Date inedite din operaţiunea de evacuare a trupelor din Crimeea, coordonată de amiralul Horia Macellariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul evacuării trupelor din Crimeea, au murit 9.000 de oameni şi au fost scufundate nouă nave de luptă, iar alte cinci au fost avariate.

Evacuarea trupelor germano-române din Crimeea“ s-a efectuat în două faze. Ceea ce se cunoaşte sub denumirea „Operaţiunea 60.000 a primit acordul lui Hitler, care nu a dorit să cedeze Crimeea, în conformitate cu viziunea geopolitică „cine stăpâneşte Crimeea stăpâneşte în Marea Neagră“.

Cristian Crăciunoiu şi Jean-Louis Roba scriu în cartea „Aeronautica Română în al Doilea Război Mondial“ că, la 9 aprilie 1944 se aflau în Crimeea 65.083 români, dintre care peste 2.000 de ofiţeri, peste 27.000 de cai, 1811 autovehicule, 12 tancuri, 293 tunuri antitanc. 

Bilanţul primei faze a evacuării  (14 – 27 aprilie 1944) include 72.358 oameni evacuaţi pe calea mării, în 25 convoaie escortate maritim şi, parţial, aerian.  Din totalul oamenilor evacuaţi, doar 20.779 erau români (ofiţeri, subofiţeri; 2.296 răniţi, 18.483 invalizi). Pe cale aerului, cu avioane de transport româneşti şi germane, au fost evacuaţi 6.365 de oameni, dintre care români 1.199. dintre aceştia, 384 erau răniţi şi 715 valizi.  

Faza a doua s-a consumat în zilele de 9-12 mai 1944, cu mari pierderi, lipsind protecţia cu aviaţie a convoaielor maritime atacate violent de aviaţia sovietică.

La evacuarea Crimeii, forţele germane şi române au pierdut nouă nave scufundate şi cinci avariate. 9.000 de oameni au murit, dintre care 3.000 erau români. 

Evacuarea Crimeii a fost cea mai importantă operaţiune aero-navală de retragere în contact cu inamicul din istoria celui de-al Doilea Război Mondial, în Marea Neagră. 

Contraamiralul Macellariu a condus cu succes în Marea Neagră Forţa Maritimă în operaţiuni de minare, de siguranţa convoaielor, de aprovizionare şi evacuare din Crimeea, cunoscută sub denumirea de „Operaţiunea 60.000“. 

image

Vă mai recomandăm:

Aşii aviaţiei române persecutaţi crunt de comunişti. Ion Dobran, eroul dat afară din casă şi trimis la strung de bolşevici

Istoria miilor de români care au luptat voluntar pentru Armata Germană în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial

Povestea ultimului supravieţuitor român al Primului Război Mondial. A murit uitat de stat, în cel mai crunt anonimat

Eroul de pe frontul de Est decorat de mareşalul Ion Antonescu. „De trei ori am pus pistolul la tâmplă şi am vrut să mă împuşc“

Poveştile impresionante ale eroinelor în halate albe din spatele frontului: „Am tratat şi români, şi nemţi, şi ruşi“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite