Constanţa

articolul anterior articolul urmator

De ce trebuie să ne spovedim în perioada Postului Mare. Regulile preoţeşti pentru ortodocşii care aleg Săptămâna Patimilor pentru mărturisire

4
26 Mar 2019 04:06:54
Autor: Călin Gavrilaş
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Creştinii ortodocşi leagă momentul spovedaniei de unul dintre cele patru posturi mari de peste an. Postul Mare sau al Paştilor este preferat pentru o astfel de taină bisericească.

A patra poruncă bisericească spune că ortodocşii trebuie să se spovedească şi împărtăşească în fiecare post de peste an, mai ales în Postul Paştilor.

Spovedania sau Mărturisirea este, conform dogmelor ortodoxe, Taina în care Dumnezeu iartă, prin duhovnic, păcatele creştinilor care se căiesc sincer şi le mărturisesc la scaunul spovedaniei, în faţa preotului.

Teologii aseamănă Taina Spovedaniei cu Botezul, spunând că este „un al doilea Botez” deoarece, prin mărturisirea păcatelor, credinciosul obţine iertarea şi curăţirea sufletului.

Preotul Ciprian Florin Apetrei, citat de Ziarul Lumina, spune că „Biserica recomandă credincioşilor ei ca în timpul Postului Mare să se spovedească, iar dacă vor primi dezlegare de la preotul duhovnic, să se împărtăşească.”

Doar că, mulţi credincioşi doresc să se spovedească în ultima săptămână din post, cunoscută ca Săptămâna Patimilor. Teologii şi preoţii nu recomandă acest lucru.

„Din nefericire sunt mulţi creştini care nu respectă acest îndemn al Bisericii şi vin să se spovedească în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, chiar dacă ei nu au ţinut nici o zi din Postul Mare. Postul Mare propriu-zis ţine până în Sâmbăta lui Lazăr, iar din seara Duminicii Floriilor începe postul din Săptă¬mâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului, când ar trebui să se spovedească cei care doresc să se împărtăşească în Joia Mare, în Sâmbăta Mare sau de Înviere”, mai spune părintele Apetrei.

Şi preotul Nicolae Necula spune că ultimele şapte zile din Postul Paştilor nu sunt recomandate pentru spovedit deoarece preoţii au un program liturgic încărcat. „Se ştie că ultima săptămână, a Patimilor, este plină de slujbe bisericeşti foarte importante, cum sunt spre exemplu Deniile. În această săptămâna preotul nu mai găseşte timp şi pentru spovedit. Dacă noi îl aglomerăm sau îl asaltăm cu spovedania în ultimele zile, facem o mare greşeală, fiindcă, fiind nevoit să îi spovedească pe toţi, nu mai are timp să îi consulte pe fiecare în parte, şi atunci spovedania devine formalistă şi incompletă”.

În volumul „Îndemnuri şi rugăciuni pentru spovedanie şi împărtăşanie” se spune că spovedania nu este legată neapărat de termene sau „soroace” anumite din cursul anului. Putem merge la duhovnic ori de câte ori simţim nevoia de a ne uşura sufletul de povara păcatelor. „Cu cât ne spovedim mai des, cu atât este mai bine”, se arată în sursa menţionată.
 

Pe aceeaşi temă:

De ce îngăduie Dumnezeu suferinţa copiilor. Explicaţiile teologilor

Preot prins că şi-a plagiat teza de doctorat. „A recurs la furtul muncii altui specialist”

Cine sunt episcopii greco-catolici care vor fi beatificaţi. Ultimele cuvinte ale cardinalului Iuliu Hossu: „Lupta mea s-a sfârşit, a voastră continuă”

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

pescarul symy
26.03.2019, 09:38:11

A patra poruncă bisericească spune că ortodocşii trebuie să se spovedească''''.....'''Spovedania sau Mărturisirea este, conform dogmelor ortodoxe''''...dar NU IN ACORD CU BIBLIA!!!...sta scis;'''Caci este un singur Dumnezeu si este un singur MIJLOCITOR intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos, (1Tim.2:5)..unde-i popa vostru in acest verset????...spui pacatele tale unui OM???...si te si taxeaza fraierule!!!BOR SA este o institutie bancara,platita de stat,si mai jecmaneste cu taxe saracii crestini.

-1 (1 vot)
Radu Mircea
26.03.2019, 10:09:06

# Desigur spovedania sub poala popii este tare utila : Utila pentru pacatos care in schimbul unei sume modice profita de o amnistie si gratiere a pacatelor mai solida decit a Tudorelului , cit si de sansa nesperata de a putea face alte pacate ce vor fi iertate la urmatoarea spovedanie fara contopirea pacatelor . Desigur retinerea si arestarea ies din discutie in cazul spovedaniei pina cind ...... Atentie !!!! Pina cind spovedania devine utila si popii in alcatuirea raportului catre superiori , ca are saracu' popic norma de pacate . Eiiii ... cind ai ajuns in rapoartele Cezarului , soarta ta este pecetluita . De mii de ani popicii toarna cu osirdie catre Cezar pe toti pacatosii pe care i-au iertat si le-au luat banii , dar i-au si predat '' bratului secular '' , cum aveau bunul simtz sa numeasca gaborii in alte vremuri .

0 (2 voturi)
Vlad Ţepes1
26.03.2019, 10:36:35

Radu Mircea Cucuveaua plouată Bre, răpitoare o? Tu te spovedești la Bachus și Baphomet. Nu i de mirare la un așa cap mic.

-1 (3 voturi)
Cel Mare Scarambeu
26.03.2019, 09:46:00

Ar putea si BOR sa lanseze un program Doi in unu pentru spovedire ca si asa este plin sezon de spovedanie.Sau sa faca o reducere pana la jumatate de pret.

0 (2 voturi)
Modifică Setările