Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Cum se transformă Eforie Sud, staţiunea rămasă cenuşăreasa litoralului. „Vrem să-i redăm farmecul de altădată“

5
13 Jan 2022 21:33:04
Autor: Călin Gavrilaş
Faleza din Eforie Sud Foto: Primăria Eforie
Faleza din Eforie Sud Foto: Primăria Eforie

Cea mai veche staţiune de pe litoralul românesc, Eforie Sud, s-a transformat într-o cenuşăreasă la ţărmul mării. Acum, autorităţile locale încearcă să-i redea farmecul de altădată.

Principalele motive care au dus la scăderea interesului turiştilor pentru Eforie Sud constau în plajele foarte mici, lipsa locurilor unde să-ţi petreci timpul liber, spaţiile de cazare reduse şi lipsa unui proiect concret de dezvoltare pe termen mediu şi lung. De asemenea, multe clădiri vechi sunt în paragină, dând aspectul unei staţiuni neîngrijite şi neprimitoare.
 
Eforie Sud este prima staţiune înfiinţată pe litoralul românesc. A luat naştere pe 20 septembrie 1899, cu denumirea de Staţiunea balneară Movilă-Techirghiol. La acea dată s-a pus piatra de temelie a Hotelului Movilă pe malul mării. În aceeaşi perioadă, boierul Movilă, proprietarul, a construit şi un hotel, dar pe malul lacului Techirghiol. Expansiunea acestei staţiuni începe în jurul anului 1920, când se construiesc mai multe vile particulare. De-a lungul timpului, staţiunea s-a mai numit: Carmen Silva, Vasile Roaită sau Eforie.
 
Din anul 1966, Eforie Sud şi Eforie Nord se află sub aceeaşi administraţie locală: primăria Eforie. Însă, cele două staţiuni s-au dezvoltat diferit. Una este în topul preferinţelor turiştilor, cealaltă la coada clasamentului.
 
Faleza reabilitată din Eforie Sud Foto: Primăria Eforie


Una dintre cele mai frumoase faleze

 
Turiştii care vor alege Eforie Sud ca destinaţie de vacanţă în sezonul estival 2022 vor avea surpriza de a regăsi o faleză modernizată, o zonă de promenadă cu totul nouă, creată în urma unor investiţii de 22,5 milioane de lei, bani europeni. 
 
Aici s-a lucrat la reabilitarea infrastructurii rutiere şi a sistemului de gestiune a apelor pluviale, ţinând cont că în zona Cazinoului era o porţiune de faleză care s-a prăbuşit în anii trecuţi. De asemenea, s-au creat piste de biciclete, s-au amenajat locuri de parcare, s-a modernizat sistemul de iluminat public, s-au amenajat trotuarele, aleile şi traseele pietonale.
 
Faleza reabilitată din Eforie Sud Foto: Călin Gavrilaş
 
Până la începerea sezonului estival 2022, primarul Robert Şerban dă asigurări că zona de promenadă va fi finalizată, astfel că turiştii vor găsi în Eforie Sud una dintre cele mai frumoase faleze de pe litoralul românesc.
 
Dacă lucrările la faleză vor fi finalizate până la vară, lucrările la infrastructura reţelelor de utilităţi vor mai dura. „Este posibil ca Eforie să mai fie şantier încă 5-6 ani. Vrem să o aducem la farmecul de altădată, farmecul perioadei interbelice. Avem în lucru şi Planul Urbanistic General (PUG) al oraşului. Vor fi schimbări majore”, spune Robert Şerban, primarul localităţii. 
 
De asemenea, pentru a-i determina pe proprietarii imobilelor neîngrijite să facă intervenţii de reabilitare, administraţia locală îi supraimpozitează cu 500%.
 
Faleza reabilitată din Eforie Sud Foto: Călin Gavrilaş
 
„Mai rămâne să facem şi clădirile de pe faleză să arate civilizat, Cazinoul şi celelalte, să reuşim să păstrăm curăţenia, mai ales vara, şi nu numai pe faleză, în toată staţiunea”, spune un localnic.
 

Plaje extinse în Eforie

 
În paralel cu administraţia locală, Apele Române lucrează la proiectul de reducere a eroziunii costiere, un proiect ce va aduce în zona litoralului din Eforie circa 33 de hectare noi de plaje. Lucrările au început încă din toamna trecută. 
 
Până la începerea sezonului estival se va finaliza zona de diguri (la care se lucrează acum), apoi toate activităţile se vor opri pentru lunile de vară, iar în toamna acestui an se va trece la înnisiparea şi extinderea plajelor.
 
Toate aceste proiecte, odată realizate, vor aduce mai mulţi turişti în Eforie Sud. Autorităţile locale estimează că numărul acestora va creşte cu aproximativ 25-30%, ceea ce va determina o dezvoltare importantă pentru staţiune.
 

Vă recomandăm şi: 

 
Şefa serviciului economic din cadrul Agenţiei de Salvare a Vieţii pe Mare, trimisă în judecată de DNA
 
Cum au vrut sovieticii să ne înlocuiască leul cu rubla şi ne-au luat flota după 23 August 1944

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Ludwig
13.01.2022, 21:46:41

E o statiune linistita, fara pretentii. Liniste, parca esti la tara. E mai liniste ca la Tuzla sau 23 august de ex. Multi ce vin aici sunt limitati financiar, stau pe la gazde. E o destinatie low cost si daca faci rabat de conditii de cazare si te interseaza doar soare, plaja si mare...atunci e ok.

0 (2 voturi)
Frana Progresului
14.01.2022, 11:03:43

Turism de gazda, fac juma de ora pana la plaja, mananca de la supermarchet, maxim un impinge tava sau shaorma. O statiune in care vin sa-si harsie slapii patronii de magazine si carciumi satesti.

-1 (1 vot)
Negru Cumanul
14.01.2022, 00:09:15

Articol tipic de promovare. Ăsta nu este jurnalism. Nimic despre tragedia care se intampla in spatele falezei. Hoteluri in paragina. Totul in paragină. Despre falimentarea intenționată a turismului romanesc niciun cuvințel. Nu va crede nimeni o iotă din gogosile turnate aici. Romanii îsi vor aduce aminte de statiune, ce era in anii 1968 -1973. Cand o treime din turiști erau străini. Cine a suspendat tratamentele cu namol de aici? Observati că la faleză s-a lucrat cu materiale ieftine. In cca 5 ani totul va crăpa. Probabil o parte din fondurile europene au fost sifonate. Vom vedea peste ceva timp, la audit. Titlul potrivit " Un pumnal intors in rană pentru romanii adevărați".

-1 (1 vot)
Adrian Foanɡă
14.01.2022, 07:44:05

Cam multe betoane pe faleza aia.

+2 (2 voturi)
T. Timisorean
14.01.2022, 15:48:40

Aiurea, la cum se implementeaza contractele din Romania nu valoreaza nimic. Arata bine ca este noua. Pe langa faptul ca firmele de constructii isi bat joc si tot ce fac nu rezista in timp, primariile nici nu au bani sa intretina. O primarie contracteaza pe bani europeni un proiect din asta mare, scump si se face ceva fain, arata bine la inceput, dar: nimeni din Primarie nu urmareste calitatea lucrarilor - pai sa verific firma amicului din partid?, apoi nimeni din Primarie nu-si pune problema daca in anii viitori au buget macar pentru inlocuirea consumabileleor (becuri) daramite pentru reparatii. Mergeti si vedeti ce deplorabil arata acum faleza in Navodari, becuri arse, gresie cazuta si sparta, banci rupte, etc. Si binenteles ca Primaria nu are fonduri. Probabil ii trebuie alt proiect european pentru reparatii. Si circul asta continua, ni se arunca in fata ce proiecte europene se implementeaza in Romania, dar rezultate sunt deplorabile si orasele tot urat arata.

0 (2 voturi)
Modifică Setările