articolul anterior articolul urmator

Cum au supravieţuit copiii în timpul Marii Foamete: România şi-a salvat viitorul trimiţând pruncii în zone mai puţin afectate de calamitate

45
12 Aug 2017 12:49:22
Autor: Sinziana Ionescu
Copii din zone sărace, trimişi cu trenul în ţară Sursa Facebook Photo Historia
Copii din zone sărace, trimişi cu trenul în ţară Sursa Facebook Photo Historia

45 Comentarii

Nirolf
12.08.2017, 14:13:23

Articolul de fata poate fi considerat o palma peste soricul gros ce tine loc de obraz a trolilor antiromani ce nu scapa nici o ocazie de a murdari caracterul poporului roman . Ce poate fi mai sublim decat solidaritatea umana dovedita de romani fata de fratii lor in suferinta . Cinste dobrogenilor si ardelenilor ce au dovedit ca sufletul romanesc este de o mare generozitate in situatii de mare dramatism . Prima mea amintire de viata se leaga de Marea Foamete . Bunicii mei erau mai ortomani , au fost afectati de foamete dar nu incat sa sufere de foame familia . Raveica era un baietan ce lucra la bunici contra doua mese pe zi . Era foarte prost platit pentru vremuri normale , dar pentru situatia disperata din acele timpuri era o plata regeasca . Intr-o zi bunicii nu au avut ce sa-i dea de lucru dar Raveica era ravasit de foame . Statea intr-un colt a incaperii semideschise unde se gatea mancarea si cand bunica a rasturnat mamaliga s-a repezit si a furat-o . Pentru ca il frigea la maini , o arunca in sus din alergare . Eu am inceput sa bazai . Asta este prima mea amintire de viata - putin peste doi ani . Grupuri de 10 - 15 sateni plecau in Ardeal dupa boabe . Duceau cu ei carca de cergi si alte velnite sa faca troc cu porumb sau grau . In vremuri normale pe o cerga luau cam patru saci de boabe , acum pentru trei patru cergi abea luau un sac de porumb . Calatoreau pe acoperisul vagoanelor cu unul sa doi saci infruntand vremea si "banditii" ce incercau sa-i fure . Au fost vremuri dramatice . Astazi sunt pacanele , sinecuri si pensii speciale .

+11 (11 voturi)
Zamolxe
12.08.2017, 14:45:51

In timpul celui mai mari foamete care a afectat Romania de la Constanta plegau vapoarele catre Uniunea Sovietica lasand romanii sa moara de foame iar pe basarabeni in situatia de canibalism ! Cine mai are curajul sa scrie bine de rusi ?

+10 (12 voturi)
Volus Solus
12.08.2017, 14:47:27

Ce vorbesti ma??? Erdelenii si-au batut joc de moldoveni in anii 40. Cinste doar dobrogenilor. Singurii care au fost frati cu noi moldovenii imediat dupa razboi. Erdelenii i-au umilit pe moldoveni care cauta munca si hrana. Nu veneau la furat sau dat in cap. Erdelenii sunt frati cu mongolii, nu cu noi moldovenii. Rusine sa le fie acestor "central-europeni".

-5 (13 voturi)
Volus Solus
12.08.2017, 14:44:13

Nu am sa uit niciodata cum bunicul meu moldovean mi-a povestit dispretul si scarba erdelenilor fata de el pentru simplu fapt ca el cauta de munca si hrana ca sa spravietuiasca la sfarsitul razboiului. Imi povestea cum erdelenii mandri ca sunt frunjea frunjilor nu-l scoteau din 'vinitura'. si 'sholdovean'. El in opinci sarmanul, la 20 de ani, cauta onest de munca. Un amar profund a simtit in inima atunci bunicul meu din Radauti, el stiind ca strabunicu luptase in primul razboi mondial. A revenit in Bucovina, si toata viata lui nu a mai calcat prin Erdely. Imi este o scarba profunda de erdeleni. Niste falsi, aroganti. Nu sunt frate cu ei, acesti iobagi falosi, care au stat in genunchi la unguri 900 de ani.

-3 (13 voturi)
lupu ursu
12.08.2017, 14:54:50

Pentru onorabila ziarista a Adevarului varianta 2017 cu patronul si actionarul lui , care este el : nu " Marea Foamete " , cucoana , ci marea seceta . O seceta cumplita . Nu " copiii din zonele sarace " - ci zonele lovite de seceta , cucoana .

-1 (9 voturi)