Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Nazismul vândut cu nonşalanţă pe marile site-uri de comerţ din România. Mein Kampf, în 70 de variante

20
24 Oct 2019 10:32:27
Autor: Sinziana Ionescu

MCA Romania - Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului în România a făcut noi sesizări legat de comercializarea produselor cu simboluri naziste pe platformele de comerţ online. În acest an, o firmă producătoare de biscuiţi, RoStar, a iniţiat un „concurs de cultură generală“ cu întrebări despre Hitler, iar eMag a oferit produse cu însemne hitleriste de la vânzare. Alte două platforme sunt acum depistate cu astfel de produse.

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului în România - MCA Romania a transmis mai multor foruri şi demnitari sesizarea privind comercializarea produselor cu însemne naziste pe platformele online. 

Recent, eMag a fost forţat să retragă de la expunerea pe site-ul său a unor astfel de produse comercializate de partenerii lor. RoStar, un producător de biscuiţi, a retras un „concurs de cultură generală“ cu întrebări despre viaţa lui Adolf Hitler. 

Alte platforme similare eMag, elefant.ro sau olx.ro, nu au operat nicio modificare în urma scandalului eMag, astfel că menţin la vânzare produse cu simboluri naziste.

Site-ul elefant.ro are ofertă la cartea „Mein Kampf“ a lui Adolf Hitler (în 70 variante), iar olx.ro are diverse obiecte (decoraţii, medalii, sticle de buzunar, făclie, inele, insigne, plachete, steaguri, ştampile cu capul lui Hitler) care au aparţinut hitleriştilor. „În stare impecabilă. O piesă superbă pentru colecţionari“ se menţionează în anunţuri. 

Sesizarea MCA România a fost trimisă la: Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel, Administraţia Prezidenţială, Guvernul României, Cancelaria Rabinică - FCER, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Ambasada Israelului în România, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Silviu Vexler, Tiberiu Roth, Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal, Uniunea Salvaţi România - USR, elefant.ro. 

„În România anului 2019, pe www.elefant.ro se comercializează cărţi care servesc propagandei naziste. În România există o legislaţie care interzice comercializarea acestor cărţi. În România legislaţia nu este aplicată. Realitatea este că în România antisemitismul, negaţionismul, distribuirea materialelor cu caracter nazist şi fascist nu este pedepsită. Aviz tuturor celor care lăuda şi aplaudă "eforturile" făcute de autorităţi pentru combaterea antisemitismului şi care astfel susţin indiferentă şi tolerantă cu care sunt tratate aceste fenomene criminale“. 

Steag nazist de vânzare pe site-ul OLX Sursa olx.ro

MCA România a mai făcut sesizări şi despre practica platformei OLX, care procedează la fel.

„În România există o legislaţie relativ amplă care interzice distribuirea şi comercializarea oricăror obiecte cu simboluri naziste, dar cei de OLX România încă nu au aflat de ea, până acum. Solicităm ca OLX România să nu încalce legea şi să nu comercializeze produse, materiale şi obiecte cu simboluri şi însemne naziste şi fasciste. 

În România, din 2002 până în prezent, au fost adoptate Ordonanţe de Urgenţă şi legi menite să combată şi să pedepsească distribuţia şi comercializarea obiectelor cu simboluri naziste (între altele). În ultimii ani, Prim Miniştrii României nu au pierdut nici o ocazie să laude "eforturile" făcute de guvernele României pentru a combate antisemitismul, dar între legislaţia existenţa, declaraţiile politice şi realitatea constatată atunci când se impune implementarea legislaţiei şi respectarea declaraţiilor, este o discrepanţă ignorată de mulţi, inclusiv de unii reprezentanţi ai comunităţii evreieşti.

Din această cauză, vedem pe platformele de e-comerţ anunţuri de tipul celor postate aici, de asemenea constatăm că sesizările înaintate pe aceste teme sunt ignorate, iar cele care nu sunt ignorate sunt prelucrate astfel încât se pierd în negura indolenţei, ignoranţei şi a lipsei de voinţa de a combate antisemitismul, revigorarea naţionalismului de tip fascist, cu eficenta şi fermitatea promise de guvernele României“. 

Pe aceeaşi temă: 

Cum a ajuns un inel nazist cu iniţialele SS să fie scos la vânzare pe site-ul eMAG. Comunitatea evreiască, scandalizată

Reacţia RoStar, după ce a publicat imagini cu Hitler

Un ofiţer SRI care a scris pe Facebook să se pună o bombă la „institutul diavolesc“ Elie Wiesel, scos de sub urmărire penală şi avansat în timpul anchetei

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Iobag Nerfos
24.10.2019, 11:49:38

Mein Kampf il poti gasi in Germania in librarii, viata lui Hitler e pe toate posturile TV gen History. Asa-i romanu', mai catolic ca papa. Pana si Adevarul a publicat acum o fotografie cu un steag cu insemne naziste :))

+7 (9 voturi)
Iobag Nerfos
24.10.2019, 11:53:48

Ultima editie care am reusit s-o gasesc eu este din 2010. Si o intrebare: de ce Manifestul Comunist al lui Karl Marx nu e interzis daca tot am condamnat comunismul? Fiindca era evreu?

+7 (11 voturi)
victor catuna
24.10.2019, 12:02:19

Mai tzarane,nu intelegi ca in România este interzis prin lege?

-7 (9 voturi)
victor catuna
24.10.2019, 12:00:38

Evreii au dreptate, site-urile de vânzări colcăie de escroci si ticăloși,nu exista o minima verificare a celor ce pun anunturi. Până la urmă se vor vinde și droguri pe site-uri de genul ăsta

-5 (9 voturi)
Andrei Tirighie
24.10.2019, 12:08:29

așa este, sunt multe falsuri, dar un cunoscător trebuie să deosebească piesele autentice de falsuri. însemnele germane și cele românești din ultimul război se vând f. bine.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările