Disperarea unei românce al cărei copil a fost răpit de tatăl musulman: „Mi-a spus că-i este ruşine că fiul lui e şi român“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Vencu şi băieţelul ei Iosif-Hector, fericiţi, pe vremea când erau împreună FOTO Irina Vencu
Irina Vencu şi băieţelul ei Iosif-Hector, fericiţi, pe vremea când erau împreună FOTO Irina Vencu

Irina Vencu, o arhitectă româncă stabilită în Elveţia, se luptă pentru a-şi recupera băieţelul răpit de tatăl său, iordanianul Hamzeh Buqaei. „Mergem la Zoo“, a fost pretextul sub care micuţul Iosif-Hector a fost luat din casă şi dus, fără acordul ei, în Iordania.

Cel mai amarnic regret al Irinei Vencu (36 de ani), o arhitectă româncă stabilită în Elveţia, este că şi-a lăsat băieţelul în vârstă de nici trei ani să plece cu tatăl lui la plimbare pe străzile din Zürich. „Mergem la Zoo“, a pretextat Hamzeh Buqaei (34 de ani), soţul Irinei, căruia ea îi intentase proces de separare cu două luni înainte.

Se întâmpla în august 2015, iar de atunci, mama nu şi-a mai văzut copilul decât rar prin Skype. Hamzeh l-a luat şi l-a dus direct în Amman, capitala Iordaniei, în casa lui părintească. El a introdus divorţul şi i-a transmis Irinei că băieţelul Iosif-Hector nu va mai părăsi această ţară şi va trăi în legile iordaniene.

De atunci, Irina nu mai are odihnă. Îl vede pe micul Iosif schimbat, tras la faţă, plâns, trist. „Copilul meu era zâmbitor, cu capul sus, atent, independent, vesel. Este bucăţică din mine, am un gol fără el. Acolo, în casa Buqaei din Amman, e ţinut mai mult înăuntru, într-un spaţiu fără ferestre - ochiul scării - şi nu i se citesc poveşti, este lăsat pe mâna menajerei neexperimentate, cu tablete şi televizor, nu i se vorbeşte ca să se dezvolte. Cum să-i fie bine unui pui atât de fraged fără mama lui, când mama e sfântă în orice colţ de lume?“, se frământă Irina.

Când culturile se întâlnesc

Irina Vencu şi Hamzeh Buqaei s-au cunoscut în anul 2002, pe când erau studenţi, prin intermediul unui program internaţional de burse de practică în diferite ţări. Ea este arhitect, iar el este IT-ist. Cei doi urma să absolve în 2004, dar Hamzeh şi-a continuat studiile de master în Germania. Au convenit să trăiască în Europa, ca o familie mixtă, în care este respectată credinţa fiecăruia. „Copilul nostru ar fi cunoscut ambele religii, am acceptat ca el să urmeze legea tatălui, dar pentru că soţul meu începuse deja să dea semne că doreşte să impună o singură tradiţie, pentru liniştea mea am botezat băieţelul creştineşte. Îmi dorisem pentru căsătorie binecuvântarea din biserica mea, dar nu am vrut să adâncesc vreo diferenţă, pe care - eu creştină, el musulman - conveniserăm să le depăşim“, relatează Irina.

tatal si copilul

S-au căsătorit civil, în februarie 2008, la Starea Civilă Sector 1 Bucureşti. Căsătoria a fost echivalată la un ghişeu din Amman, în vara aceluiaşi an. Hamzeh Buqaei (foto dreapta, împreună cu fiul) a găsit de lucru în Bucureşti, ea a continuat să lucrez în Bucureşti. Din 2009, soţii s-au stabilit în Elveţia, unde el a găsit de lucru. În anul 2012 a venit pe lume Iosif-Hector (foto dreapta), născut în Elveţia. „Toţi trei suntem rezidenţi ai acestui stat, dar cetăţeni ai statelor de provenienţă, doar fiul nostru având automat dublă cetăţenie, română şi iordaniană“, menţionează arhitecta care trăieşte la Zürich.

Lupta

În vara anului 2015, Irina Vencu a introdus o acţiune de separare şi custodie, întrucât mariajul se deteriorase după naşterea copilului. „Încă din 2012, soţul meu începuse să facă tot felul de comentarii deplasate. Că tatăl e mai important decît mama; că îi era ruşine că fiul lui e şi român, ameninţând că-i va arde paşaportul; contesta faptul că limba maternă este limba română; ameninţa că îşi va lua fiul înapoi în ţara de origine, acolo unde «îi este locul», iar pe mine mă va trimite singură şi spre reeducare părinţilor mei; susţinea că suntem o casă exclusiv arăbească, deşi până la naşterea copilului sărbătoream deopotrivă toate sărbătorile din cele două religii“, dezvăluie Irina.

După cele întâmplate, Tribunalul din Zürich i-a acordat mamei custodia completă asupra copilului, într-o ţară în care practica este de a da custodie împărţită. Arhitecta Irina Vencu a cerut ajutorul tuturor autorităţilor române, elveţiene şi iordaniene pentru recuperarea copilului său. Elveţienii au emis imediat un mandat european de arestare pe numele iordanianului pentru infracţiunea de răpire.

Dar demersurile celelalte trebuie făcute de statul român, ai cărui cetăţeni sunt mama şi copilul. De la primul-ministru până la MAE şi BOR, răspunsul a fost acelaşi: „Între Iordania şi România nu există nici un tratat de cooperare în justiţie, astfel că Statul român nu poate să întreprindă nici o acţiune“.

Sfat de la preotul creştin: „Mergi după legea lui“

Mai mult, reprezentantul BOR, arhimandritul Qais Sadiq, episcopul de Erzurum şi preotul comunităţii creştin ortodoxe arabe din România, nu a sprijinit-o pe femeie nici măcar moral. Deşi iniţial îi promisese tot sprijinul, auzind numele Buqaei, cu demnitari în familie, episcopul şi-a schimbat atitudinea.

„Mi-a spus că tatăl copilului are tot dreptul să-l ţină pe acesta în Iordania şi să-l crească conform tradiţiei de acolo, chiar dacă răpirea este un delict în tot restul lumii, în afară de Iordania, un stat ermetic. Deşi m-a felicitat că l-am botezat pe Iosif, părintele Qais mi-a spus că din cauza unor acuze de adulter aduse de soţ ar trebui să mă căiesc şi să mă mulţumesc cu câteva vizite în Iordania, în care să-mi pot vedea fiul, dar doar în condiţii impuse de familia de acolo. Episcopul mi-a sugerat chiar să mă convertesc la islam şi să mă mut acolo pentru a avea mai multe avantaje ca femeie si mama in cazul unui proces demarat in Iordania“, mărturiseşte Irina, dezamăgită şi îndurerată.

Ca „străină“ n-are nicio şansă

Din luna decembrie 2015, Irina Vencu încearcă să obţină recunoaşterea deciziei Tribunalului din Zürich, printr-o procedura de exequatur, pe care o avea probabil abia spre finele lui 2016. „Copilul meu este cetăţean român şi se află într-o ţară străină fără acordul custodelui legal, într-o situaţie considerată de autorităţile elveţiene ca răpire. Din păcate, în Iordania, toate aceste acţiuni legale au şanse minime de reuşită pentru că se desfăşoară prin Sharia, legea islamică, iar eu ca femeie, creştină şi nerezident în Iordania, nu voi reuşi să îmi aduc fiul înapoi“, arată românca.

Petiţia, strigătul public

Irina Vencu a iniţiat o petiţie pe site-ul change.org, cerând sprijinul oficial pentru reunirea cu fiul său. Ca răspuns la petiţia Irinei, care a stârnit reacţii favorabile mamei, Hamzeh Buqaei (foto dreapta, împreună cu copilul) a postat câteva afirmaţii: „Doamna Vencu mi-a trădat încrederea şi l-a botezat creştineşte pe Yousef, ceea ce violează legi şi drepturi ale omului. Ea vrea chiar să-i schimbe naţionalitatea şi numele, pentru a putea călători nestingherită cu el, fără permisiunea mea“. Adică exact ce s-a întâmplat cu micuţul Iosif - care a călătorit cu tatăl, fără permisiunea mamei.

În opinia Irinei, situaţia nu ţine de religie, diferenţe culturale sau alte clişee. Ţine de mentalitate şi caracter.

„Ţine de educaţia primită în casă, curajul de a-ţi asuma lucruri, onestitate, omenie, cu reversurile lor, laşitate, minciună, orgoliu împins până la absurd. Ţine de maturitatea cu care doi oameni adulţi, deveniţi părinţi, se pot confrunta cu probleme, pot încerca să rezolve amiabil, pot gândi în perspectivă.

Calea legală durează nepermis de mult în cazul unui copil atât de mic. Cerinţe birocratice noi se ivesc la tot pasul, şi din păcate nimeni nu ia încă act de problemă, la aproape nouă luni de la răpire.

Cer sprijinul autorităţilor statului român în a cere statului iordanian respectarea drepturilor mele şi ale fiului meu, şi de a ne ajuta astfel încît băieţelul meu să crească alături de mamă şi de tată, de a beneficia real de ambele moşteniri culturale ale părinţilor lui şi ale locului în care a fost născut şi crescut până în ziua în care a fost răpit“, afirmă Irina Vencu.

Pe aceeaşi temă:

REPORTAJ Dincolo de văl. Româncele din Iordania

REPORTAJ Iordania, ţara care a trecut ca prin urechile acului de Primăvara Arabă

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite