De ce suntem atraşi de sexul interzis. Este fructul oprit sau dragoste adevărată? Explicaţiile psihologului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când totul se destramă FOTO Terapia sufletului
Când totul se destramă FOTO Terapia sufletului

De mii de ani ducem cu noi păcatul primordial, al Evei, care a muşcat din fructul oprit. Nu contează că omul iubit are 70 de ani, că este preot sau că a jurat credinţă veşnică altcuiva.

„Tot ce este interzis ne atrage“, spune psihologul constanţean Iuliana Fulaş. "Povestea păcatului începe atunci când Eva a gustat din fructul oprit. Tot ce este interzis este considerat păcat, păcatul înseamnă ispită, adică o falsă plăcere“, spune psihologul.

„Unori iubim fără să fim iubiţi sau ne îndrăgostim de persoane nepotrivite. O persoană nepotrivită poate fi cineva mult mai în vârstă decât tine, o persoană căsătorită, un preot etc.“.

Pasărea Spin de Constanţa

Aproape zilnic ajung la psiholog pentru a se vindeca de rănile sufleteşti mai mulţi tineri. Emoţionantă este povestea unei tinere care s-a îndrăgostit de duhovnicul ei.

Apropierea dintre cei doi de pe durata spovedaniei a stârnit în inima fetei o iubire intensă, dar mai ales suferinţă. Cel asupra căruia şi-a revărsat toate sentimentele nu este stană de piatră, însă menirea lui, aceea de preot, pare să fie mai puternică. „Câteodată, ne atingem mâinile şi simt o vibraţie de început şi de sfârşit de lume“, a mărturisit tânăra. Acum, ea a depăşit perioada de furie, de plâns, de disperare. A acceptat situaţia, dar nu se poate rupe de tot ceea ce a trăit în ultimii ani.

În filme am trăit alături de eroi iubirea unei tinere pentru cel mai mare cu multe decenii. Mulţi au trăit-o şi în realitate. Psihologul spune că este greşit să credem că doar averea celui mai în vârstă face să tresalte sufletul tinerei.

„Când te îndrăgosteşti, te îndrăgosteşti şi gata. Nu contează că e mai bătrân sau mai tânăr, mai frumos sau mai urât, bogat sau sărac. În iubire, spunea cineva, nu este nevoie să ai un nume. Este suficient prenumele“, explică psihologul Iuliana Fulaş.

Religia poate fi o altă piedică în calea iubirii. În Dobrogea mai ales, acolo unde din trei vecini unul este turc, altul grec şi altul ţigan, astfel de realţii sunt întâlnite din cele mai vechi timpuri. Iubirile dintre doi tineri de religii diferite se consumă intens. Problema apare atunci când cei doi vor să se căsătorească sau să-şi boteze copiii.

„Am avut o tânără care iubea un baptist. A fost o dragoste nebună, care însă s-a terminat atunci când el i-a cerut să treacă la relegia lui“, povesteşte psihologul (foto dreapta).

iuliana fulas

„O iubire interzisă este devastatoare, te goleşte de orice fel de energie. Ştim că firea omului este slabă, iar tot ceea ce este interzis este greu de controlat. De exemplu, când ţinem o cură de slăbire, exact atunci poftim la ceva dulce. Dacă îi spunem unui copil să nu facă un lucru, exact acel lucru îl va face, pentru că îi stârneşti curiozitatea dacă îi interzici ceva“, adaugă Fulaş.

Când cineva iubeşte o persoană nepotrivită şi părinţii, societatea şi religia îţi spun că nu este bine, atunci se răzvrăteşte împotriva lor ca autoritate.

Ce se ascunde în spatele unor iubiri interzise?

Psihologul consideră că, în primul rând, în spatele unei iubiri imposibile este rebeliunea, adică un comportament de adolescent răzvrătit, prin care se încalcă regulile.

În al doilea rând este contestarea autorităţii. Astfel, cei de trăiesc iubiri imposibile au avut în copilărie o educaţie rigidă, părinţi autoritari care le-au impus anumite reguli.

Misterul şi adrenalina sunt ingredientele principale ale unui sentiment vinovat. Iubirile interzise presupun păstrarea unui secret în doi. Sexul interzis creează adrenalină. Euforia combinată cu sexul interzis se transformă în dragoste.

Dar ce este de făcut? Iuliana Fulaş spune că cel care simte că alunecă într-o iubire imposibilă trebuie să se analizeze în primul rând. „Analizează-te, eşti ghidat de acel copil rebel interior sau chiar e dragoste adevărată? Într-o iubire imposibilă speranţa moare prima, prezentul este dureros şi tu te lupţi cu morile de vânt. Mergi la psiholog. Acceptă realitatea. Plângi. Suferă. Scutură-te şi mergi mai departe“.

Vă mai recomandăm:

Cum ne revenim după o dezamăgire în dragoste şi care este cea mai mare greşeală pe care o facem când suferim - sfaturile psihologului

Există dragoste la prima vedere? Care sunt hormonii responsabili pentru magia pe care o simţim la începutul unei relaţii - explicaţiile specialiştilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite