Cum se va implica, de fapt, BOR în modificarea Constituţiei privind „familia tradiţională“. Preoţii vor ţine prelegeri în biserică, unde se vor aduna şi semnături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a declarat public că va sprijini iniţiativa Coaliţiei pentru Familie de modificare a Constituţiei, pentru specificarea că doar un bărbat şi o femeie pot fi soţi şi pot întemeia o familie. Detalii despre acest sprijin nu au fost oferite oficial, dar strângerea de semnături devine astfel mult mai uşoară, prin lăcaşurile de cult.

Sinodul BOR „a luat act cu apreciere de iniţiativa cetăţenească pentru amendarea articolului 48 din Constituţia României în sensul precizării că familia este constituită prin căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie“.

Într-un comunicat public, Biserica Ortodoxă Română a transmis sprijinul său pentru modificarea Constituţiei: „Această iniţiativă a mirenilor aparţinând mai multor culte este sprijinită de Biserica Ortodoxă Română, pentru că exprimă învăţătura acesteia despre familie, precum şi poziţia sa constantă din punct de vedere juridic“.

Purtătorul de cuvânt BOR, părintele Vasile Bănescu, arată că sprijinirea acestei iniţiative va consta, în primul rând, în suportul moral pe care preoţii îl acordă, prin cuvântul lor, credincioşilor ce ţin la păstrarea moralei creştine.

„Aceasta este, de fapt, poziţia dintotdeauna a Bisericii. Aşa cum spunea şi Părintele Patriarh Daniel, la începutul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod, este nevoie de o cooperare strânsă între preoţi şi mireni, într-o societate supusă provocărilor tot mai mari. Vedeţi ce s-a întâmplat în Grecia, ţară ortodoxă. A fost un semnal de alarmă şi pentru noi.

În şedinţa de joi, 14 ianuarie, Sinodul a confirmat şi a oficializat sprijinul Bisericii faţă de iniţiativa cetăţenească a Coaliţiei pentru Familie, aceea de modificare a articolului 48 din Constituţia României, în sensul menţionării că familia este constituită prin căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Această iniţiativă multiconfesională a mirenilor este sprijinită de Biserică pentru că exprimă fidel poziţia ei constantă“, a precizat preotul Vasile Bănescu.

Părintele Bănescu vede ca sprijin acordat iniţiativei posibilitatea ca reprezentanţii Coaliţiei pentru Familie, care vor fi prezenţi la slujbele religioase, să fie lăsaţi de preoţi să strângă semnături de la cei prezenţi în lăcaşurile de cult. Preoţii ar putea contribui efectiv la strângerea de semnături de la credincioşii care vin la lăcaşurile de cult la slujbe şi nu doar la slujbe. Iar, aşa cum spunea preotul Eugen Tănăsescu, blogger „Adevărul“, Biserica ajunge acolo unde nu s-a auzit încă de televiziune.

„Nu ştiu exact care va fi implicarea preoţilor. Dar reprezentanţii Coaliţiei care vor fi la slujbă vor putea mai uşor să adune semnături de la credincioşi, dacă aceştia sunt de acord cu iniţiativa de modificare a Constituţiei“, a mai spus purtătorul de cuvânt al BOR.

Coaliţia pentru Familie va dezvălui săptămâna viitoare, într-o conferinţă de presă, cum decurge strângerea de semnături şi care este planul pentru continuarea campaniei de modificare a Constituţiei. 

La prima şedinţă de lucru din acest an a Sinodului, ierarhii BOR au mai cerut eparhiilor să examineze impactul pe care îl au noile reglementări privind sprijinul acordat de stat cultelor recunoscute din România asupra activităţilor edilitare şi social filantropice ale Bisericii. Biserica a reînnoit apelul de ajutorare a comunităţilor parohiale cu venituri reduse, în special din mediul rural, de către parohiile cu posibilităţi financiare mai mari, precum şi de identificarea unor noi modalităţi şi mijloace de întrajutorare frăţească.

Patriarhul Daniel va merge la Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe, care va avea loc între 22 şi 28 ianuarie 2016 la Centrul de conferinţe al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy (lângă Geneva, Elveţia). Scopul acestei sinaxe este de a evalua şi valida textele propuse spre aprobare la viitoarea întrunire a Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, anunţată pentru luna iunie 2016, în preajma sărbătorii Rusaliilor.

Sinodul BOR Sursă foto Patriarhia Română

Sinodul BOR şi patriarhul preafericitul Daniel Sursă foto Patriarhia Română

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit joi, 14 ianuarie, în şedinţă de lucru prelungită la Reşedinţa Patriarhală, pentru a hotărî dacă susţine sau nu iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei României, în sensul înlocuirii termenului „soţi“ din articolul 48 în care este definită familia, cu sintagma „bărbat şi femeie“.

Rolul Bisericii ar fi extrem de important şi ar înclina decisiv balanţa pentru strângerea semnăturilor care să determine Parlamentul să ia în discuţie modificarea Constituţiei. Prin lăcaşurile de cult din toată ţara, preoţii ar putea strânge lejer aceste semnături de la credincioşi. Pentru a ajunge în Parlament trebuie adunate minimum 500.000 semnături valide de la cetăţenii cu drept de vot, în termen de 6 luni. Din fiecare judeţ sunt necesare 20.000 de semnături, cel puţin.

Coaliţia pentru Familie, care a avut această iniţiativă, a publicat în Monitorul Oficial din 25 noiembrie 2015 proiectul de lege, expunerea de motive şi avizul Consiliului Legislativ.

Într-o familie, „soţii“ să fie „bărbat şi femeie“

Tradiţionaliştii vor ca şi Constituţia să fie la fel de clară precum este Codul Civil. Acesta specifică, la articolele 258-259, că „Prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie. Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii. Bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători în scopul de a întemeia o familie“. La ora actuală, Constituţia României prevede doar că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor“.

Acelaşi Cod Civil stipulează la articolul 277: „Este interzisă căsătoria dintre persoane de acelaşi sex. Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România. Parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România“.

Iniaţiativa cuprinde toată ţara

Coaliţia pentru Familie a început din toamna anului 2015 colectarea de semnături pentru susţinerea proiectului de lege de revizuire a Constituţiei, care se desfăşoară actualmente în judeţele: Buzău, Vrancea, Bacău, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Botoşani, Suceava, Maramureş, Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Alba, Mureş, Hunedoara, Sibiu, Braşov, Timiş, Arad, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Olt, Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, precum şi în Bucureşti. Iniţiatorii au anunţat că urmează Ilfov şi alte judeţe din sudul ţării.

La Constanţa, spre exemplu, se aşteaptă decizia BOR pentru declanşarea acţiunii, iar dacă aceasta devine oficială, Arhiepiscopia Tomisului va contribui la strângerea de semnături, de care se ocupă Fundaţia Brâncovenească de la Constanţa. Pentru românii din diaspora, colectarea este anevoioasă, deoarece listele de susţinători trebuie verificate şi certificate de primăriile localităţilor din România în care îşi au domiciliul - au precizat organizatorii de la Coaliţia pentru Familie.

Preafericitul Daniel: „Să se intensifice cooperarea între cler, credincioşi şi mireni“

Patriarhul Daniel a încuviinţat, prin toate cuvântările de până acum, această acţiune de susţinere a familiei tradiţionale formată din bărbat şi femeie. Este de aşteptat ca Sinodul să îşi dea binecuvântarea pentru acordarea sprijinului, prin lăcaşurile sale de cult din toată ţara, ai căror preoţi vor aduna semnături de la credincioşi.

„Este nevoie de o mai multă intensificare a vieţii spirituale, de coresponsabilitate şi cooperare între cler, credincioşi şi mireni într-o societate secularizată, din ce în ce mai ostilă Bisericii. Avem nevoie de mai multă rugăciune şi mai multă acţiune comună“, a declarat Patriarhul Daniel, citat de Agenţia de presă Basilica.

Prefericitul a mai transmis că Biserica apără familia creştină responsabilă şi ajută material şi spiritual familiile care au copii mulţi, organizând cămine pentru copii abandonaţi şi centre de zi pentru copii săraci. „Biserica militează constant pentru intensificarea sprijinirii familiei creştine tradiţionale, în primul rând la nivelul comunităţilor parohiale, solicitând implicarea societăţii în diminuarea crizei demografice actuale din România“, a mai spus ierarhul BOR.

Comunitatea LGBT: „Vom bloca iniţiativa la Curtea Constituţională şi la Parlament“

Reprezentanţii comunităţii gay de la Accept România au de gând să blocheze iniţiativa catalogată drept „stigmatizantă“. Ei consideră că o modificare a Constituţiei nu ar ţine cont de realitate, pentru că în România de astăzi există cupluri care trăiesc fără oficializarea relaţiei, copii crescuţi de rude în lipsa părinţilor plecaţi în străinătate sau părinţi care ales să-şi crească singuri copiii.

„ACCEPT va urma parcursul legislativ pe care îl ia această iniţiativă, pentru a o bloca în cele două momente când se poate face legal asta - în faţa Curţii Constituţionale, dar şi în faţa Parlamentului“, spun cei de la Accept. Organizaţia a primit în ultimele zile numeroase semnale de la liceeni că sunt obligaţi de profesori să semneze listele care însoţesc iniţiativa de modificare a definiţiei familiei în Constituţie.

„Tinerii ne spun că listele sunt aduse la oră fie de profesori, fie de colegi. Cei care prezintă demersul o fac într-un mod homofob în timpul orelor de curs. Uneori, elevii sunt presaţi să semneze, împotriva voinţei lor, fie direct de profesori, fie de mediul ostil din clasă creat din cauza discuţiei care instigă la ură împotriva persoanelor LGBT. Există şi profesori care îşi dovedesc integritatea profesională şi refuză să fie folosiţi şi să strângă semnături pentru modificarea definiţiei familiei în Constituţie. Le mulţumim şi sperăm ca marea majoritate a cadrelor didactice să trateze şcoala ca un mediu sigur pentru toţi tinerii, indiferent de opiniile sau identitatea lor“, menţionează Florin Buhuceanu, liderul Accept România. Organizaţia şi-a rugat susţinătorii să o contacteze când întâlneşte astfel de cazuri, precum şi dacă observă emisiuni TV în care persoanele LGBT sunt denigrate.

Biserica, la rivalitate cu „televiziunile laicizante“

Decizia Sinodului, indiferent care va fi ea, va fi una istorică, deoarece este pentru prima dată după 1989 când Biserica dezbate susţinerea unei iniţiative cetăţeneşti. Cheia problemei o constituie strângerea de semnături, deoarece actualmente Biserica are o infrastructură teritorială importantă, care îi permite să ajungă până la ultimul cătun, la rivalitate cu televiziunile laicizante Preot Eugen Tănăsescu blogger Adevărul

Cine face parte din Sinodul BOR

Sfântul Sinod, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, este format din: Patriarhia Română, Mitropolia Munteniei şi Dobrogei (condusă tot de Patriarhul Daniel), Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Mitropolia Ardealului, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Mitropolia Olteniei, Mitropolia Banatului, Mitropolia Basarabiei, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a celor două Americi, Episcopia Daciei Felix, Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, Episcopia Ortodoxă Română a Australiei şi Noii Zeelande.


Pe aceeaşi temă:

Cum contracarează Biserica „rivalitatea televiziunilor laicizante“ în chestiunea căsătoriei dintre bărbat şi femeie. Decizie istorică pentru Sinodul întrunit al BOR

Cruciada BOR împotriva homosexualilor. Unde se situează România în chestiunea legalizării căsătoriilor gay

Atac virulent al promotorilor „familiei tradiţionale“: „Este vorba despre drepturile patimilor, mai degrabă decât de drepturile omului“

Grecia legalizează parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex

Patriarhul Daniel: Trebuie susţinut efortul Bisericii de a apăra familia naturală în faţa unor "modele"

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite