Directorul SPIT Constanţa, Virginia Uzun, condamnată penal. Dosarul excursiilor pe bani publici, la final

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virginia Uzun, fost director SPIT Constanţa
Virginia Uzun, fost director SPIT Constanţa

Curtea de Apel Constanţa s-a pronunţat miercuri, 25 noiembrie, în dosarul în care directoarea SPIT Constanţa - Serviciul Public de Taxe şi Impozite - era acuzată de abuz în serviciu.

Virginia Uzun, director SPIT Constanţa (la data săvârşirii faptelor) a fost condamnată definitiv la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, după ce în prima instanţă a fost achitată. Virginia Uzun a candidat pe 27 septembrie, din partea PSD, la funcţia de primar al oraşului Eforie.

Alături de Uzun, a fost condamnat la 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare şi Bogdan Andrei Coronea, preşedintele unei asociaţii care a încheiat contractele de formare profesională cu SPIT Constanţa. Coronea, care în perioada respectivă era şi angajatul unei instituţii guvernamentale, Institutului Naţional de Administraţie (INA), a fost acuzat de fals în înscrisuri, complicitate la abuz în serviciu şi delapidare.

Conform rechizitoriului DNA, între SPIT Constanţa şi Asociaţia „Consiliul pentru Promovarea Formării Profesionale” au fost încheiate două contracte în lunile noiembrie şi decembrie 2017 având ca obiect organizarea de seminarii de formare profesională pentru angajaţii instituţiei publice.

„Serviciile respective, care nu au fost prestate în fapt, au fost contractate şi plătite ilegal de către S.P.I.T. Constanţa, în condiţiile în care Asociaţia reprezentată de inculpatul Coronea Bogdan nu era autorizată să organizeze cursuri de formare profesională”, spun procurorii.

Primul curs, „Debitorul în procedura insolvenţei”, trebuia să se ţină cu 12 angajaţi ai SPIT în perioada 2-5 noiembrie 2017 la o pensiune din judeţul Alba. Pentru aceasta SPIT a plătit încă de pe 31 octombrie suma de 31.500 de lei asociaţiei condusă de Bogdan Coronea, „în contextul în care serviciul nu fusese prestat (nici atunci, nici ulterior), deoarece nu existase un formator, un sport de curs şi un program de formare profesională elaborate de formator, conform contractului”, spun procurorii.

Ceea ce s-a realizat în realitate a fost „o excursie” în localitatea Cetatea Albă, plătită din bani publici, în care funcţionarii au beneficiat de transport, cazare şi masa la o pensiune. Cei 12 angajaţi SPIT s-au plimbat până în judeţul Alba, unde au stat doar două nopţi din cele patru care ar fi trebuit alocate evenimentului.

Al doilea curs, „Abilităţi de organizare şi leadership”, în valoare de 4.500 lei, ar fi trebuit să se organizeze pe data de 18 decembrie 2017 la sediul SPIT din municipiul Constanţa, pentru un număr de 18 angajaţi. Şi de data aceasta, procurorii susţin că seminarul nu a avut loc, neexistând un trainer sau formator care să elaboreze un program, să pună la dispoziţie suport de curs. Pe 21 decembrie, SPIT plăteşte aşa-zisele servicii de formare profesională.

În schimbul banilor, Asociaţia condusă de Bogdan Coronea a emis certificate de participare false, pentru un număr de 30 de persoane (inclusiv pentru directoarea Virginia Uzun).

„Comision” cu cardul asociaţiei

Din prima sumă plătită de instituţia publică, 9.500 de lei s-au întors la directoarea SPIT Constanţa. Procurorii arată în rechizitoriu că Bogdan Coronea i-a dat Virginiei Uzun cardul bancar aferent contului curent al asociaţiei „pentru ca aceasta să retragă şi să folosească pentru sine diverse sume de bani, care au totalizat 9.500 de lei.”

Retragerile au avut loc în perioada 2 – 7 noiembrie 2017 de la diferite aparate ATM, creându-se astfel un prejudiciu patrimoniului Asociaţiei.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite