+3 (3 voturi)
Gavril Man
29.12.2015, 07:11:07

Desteapta intrebare.Faptul ca nu este un raspus bine documentat ,crestinismul va dispare in minimul 24 de ore.Castigatorul premiului Nobel de pace din anul 1970 Aleksandr Solzhenitsyn care a scris despre gulagul sovietic nu a intuit asemenea intrebare.Tu probabil ar fi trebuit sa fii luat premiul Nobel pentru pace din anul respectiv.Spalati pe creier sunt crestini de cred in asemenea povesti.Ti am dat doar un exemplu de crestin ortodox laureat al premiului Nobel daraminte milioanele de crestini de la oameni simpli pana la cei foarte invatati.Gandeste,lasa orbirea mintii,documenteaza te

+1 (1 vot)
beni beni
29.12.2015, 20:37:13

Mda... interesant ar fi de ştiut şi de ce au fost omorâţi copii de la 2 ani în jos... Nu de un an, nu de 3, ci de 2! Evanghelistul Luca scrie, explicaţia există, dar cine să vadă...!?

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările