Cum trebuie protejaţi copiii iarna. Medic specialist: „Copilul sănătos trebuie să iasă afară, indiferent de temperatură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adelina Anei
FOTO Adelina Anei

De cele mai multe ori părinţii sunt extrem de grijulii când vine vorba de a proteja copiii împotriva gerului. Specialiştii spun că nu trebuie să exagereze cu măsurile de protecţie deoarece acestea ar putea dăuna sănătăţii celui mic.

Copiii sunt cei mai fericiţi când vine vorba să se joace în zăpadă, indiferent că afară este plăcut sau ger. Nu aceeaşi bucurie o împărtăşesc unii părinţi care consideră frigul şi iarna, în general, doar o sursă de îmbolnăvire pentru cei mici.

Nu de puţine ori vedem pe stradă copiii îmbrăcaţi excesiv de gros, acoperiţi cu căciuli şi glugă, iar la gură încinşi cu fularul, astfel încât doar ochii să i se mai vadă. Îmbrăcămintea excesivă provoacă transpiraţia, iar organismul devine vulnerabil în acel moment.

Specialiştii consideră că nu trebuie să recurgem la astfel de excese vestimentare care dăunează copilului. Acesta trebuie îmbrăcat la fel ca un adult, nu mai gros, nu cu haine suplimentare. De asemenea, hainele nu trebuie să fie strâmte, incomode, dimpotrivă, trebuie să permită mişcarea lejeră a celui mic.

Alţi părinţi aleg varianta de a nu scoate copilul afară atunci când este mai frig sau ger. Mihai Craiu, medic pediatru specializat în boli pulmonare, consideră că „trebuie să iasă afară copilul sănătos, indiferent de temperatură.”



O altă temă destul de dezbătută pe grupurile online de mămici este utilitatea fularului. „Fularul la gură are rolul de a preveni inhalarea orală a microcristalelor de ceaţă sau altă masă particulară şi nu este contraindicat dacă un copil mic respiră oral. Şcolarul poate fi instruit să respire doar nazal în condiţii de frig extrem şi ceaţă”, adaugă medicul Mihai Craiu.

Aşadar, aveţi grijă la îmbrăcăminte şi nu uitaţi de căciulă, mănuşi şi încălţăminte adecvată sezonului rece.

Pe lângă aceste sfaturi, specialiştii vă mai recomandă:

image
  • Cei mici trebuie să fie hidrataţi cu apă, ceaiuri calde sau chiar o supă caldă, mai ales după ce se joacă afară
  • O alimentaţie bogată în vitamine, mai ales înainte de a ieşi la joacă
  • Odihnă


Asocierea apariţiei virozelor respiratorii cu joaca în zăpadă nu este potrivită deoarece acestea apar mai ales în spaţiile închise cum sunt mall-urile sau în zonele aglomerate.

Pe aceeaşi temă:

De ce trebuie evitat alcoolul în cazul degerăturilor şi care este obiceiul greşit pe care-l facem atunci când îngheţăm

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite