De ce a cerut Prefectura anularea autorizaţiilor proiectului imobiliar de pe plaja Corbu. MApN nu a dat aviz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul imobiliar de la Corbu foto: news.ro
Proiectul imobiliar de la Corbu foto: news.ro

Prefectura Constanţa a solicitat Tribunalului să anuleze cele două Certificate de Urbanism, emise în 2019, şi cele două Autorizaţii de Construire, emise în decembrie 2020, pentru dezvoltatorul care a început să ridice un complex imobiliar în zona plajei Corbu, din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Construcţiile din zona plajei Corbu sunt prevăzute în două proiecte ale aceluiaşi dezvoltator: „Construire 6 corpuri colective cu regim de înălţime P+1E, dezmembrare teren, branşamente utilităţi şi organizare şantier” şi „Construire 18 corpuri colective cu regim de înălţime P+1E, dezmembrare teren, branşamente utilităţi şi organizare şantier”. Proiectele se întind pe aproximativ 30 de hectare de teren situate chiar lângă plaja Corbu, în Rezervaţia Delta Dunării, zona economică a acesteia. 

În decembrie 2020, dezvoltatorul SC Logis Project SRL a primit din partea Primăriei Corbu două autorizaţii de construire, aferente celor două proiecte. Apoi, în 2021 s-a apucat de construit, moment în care opinia publică a luat la cunoştinţă de toată această poveste. Au urmat controale peste controale, iar în cele din urmă, Prefectura a cerut instanţei să anuleze cele două autorizaţii de construire, dar şi certificatele de urbanism ale proiectelor imobiliare. Până la soluţionarea procesului, construcţiile sunt stopate. 

Conform cererii de chemare în judecată, Prefectura a declanşat aceste procese la sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) care, în urma unor controale efectuate în primăvara anului 2022, a constatat mai multe nereguli în emiterea acestor acte. 

În schimb, dezvoltatorul SC Logis Project, se apără spunând că aceste „neconformităţi”, dacă ar fi reale nu ar avea ca efect anularea unei autorizaţii de construire, iar inspectorii ISC s-au grăbit în a solicita Prefecturii să demareze o acţiune în instanţă, în loc să pună în vedere dezvoltatorului să-şi completeze documentele cu avizele lipsă sau cu anumite clarificări suplimentare. 

proiect imobiliar corbu documente

Stadiul construcţiilor înainte de a fi stopate foto: Garda de Mediu

Avizul MAPN lipseşte, deşi era obligatoriu

În cazul autorizaţiilor de construire, Prefectura invocă, printre altele, documentaţii incomplete, planuri de situaţie incomplete fără viza OCPI, lipsa elaborării unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), lipsa unor avize emise de Ministerul Apărării, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii. 

Conform HG 62/1996, Statul Major General avizează obligatoriu „orice fel de construcţii ce urmează a fi executate la o distanţă mai mică de 2.400 de metri faţă de obiectivele speciale situate în extravilan” (acolo fiind unitatea militară de la Capu Midia). 

Într-un răspuns primit de ziarul „Adevărul”, Ministerul Apărării Naţionale spune că a transmis mai multe comunicări Primăriei comunei Corbu prin care semnala restricţiile impuse construcţiilor (permanente sau temporare) instituite în proximitatea obiectivelor militare aflate în administrarea Unităţii Militare 02003 Constanţa şi dispuse pe raza teritorială a UAT Corbu. 

„Avizul Statului Major al Apărării reprezintă unul dintre înscrisurile obligatorii care fac parte din documentaţia aferentă eliberării de către autoritatea administraţiei publice locale a autorizaţiei de construire, iar necesitatea obţinerii prealabile a acestuia trebuie menţionată în certificatul de urbanism, aferent obiectivului de investiţii”, spune MApN.

Vasile Lumînare, primarul Comunei Corbu, spune că nu ştia că dezvoltatorul avea nevoie de avizul MApN atunci când a semnat autorizaţiile de construire. El spune că fosta conducere a primăriei a emis, în 2019, certificatele de urbanism în care nu sunt trecute aceste avize. La fel spune şi dezvoltatorul: primăria nu a indicat, în certificatul de urbanism, necesitatea obţinerii unor astfel de avize. 

proiect imobiliar corbu documente

Stadiul construcţiilor înainte de a fi stopate foto: Garda de Mediu

Cum se apără dezvoltatorul imobiliar

Logis Project SRL, dezvoltatorul acestui complex imobiliar, susţine în faţa instanţei că toate neregulile invocate de Prefectură nu sunt motive de anulare a autorizaţiilor de construire.  „În ipoteza constatării lipsei unuia dintre avizele solicitate prin certificatul de urbanism, organul de control din cadrul ISC este dator a sancţiona emitentul autorizaţiei de construire şi a solicita completarea documentaţiei cu avizul lipsă. Numai emiterea (ulterioară) a unui aviz nefavorabil ar fi de natură a fundamenta o cerere de anulare a autorizaţiei de construire”, spune dezvoltatorul.

Acesta arată că instanţa nu poate anula cele două certificate de urbanism deoarece certificatul de urbanism nu este un act administrativ (este doar un act de informare), întrucât acesta nu este emis în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii şi nu dă naştere, nu modifică si nu stinge raporturi juridice.

În ceea ce priveşte avizul Ministerului Apărării Naţionale, avocaţii dezvoltatorului spun că „nu era necesar a fi solicitat câtă vreme Statul major avizase în prealabil documentaţia tip PUZ – Plan Urbanistic Zonal - aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Corbu 34/2017, completată prin HCL Corbu 69/2017”. Doar că, ISC consideră că dezvoltatorul trebuia să întocmească un nou PUZ pentru proiectul imobiliar deoarece în planul de situaţie au fost prezentate mai multe parcele de teren.

Procesele intentate de Prefectura Constanţa se află pe rolul Tribunalului Constanţa şi vor avea noi termene de judecată spre finalul lunii septembrie.  

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Culisele avizării proiectului imobiliar de la Corbu. Angajate ale Rezervaţiei Delta Dunării: „Am fost umilite pentru că apărăm o arie protejată”

Proiectul imobiliar din zona plajei Corbu ar avea impact „nesemnificativ” pentru mediu. Primar: „Noi vrem cât mai mulţi investitori” VIDEO

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite