Decebal Făgădău a semnat autorizaţia pentru lucrările de consolidare şi restaurare a Cazinoului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a anunţat că a semnat autorizaţia pentru lucrările de consolidare şi restaurare pentru Cazinoul din Constanţa.

”Constanţa merge mai departe!

Am semnat autorizaţia pentru lucrările de consolidare şi restaurare ale celui mai drag simbol al oraşului nostru, Cazinoul.

Acum, când întreaga omenire se confruntă cu una dintre cele mai mari crize din istorie, este important să ne regăsim adevăratele repere şi să privim cu #încredere spre viitor.

Mulţumesc Companiei Naţionale de Investiţii, Ministerului Dezvoltării, echipei de profesionişti care a realizat şi avizat proiectul, precum şi colegilor mei.

Constructorilor şi restauratorilor... spor la treabă!

Doamne ajută!”, a anunţat primarul Constanţei pe pagina sa de Facebook.

Ultima reparaţie majoră a Cazinoului a fost făcută între anii 1986 – 1988. Proiectul  „Amenajare unitate de alimentaţie publică Cazino Constanţa“ a fost realizat de Institutul de Proiectare Judeţean Constanţa, şeful proiectului fiind arhitectul Mircea Bocunescu.

La clădirea emblematică a oraşului a fost refăcută structura de rezistenţă la stâlpi, grinzi şi planşee. De asemenea, au fost refăcute tencuielile exterioare şi interioare, învelitorile ornamentele, inclusiv cele patru turnuri, pardoselile exterioare şi interioare lucrate în marmură, albă, verde, roşie. S-au refăcut ornamentele deteriorate, vitraliile de la ferestre, tâmplăria, lambriurile. Artiştii plastici au refăcut aproximativ 3.000 de metri pătraţi de decoraţii murale.

În afară de lucrările propriu-zise de reparaţii, s-au mai făcut şi lucrări de extindere: s-a extins parterul cu o travee pe latura de nord-est, integrându-se în arhitectura clădirii Art Nouveau, şi s-a extins subsolul în aceeaşi zonă, realizându-se şi o rampă auto de aprovizionare a acestuia. Între anii 1960 şi 1989, Cazinoul a aparţinut de ONT Litoral. În anul 1955, clădirea a suportat unele reperaţii făcute de deţinuţii politici. 

În 2007, Cazinoul a fost concesionat de Primăria Constanţei, pentru o perioadă de 49 de ani, firmei Queen Investments SRL, care deţine o reţea de cazinouri de lux în toată lumea, inclusiv în România. Numai că firma, care anunţase investiţii de nouă milioane de lei numai în primii cinci ani, a renunţat la acest proiect.

Ulterior, Cazinoul din Constanţa a fost predat de municipalitate Companiei Naţionale de Investiţii pentru începerea lucrărilor de restaurare. Contractul pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu  asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL (declarată câştigătoare în urma finalizării procedurii de achiziţie publică). Valoarea contractului este de 56.627.697,09 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiţiei - de 30 luni (dintre care 3 luni dedicate activităţii de proiectare). 

Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. A fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României.

Vă mai recomandăm:

Fascinanta poveste a Cazinoului din Constanţa, clădirea cu trei fundaţii, unde se destrămau vieţi într-o clipită. De ce se zice că simbolul oraşului este bântuit

Misterul Farului Genovez de la Constanţa, descris de poeţi ca un „Crist care umblă pe ape“. Povestea de dragoste care a reînviat bătrânul far

Anatole Magrin, primul care a surprins Constanţa în imagini. Istoria fascinantă a celui care a fost fotograful regelui Carol I

  

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite