Dobrogea are cel mai mic grad de îndatorare din ţară, dar deţine campionul la creanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiul efectuat de Kruk Romania, prezentat la finele săptămânii trecute la Constanţa, arată că Dobrogea este terenul extremelor în gestionarea finanţelor.

În portofoliul companiei de recuperări creanţe care deţine supremaţia în Europa Centrală şi câştigă teren în România, Dobrogea are cel mai mic număr de creanţe din ţară - 5%, dar totodată deţine campionul absolut al datoriilor, cu o creanţă de 9.867 lei.

În acelaşi timp, Dobrogea se situează sub media de vârstă a datornicului român: 43 ani în Dobrogea, faţă de 44 ani cât este media naţională. „Surprinzător, profilul Dobrogei este asemănător Transilvaniei“, spun specialiştii de la Kruk, care au prezentat concluziile studiului realizat în 2013. Kruk România a cumpărat portofolii din dumeniile bancare, telecomunicaţii, asigurări.

O cale pentru a evita îndatorarea este de a ne limita la ceea ce ne trebuie, atunci când facem bugetul personal. „Confundăm nevoile cu dorinţele, de aceea când accesăm un credit de nevoi personale nu trebuie să fie făcut pentru o excursie în străinătate – pe care ne-am dori-o, dar care nu ne este strict necesară“, atrage atenţia cunoscutul antropolog Vintilă Mihăilescu.

El a descris şi emoţiile prin care trec românii, în funcţie de venituri, atunci când au datorii. Dacă tinerii privesc lucrurile mai relaxat, pentru cei vârstnici o datorie reprezintă o mare povară, de care se simt ameninţaţi şi ruşinaţi. Totodată, românii suferă de un „pesimism generaţional“ cu cât sunt mai tineri, fiind sceptici în privinţa mersului societăţii.

Totuşi, faptul că este datornic nu constituie un capăt de ţară, iar consultanţii în recuperarea de creanţe spun că au instrumentele şi experienţa necesară pentru a te ajuta să treci peste acest moment dificil. „Un plic verde primit de la noi înseamnă veşti bune, înseamnă că ne vom consulta şi vom stabili împreună ce este de făcut pentru lichidarea datoriei. Plata creanţelor se va face pe un termen cât mai lung, pe măsura posibilităţilor financiare, în condiţii oricum mai avantajoase decât o altă îndatorare la bănci sau la alte societăţi de creditare“, dau asigurări cei de la Kruk.

Daniela Dochia şi Cosmina Marinescu de la Kruk Romania, alături de Ion Dichiseanu la Constanţa

Daniela Dochia şi Cosmina Marinescu de la Kruk Romania alături de Ion Dichiseanu la Constanţa

Paula Ivan, campioana olimpică la atletism de la Seul 1988, al cărei record olimpic la 1.500 metri este încă valabil, spune că nici măcar sportivii de performanţă ai României nu sunt scutiţi de grija datoriilor. „Suntem oameni obişnuiţi, cu toate responsabilităţile şi nevoile celorlalţi. Suntem mai căliţi însă în a ne stăpâni emoţiile“, mărturiseşte campioana. O datorie este o provocare, iar fiecare aleargă cursa cu gândul la linia de finish.

Pentru un actor, presiunea financiară este şi mai mare decât pentru un spectator. Când apare în public, ţinuta lui trebuie să fie impecabilă, cu orice preţ. Actorul Ion Dichiseanu este în situaţia de a fi împrumutat unui prieten o sumă substanţială de 27.000 euro, pe care întârzie să o recupereze, în ciuda statutului său. „Au şi actorii olimpiada lor. Se lansează în carieră, dar apoi este greu să te menţii la acelaşi nivel ridicat al ştachetei. Iar pretenţiile la actori sunt foarte mari, ochii sunt aţintiţi asupra lor“, arată maestrul.

Vă mai recomandăm

Ce gândeşte un restanţier: „Am datorii pentru că mi-am pierdut jobul, mi-e ruşine şi vreau să plătesc cât mai repede“

STUDIU Românii cred că „înainte era mai bine“ şi pentru bugetul familiei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite