Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Deputatul Remus Cernea cere stoparea finanţării Catedralei Mântuirii Neamului din bani publici

100
23 Nov 2015 12:55:10
Autor: Mariana Iancu
Catedrala Mântuirii Neamului FOTO Adevărul
Catedrala Mântuirii Neamului FOTO Adevărul

Deputatul independent Remus Cernea a iniţiat un proiect de lege pentru a stopa finanţarea din bani publici a Catedralei Mântuirii Neamului. El va intra în dezbaterea parlamentului

Remus Cernea cere modificarea legii privind alocarea de fonduri din bugetul de stat pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.
 
Reprezentanţii Patriarhiei spun că este greu de estimat dacă proiectul Catedralei s-ar putea termina fără contribuţii din fonduri publice sau nu.

Articolul de lege propus de Remus Cernea este următorul: „Alineatul (2) al articolului 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 234 din 21 martie 2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 261/2005 şi Legea nr.376/2007, se modifică şi va avea următorul cuprins: "(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, fără contribuţii din bugetele Ministerului Culturii şi Cultelor, autorităţilor administraţiei publice locale ori alte altor instituţii publice.”

„După 2007, spune Remus Cernea, au fost acordate zeci de milioane de euro din partea Guvernului României (prin nenumărate Hotărâri de Guvern), a parlamentului prin votul asupra bugetului anual, a primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, a unora dintre primăriile de sector, a unor primării de municipii şi comune din ţară, a unor regii autonome şi instituţii publice.
 
De asemenea, în anul 2005, Guvernul României a acordat ilegal, cu titlu gratuit şi cu încălcarea Constituţiei (Art. 136, alin. 4), un teren de 11 hectare (în valoare de 180-200 de milioane de Euro) situat în centul capitalei către Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române pentru construirea acestei catedrale. Dar proprietatea publică este inalienabilă, nu poate fi dată gratuit în proprietatea nimănui. Poate fi doar inchiriată ori concesionată!
 
În acelaşi timp, s-a pretextat că nu există fonduri suficiente pentru cercetare ştiinţifică, educaţie, sănătate, probeme sociale şamd. România a construit mii de biserici şi a alocat pentru culte, în ultimii ani, sume mai mari decât pentru cultură şi cercetare la un loc.
 
Cheltuirea unor sume uriaşe din fonduri publice pentru un astfel de proiect al Bisericii Ortodoxe Române este de nejustificat moral, democratic şi ca oportunitate de utilizare a resurselor ţării. Biserica are deplină îndreptăţire să construiască o catedrală sau mai multe, dar exclusiv din donaţii şi alte fonduri proprii, nu din banii publici ai uneia dintre cele mai sărace ţări ale Uniunii Europene.
 
În plus, acordarea de către guverne a unor sume importante din fondul de rezervă chiar în apropierea campaniilor electorale a generat critici cu atât mai îndreptăţite din ţară şi străinătate. La protestele din ultimii 4 ani mereu s-a strigat şi au fost afişate bannere care afirmă voinţa foarte multor cetăţeni: “Vrem spitale, nu catedrale”.
 
Textul legii intrate în dezbaterea parlamentului este simplu şi vine să repare o decizie profund greşită luată în 2007 la iniţiativa partidului populist şi extremist România Mare. Guvernul de la acea vreme s-a opus, dar lucrurile au fost decise de către parlament“.
 
Tot deputatul independent a iniţiat o petiţie pe acest subiect, care în decurs de 24 de ore a fost semnată de peste 1.000 de oameni. http://www.petitieonline.com/votai_zero_bani_publici_pentru_catedrala_mantuirii_neamului
 

Vă mai recomandăm: 

Un român cere transformarea Catedralei Neamului în Spitalul Neamului: „Nu cer război, nu vreau moarte, vreau dreptate!“

Catedrala Mântuirii Neamului, gata în 2016. BOR: Sute de muncitorii lucrează la foc continuu pe şantier

Sprijin internaţional pentru Legea delfinilor. Remus Cernea a vizitat Delfinariul pe care vrea să-l desfiinţeze

Proiect de lege: delfinii, persoane non-umane. România ar putea fi prima ţară din Europa care recunoaşte acest statut

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Iulius.
23.11.2015, 13:15:29

Nu mă dau în vânt după acest Chewbacca mioritic, dar când are dreptate, are.

+28 (58 voturi)
Mircea Ordean
23.11.2015, 13:36:15

În condițiile în care 85% dintre români se declară creștini, finanțarea cultului cu pricina e absolut normală. E precum redirecționarea a 2% din impozite... PS Oare ce căruță electorală va folosi, la anul, un simpatic actual parlamentar?

-18 (50 voturi)
Ilim
23.11.2015, 14:04:45

Ba nu este deloc normala finantarea din bani publici a unor constructii religioase nici daca se declarau 99% crestini. Va fi inca o gaura neagra la fel ca si asa-zisa Casa a Poporului care inghite peste 2 miliarde de euro anual, asta la prima strigare. Ce darnici sunt dom'le unii cu banii contribuabilului de-ai zice ca amaratii chiar nu au nevoie de ei.. Rusine!

+24 (40 voturi)
Gar Ed
23.11.2015, 14:11:25

Crestinii care vor biserici pot sa doneze cat vor ei din banii lor personali, dar nici o biserica nu are voie sa se atinga de banii publici, e timpul sa iesim din Evul Mediu.

+24 (36 voturi)
Angela Mihalca
23.11.2015, 14:09:37

D-le Cernea, dvs NU reprezentati interesele cetatenilor care v-au ales ca deputat. Nu va mai purtati ca un stapan, ca nu sunteti stapanul nimanui, in schimb sunteti angajatul unor oameni - cei care v-au ales, ca sa fie clar - si fata de ei aveti responsabilitati. Sunt de acord cu propunerea dvs, cu conditia ca Statul Roman sa restituie integral tot ceea ce a luat de la Biserica Ortodoxa Romana.

-14 (40 voturi)

Vezi toate comentariile (100)