Constanţa

articolul anterior articolul urmator

De ce au interzis comuniştii filmul „Godzilla”: „Au înţeles că trebuie să meargă la biserică“

5
19 Sep 2020 15:08:08
Autor: Mariana Iancu
Imagini cu monstrul Godzilla
Imagini cu monstrul Godzilla

Regimul comunist nou instaurat în România a interzis difuzarea unor filme la sate de teamă că oamenii vor lua şi mai mult calea Bisericii pentru a se ruga să-i apere de „forţe ale naturii care nu pot fi stăpânite“.

Centrul de Consultanţă Istorică a făcut public un document din arhive în care conducerea comunistă a interzis la sate vizionarea filmului japonez „Godzilla“. 

„Dintr-o greşeală a fost trimis la ţară filmul «Godzila», film japonez. Dat fiind faptul că nici înainte de prezentarea şi nici după nu s-a dat explicaţia necesară sătenilor, mulţi dintre aceştia au înţeles că există forţe ale naturii care nu pot fi stăpânite şi în consecinţă trebuie să meargă şi mai departe la biserică, să se închine, făcând astfel propagandă pentru misticism. Fireşte, că noi am luat măsuri să nu se mai trimită astfel de filme care nu sunt înţelese de oameni“. 

În continuare, tov. Niculescu Mizil era întrebat cum se întâmplă că se trimit astfel de filme. 
 
 
Godzilla este un monstru fictiv, apărut pentru prima dată într-o serie de filme japoneze. Premiera filmului Godzilla, aventura unui monstru fictiv, de 50 de metri înălţime, a avut loc în anii ’50, în Japonia. A fost primul dintr-o serie de peste 30 de filme, dintre care patru au fost remake-uri produse în Statele Unite.
 
Ulterior, regimul comunist a interzis filme pe bandă rulantă, sub diverse motive, unele pentru decadenţa lor, iar altele fără nicio explicaţie. Iată câteva dintre ele: „Baloane de curcubeu“, „Faleze de nisip”, „Fructe de pădure”, „Râdeţi ca-n viaţă”, „Reconstituirea“, „De ce trag clopotele, Mitică?“, „Un film cu o fată fermecătoare“, „Nymphomaniac“.
 
De cealaltă parte, comuniştii au sesizat pericolul pe care îl puteau prezenta bisericile din punct de vedere politic, aici găsind adăpost persoane care sprijineau mişcarea de rezistenţă anticomunistă, dar şi spiritual, Casa Domnului fiind un centru de menţinere a credinţei. Pe de altă parte, mănăstirile deţineau pământuri, clădiri însemnate, dar şi obiecte de cult din aur şi argint, avuţie nepermisă într-o perioadă în care ne aflam în plin proces de colectivizare. 
 
Pentru a slăbi forţa Bisericii, în anul 1959, Marea Adunare Naţională a emis Decretul nr. 410 ce prevedea desfiinţarea mănăstirilor şi schiturilor înfiinţate după 23 August 1944 şi interzicerea ridicării altora. Nu erau singurele prevederi devastatoare pentru viaţa creştină. Practic, se urmărea reducerea la jumătate a numărului de mănăstiri din România, iar inventarul monahal urma să fie preluat de stat.
 
Vă mai recomandăm:
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

mihai radu
19.09.2020, 15:47:36

Aveam vreo 10-11 ani când l-am văzut,acum ar părea naiv,dar atunci a avut un impact destul de serios,era o prezentare alegorică a efectelor armei atomice !

+3 (3 voturi)
Toma Caragiu
19.09.2020, 15:51:11

Cretini au fost si cretini sunt inca romanii astia. Neamul lui Romanache cu cruce la gat, bratara, oglinda retrovizoare, portofel si fiecare camera in casa. Un neam nealfabetizat, dar de invingatori.

+4 (14 voturi)
Tomescu Tom
19.09.2020, 17:26:20

Cel mai mare proprietar de terenuri, privat , terenuri situate intravilan ..... la ora actuală, în România .. este BISERICA .... Biserica având un statut extrem de ambiguu ... este și firmă privată, la propriu ... este și instituție a statului ... Biserica este precum o societate foarte comercială .... dar în același timp ... nu e chiar așa .. . Preoții sunt salariați ai statului român .. sunt plătiți din banii tuturor contribuabililor ... DAR .. nu este chiar așa .. :)) Au drepturi , au organizare ...au o super organizare .. ce îi identifică ca fiind .. complet separați .. . Iau salarii de la stat , dar nu sunt subordonați statului român ...ci sunt subordonați BOR .. Care BOR ... nu dă socoteală statului ..și nici instituțiilor statului român ... . BOR ...are proprietăți ..deținute în numele organizației ... DAR este instituție de stat , existența ei este subvenționată de stat ... . Dacă tu ... BOR .. ești instituție a statului român ... și toate proprietățile tale ..cui aparțin ? Unui Dumnezeu ... ce face evaziune fiscală pe bandă rulantă ? Chiar șeful suprem al acestei organizații .. numită BOR ... are un salariu imens , plătit din banii contribuabililor .... dar care șef .. acest ...capo di tutti capi ... ..zice că este deasupra jurisdicției statului român ... . Concluzie ... Șeful ..BOR .. și subordonații săi miliardari ... sunt plătiți de statul român ..dar nu dau socoteală nimănui .. Mai lipsește să lipească la intrarea în biserici ... că ei cred doar în banii ! În valută, proprietăți funciare și imobiliare ...

-1 (3 voturi)
mihai radu
19.09.2020, 18:25:11

Nu prea ai proprietatea cuvintelor,cum să fie deasupra jurisdicției,nici biserica catolică care are un singur șef în toată lumea,nu este în afara jurisdicției statului în care funcționează !

Constantine Constantine
20.09.2020, 00:32:31

Eroare, filmul a rulat la mai multe cinematografe, eu l-am vazut la cinema Volga , locuiam in Floreasca si in mod cert inca nu se construise cinematograful cu acelasi nume.Impactul fusese formidabil biletele se epuizau rapid si cu greu a reusit tata sa faca rost (lucra la Tudor, fabrica de acumulatoare care se afla chiar in spatele cinematografului Volga).Multe din filmele amintite au stat ceva pe ecrane pina sa fie scoase. Astfel am vazut „Faleze de nisip”, „Fructe de pădure”, „Faleze de nisip”, „Fructe de pădure”, „Râdeţi ca-n viaţă”, „Reconstituirea“, „De ce trag clopotele, Mitică?“, „Un film cu o fată fermecătoare“,Au mai fost si altele care au rulat si apoi au fost scoase, spre exemplu "Sageata neagra", Alerg dupa o stea cu Norman ( filmul asta arulat zece zile, a fost scos si reintrodus de vreo 4 ori.Oricum la nivelul anilor 50-60 cererea de bilete era uriasa desi existau cca 50 de cinematografe.Premierele erau in centru apoi rulau in celelalte cinematografe.Nu stiu ce functie detinea Mizil dar varianta japoneza a rulat pe timpul lui Dej.

-6 (10 voturi)
Modifică Setările