Cum se transformă Eforie Sud, staţiunea rămasă cenuşăreasa litoralului. „Vrem să-i redăm farmecul de altădată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faleza din Eforie Sud Foto: Primăria Eforie
Faleza din Eforie Sud Foto: Primăria Eforie

Cea mai veche staţiune de pe litoralul românesc, Eforie Sud, s-a transformat într-o cenuşăreasă la ţărmul mării. Acum, autorităţile locale încearcă să-i redea farmecul de altădată.

Principalele motive care au dus la scăderea interesului turiştilor pentru Eforie Sud constau în plajele foarte mici, lipsa locurilor unde să-ţi petreci timpul liber, spaţiile de cazare reduse şi lipsa unui proiect concret de dezvoltare pe termen mediu şi lung. De asemenea, multe clădiri vechi sunt în paragină, dând aspectul unei staţiuni neîngrijite şi neprimitoare.

Eforie Sud este prima staţiune înfiinţată pe litoralul românesc. A luat naştere pe 20 septembrie 1899, cu denumirea de Staţiunea balneară Movilă-Techirghiol. La acea dată s-a pus piatra de temelie a Hotelului Movilă pe malul mării. În aceeaşi perioadă, boierul Movilă, proprietarul, a construit şi un hotel, dar pe malul lacului Techirghiol. Expansiunea acestei staţiuni începe în jurul anului 1920, când se construiesc mai multe vile particulare. De-a lungul timpului, staţiunea s-a mai numit: Carmen Silva, Vasile Roaită sau Eforie.

Din anul 1966, Eforie Sud şi Eforie Nord se află sub aceeaşi administraţie locală: primăria Eforie. Însă, cele două staţiuni s-au dezvoltat diferit. Una este în topul preferinţelor turiştilor, cealaltă la coada clasamentului.

Eforie Sud Faleza foto primaria Eforie

Faleza reabilitată din Eforie Sud Foto: Primăria Eforie

Una dintre cele mai frumoase faleze

Turiştii care vor alege Eforie Sud ca destinaţie de vacanţă în sezonul estival 2022 vor avea surpriza de a regăsi o faleză modernizată, o zonă de promenadă cu totul nouă, creată în urma unor investiţii de 22,5 milioane de lei, bani europeni. 

Aici s-a lucrat la reabilitarea infrastructurii rutiere şi a sistemului de gestiune a apelor pluviale, ţinând cont că în zona Cazinoului era o porţiune de faleză care s-a prăbuşit în anii trecuţi. De asemenea, s-au creat piste de biciclete, s-au amenajat locuri de parcare, s-a modernizat sistemul de iluminat public, s-au amenajat trotuarele, aleile şi traseele pietonale.

Faleza Eforie Sud foto Calin Gavrilas

Faleza reabilitată din Eforie Sud Foto: Călin Gavrilaş

Până la începerea sezonului estival 2022, primarul Robert Şerban dă asigurări că zona de promenadă va fi finalizată, astfel că turiştii vor găsi în Eforie Sud una dintre cele mai frumoase faleze de pe litoralul românesc.

Dacă lucrările la faleză vor fi finalizate până la vară, lucrările la infrastructura reţelelor de utilităţi vor mai dura. „Este posibil ca Eforie să mai fie şantier încă 5-6 ani. Vrem să o aducem la farmecul de altădată, farmecul perioadei interbelice. Avem în lucru şi Planul Urbanistic General (PUG) al oraşului. Vor fi schimbări majore”, spune Robert Şerban, primarul localităţii. 

De asemenea, pentru a-i determina pe proprietarii imobilelor neîngrijite să facă intervenţii de reabilitare, administraţia locală îi supraimpozitează cu 500%.

Faleza Eforie Sud foto Calin Gavrilas

Faleza reabilitată din Eforie Sud Foto: Călin Gavrilaş

„Mai rămâne să facem şi clădirile de pe faleză să arate civilizat, Cazinoul şi celelalte, să reuşim să păstrăm curăţenia, mai ales vara, şi nu numai pe faleză, în toată staţiunea”, spune un localnic.

Plaje extinse în Eforie

În paralel cu administraţia locală, Apele Române lucrează la proiectul de reducere a eroziunii costiere, un proiect ce va aduce în zona litoralului din Eforie circa 33 de hectare noi de plaje. Lucrările au început încă din toamna trecută. 

Până la începerea sezonului estival se va finaliza zona de diguri (la care se lucrează acum), apoi toate activităţile se vor opri pentru lunile de vară, iar în toamna acestui an se va trece la înnisiparea şi extinderea plajelor.

Toate aceste proiecte, odată realizate, vor aduce mai mulţi turişti în Eforie Sud. Autorităţile locale estimează că numărul acestora va creşte cu aproximativ 25-30%, ceea ce va determina o dezvoltare importantă pentru staţiune.

Vă recomandăm şi: 

Şefa serviciului economic din cadrul Agenţiei de Salvare a Vieţii pe Mare, trimisă în judecată de DNA

Cum au vrut sovieticii să ne înlocuiască leul cu rubla şi ne-au luat flota după 23 August 1944

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite