Cum să supravieţuieşti pe mare. Curs practic în baza de antrenament de la Tuzla, unica din Europa Centrală şi de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un astfel de curs ar salva vieţile multor victime ale accidentelor de avion sau elicopter. Nu mai departe de decembrie 2014, pe lacul Siutghiol s-a prăbuşit un elicopter SMURD, accident în care au pierit toţi cei 4 membri ai echipajului.

După tragedia aeriană de pe Siutghiol, Şcoala de Supravieţuire pe Mare care funcţionează la Tuzla şi-a oferit serviciile de instruire pentru personalul SMURD.

„Au murit patru oameni în accident, nu ştim dacă exista vreo şansă de supravieţuire. Dacă vă aduceţi aminte, în urmă cu un an, în Marea Britanie, în urma unui accident de elicopter, au supravieţuit 14 din 19 pasageri. Toţi aveau cursurile de supravieţuire parcurse şi au făcut faţă foarte bine crizei. Un astfel de antrenament poate, în anumite situaţii, sa facă diferenţa între viaţă şi moarte“, precizează Titus Cazacu, directorul Şcolii de Supravieţuire pe Mare de la Tuzla.

Simulatorul, un Boeing 737

Cu sediul la Aerodromul Tuzla, şcoala deţine un bazin acoperit unde poate fi scufundat un elicopter, iar în curtea din spate există un avion transformat într-un simulator. Este un Boeing 737 salvat de la fier vechi şi recondiţionat pentru a se transforma într-un spaţiu de pregătire.

Şcoala de supravieţuire pe mare de la Tuzla aparţine de Regional Air Services, compania care se ocupă din 2009 şi de transportul personalului către platformele de foraj din Marea Neagră, cu elicoptere. De aici a rezultat şi necesitatea înfiinţării şcolii de supravieţuire pe mare şi obligativitatea instruirii pentru situaţii de urgenţă.

„Partea practică este cea mai dificilă. Însă, după ce o parcurgi, deprinzi abilitatea să te descurci fără să intri în panică într-o situaţie de criză, în care timpul este foarte preţios. După foarte multe exerciţii, cursurile devin automatism“, relatează Titus Cazacu.

image

Investiţia iniţială se ridică la două milioane de euro şi este nevoie de multe certificări pentru a avea o astfel de bază în România. Trei scafandri şi trei pompieri acoperă toată oferta de cursuri. În exterior există poligonul pentru practica stingerii incendiilor.

„Cursurile şcolii de supravieţuire pe mare sunt recunoscute în întreaga lume. Cursanţii sunt învăţaţi pe parcursul câtorva zile să facă faţă unor situaţii limită, care pot apărea în munca lor pe mare - exersând într-un bazin acoperit, cu 2 nivele de adâncime, de 2,2 şi 3,7 metri. La unul dintre cursuri, elevii sunt «îmbarcaţi» în macheta unui elicopter şi se «prăbuşesc» (controlat) în apă, unde învaţă de la instructori cum se pot salva. Cursanţii sunt antrenaţi să iasă rapid şi eficient, echipaţi corespunzător, cu costume de protecţie foarte performante. Avem foarte multe echipamente de supravieţuire şi antrenament, inclusiv barcă de salvare închisă ermetic“, explică Titus Cazacu.

Tot la Tuzla există şi singurul simulator din ţară pentru antrenarea însoţitorilor de bord. „Simulăm turbulenţele pe sol, incendiile la bord, evacuarea de urgenţă şi alte situaţii periculoase. Repetăm exerciţiile până când participanţii învaţă fiecare procedură“, arată Titus Cazacu.

Vă mai recomandăm

FOTO Aerodromul Tuzla va oferi gratis cursuri de supravieţuire echipajului SMURD Constanţa

Prima lecţie de zbor la Aeroportul Tuzla. Autorul celei mai frumoase fotografii va admira litoralul de la înălţime

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite