De ce este diferită Săptămâna Luminată. Ritualurile se schimbă, preoţii poartă straie aurii, iar credincioşii nu au voie să îngenuncheze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săptămâna Luminată, bucuria Învierii Foto Arhivă Adevărul
Săptămâna Luminată, bucuria Învierii Foto Arhivă Adevărul

Săptămâna Luminată deschide perioada liturgică de 50 de zile până la Rusalii, numită Penticostar, în care rânduielile Bisericii se schimbă.

În cinstea celei mai importante sărbători a creştinităţii - Învierea Domnului, ortodocşii vor asista la ritualuri diferite.

Astfel, în această perioadă slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii, în care cel trecut în lumea drepţilor nu este jelit cu plânsete şi bocete, ci este petrecut pe ultimul drum cu gândul la Înviere.

Conform credinţei, Uşile Împărăteşti sunt larg deschise în Săptămâna Luminată, deci oamenii care au trăit în armonie şi au făcut fapte bune au toate şansele să fie primiţi în Rai.

Părintele Eugen Tănăsescu, blogger Adevărul, atrage atenţia însă că dacă faptele nu ne recomandă, nu vom ajunge automat în Rai în această perioadă. „Raiul este deschis tot timpul pentru cei care fac fapte bune. Nu înseamnă că acum poate ajunge în Rai oricine, doar pentru că trece la cele veşnice în această perioadă. Este valabil şi pentru sinucigaşi - fiecare răspunde pentru ce face în viaţă“, spune Tănăsescu.

Tot la înmormântare apare o schimbare majoră în vestimentaţia preoţilor. Aceştia nu poartă straiele obişnuite cernite, ci unele de culoare deschisă: albă sau aurie, simbolizând Lumina Învierii.

În această perioadă credincioşii nu îngenunchează (nu fac mătanii), ci doar se închină. „Hristos nu ne vrea în umilinţă, ci vrea să ne îndreptăm, nu vrea prosternare, ci căinţă şi biruinţa asupra propriilor păcate“, explică părintele Eugen Tănăsescu.

Sâmbăta Luminată este singura sâmbătă în care nu se face parastas, pentru că morţii vor fi pomeniţi la slujba specială de Paştele Blajinilor, în lunea de după Duminica Tomii (ce este sărbătorită la o săptămână după Paşte).

Totodată, după Săptămâna Luminată până la Rusalii, miercurea şi vinerea până la Rusalii este dezlegare la peşte. Zilele tradiţionale de post simbolizează încercările lui Iisus Hristos: miercuri - trădarea lui Iuda, iar vineri - răstignirea pe cruce.

Foarte important, timp de 40 de zile, până la Înălţarea Domnului, credincioşii se salută cu: „Hristos a înviat!“ / „Adevărat a înviat!“.

Vă mai recomandăm

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie: „Nu trebuie să adaptăm regulile Bisericii la capriciile tinereţii, ci ele trebuie biruite de către tineri“

Noaptea de Înviere a unui deţinut politic, închis în beciurile comuniste: „Dumnezeu mă trimisese acolo“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite