Constanţa

articolul anterior articolul urmator

DNA l-a trimis în judecată pe Dănuţ Culeţu, fost prefect al Constanţei între 2005-2009, pentru abuz în serviciu

0
6 Jan 2015 15:45:37
Autor: Adrian Boioglu
Dănuţ Culeţu a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu.
Dănuţ Culeţu a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu.

Fostul prefect al judeţului Constanţa în perioada 2005-2009, Dănuţ Culeţu, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în instanţă primarul comunei Valu lui Traian şi fostul director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Dănuţ Culeţu, la data faptelor prefect al judeţului Constanţa, preşedinte al Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa, în prezent deputat în Parlamentul României, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Florin Mitroi, primar al comunei Valu lui Traian şi preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată Gabriel Gheţu, la data faptelor şef al Biroului Judeţean de Rentă Viageră Agricolă la Administraţia Domeniilor Statului – Reprezentanţa Teritorială Constanţa, Stere Sponte,  la data faptelor director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa şi de membru în Comisia Judeţeană de Fond Funciar Constanţa şi Titus Găgeatu, la data faptelor consilier în cadrul Compartimentului Urmărirea Actelor cu Caracter Reparatoriu – Direcţia Verificarea Legalităţii, a Aplicării Actelor Normative şi Contencios Administrativ din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Constanţa, toţi pentru complicitate la abuz în serviciu.

Dănuţ  Culeţu, în calitate de preşedinte al Comisiei judeţene de fond funciar Constanţa, prin încălcarea dispoziţiilor legale, la data de 27 septembrie 2006, a propus şi a determinat adoptarea unei hotărâri, de către comisia menţionată (hotărârea nr. 574/27.09.2006), fără a o supune la vot, validând, în mod ilegal, propunerile de reconstituire a dreptului de proprietate pe o suprafaţă de 656,76 hectare aparţinând Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, în favoarea unor persoane (489 poziţii) care nu au făcut dovada că au deţinut terenuri pe acel amplasament. În acest fel, a fost adus un prejudiciu de 1.050.816 lei staţiunii de cercetare, precum şi un folos necuvenit de aceeaşi valoare persoanelor cărora li s-au restituit ilegal terenurile respective.

Anterior, Florin Mitroi, în calitate de preşedinte al Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, în urma şedinţei din data de 6 iulie 2006 a Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, a formulat, către Comisia judeţeană Constanţa, propunerea de transformare a Anexei nr. 49 (anexa cu persoanele care nu fac dovada vechiului amplasament) în Anexa nr. 29, (anexa cu persoane care fac dovada vechiului amplasament) cu încălcarea dispoziţiilor legale, deşi persoanele respective nu făceau individual dovada vechiului amplasament în perimetrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian.

Împrejurarea descrisă, prin care Florin Mitroi a încălcat atribuţiile de serviciu, a condus la preluarea ilegală (în baza Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa şi a Protocolului nr. 56086/08.11.2006 încheiat între Administraţia Domeniilor Statului şi Comisia Locală de Fond Funciar Valu lui Traian), a suprafeţei de 656,76 hectare din terenurile administrate de Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian. Prin aceeaşi faptă, a obţinut un folos necuvenit firma administrată de soţia lui Florin Mitroi, SC Andra Internaţional SRL. Această firmă a achiziţionat cu 15.000 lei un teren de 6 hectare şi l-a vândut, la data de 07.06.2006, către o altă firmă din Constanţa, încasând suma de 1.200.000 dolari SUA.

În cursul anului 2006, Stere Sponte, în calitate de director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa şi de membru în Comisia Judeţeană de Fond Funciar Constanţa, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, i-a ajutat pe inculpaţii Dănuţ Culeţu şi Florin Mitroi să obţină adoptarea, în mod ilegal, a hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa, prin aceea că a confirmat, în mod nelegal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29 la Hotărârea menţionată, fac dovada individual a vechiului amplasament, deşi acest lucru nu era real.

Inculpatul Gabriel Gheţu, şef al Biroului Judeţean de Rentă Viageră Agricolă la Administraţia Domeniilor Statului – Reprezentanţa Teritorială Constanţa, a fost desemnat drept membru în Comisia Judeţeană de Fond Funciar Constanţa. În calitate de reprezentant al A.D.S în respectiva comisie, în cursul anului 2006, i-a ajutat pe inculpaţii Dănuţ Culeţu şi Florin Mitroi să obţină adoptarea, în mod ilegal, a Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa, confirmând, în mod nereal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29, fac dovada individual a vechiului amplasament în perimetrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, împrejurare care a condus la preluarea ilegală din administrarea Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian a suprafeţei de 656,76 hectare teren agricol.

La data de 23.01.2009, Titus Găgeatu, în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Urmărirea Actelor cu Caracter Reparatoriu – Direcţia Verificarea Legalităţii, a Aplicării Actelor Normative şi Contencios Administrativ din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Constanţa, dar şi de coordonator, în fapt, al Colectivului de lucru al Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa, fără a avea dispoziţia rezolutivă a conducerii prefecturii şi fără a verifica, în mod efectiv, a aplicat pe filele Anexei nr. 29 a Hotărârii Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa nr. 574/27.09.2006 ştampila cu menţiunea „Comisia Judeţeană de Fond Funciar – Verificat – Colectiv Tehnic”, împrejurare care a condus la retrocedarea ilegală, a suprafeţei de 656,76 hectare teren agricol administrat de Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valul lui Traian.

De asemenea, Titus Găgeatu a falsificat înscrisul oficial intitulat Tabelul nominal cuprinzând persoanele fizice cărora li se stabileşte dreptul de proprietate potrivit art. 37 din Legea nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare, prin atestarea necorespunzătoare adevărului că a fost verificată, de către Comitetul de lucru, realitatea menţiunilor din acest tabel.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator pe bunurile inculpaţilor Florin Mitroi, Stere Sponte Gabriel Gheţu, Dănuţ Culeţu şi Titus Găgeatu, în vederea recuperării prejudiciului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Mai citiţi şi:

UPDATE Flagrant la Spitalul Judeţean Constanţa. Şeful de la Chirurgie Cardiovasculară, dr. Marius Militaru, şi soţii Arhire, anestezişti, reţinuţi de DNA

Fostul primar al Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi conflict de interese

Primarul din Năvodari, trimis în judecată de DNA
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările