UPDATE Gravidă transportată cu şenilata la spital. Dobrogea rămâne sub Cod Portocaliu până de Mărţişor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că avertizarea de Cod Portocaliu intrată în vigoare de luni, 26 februarie, ora 3, ţine până joi, 1 martie, ora 10. Vor fi temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât şi ziua, în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.

În aceste zone, valul de frig se va intensifica, iar gerul va fi persistent chiar şi pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 şi -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 şi -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig.

UPDATE Începând cu ora 19.00 s-au blocat următoarele drumuri judetene:
DJ 222 hotar  Tulcea - Râmnicu  de Jos - Gradina; Peştera - Pietreni
DJ 226A Cogealac - Râmnicu de Jos
DJ 307 Deleni - Sipote
DJ391 Negru Vodă - Cerchezu - Viroaga;
DJ391A Băneasa - Dobromir - Valeni -vb Sipote - Tufani  - Firnica  - bifurcatie DJ392 - Olteni- Viroaga
DJ392 Plopeni - Movila Verde - Independenţa - Dumbraveni.

UPDATE Începând cu ora 19.00, s-a închis circulaţia rutieră pentru toate categoriile de autovehicule pe sectorul de autostradă cuprins între Ovidiu şi Port Agigea Sud, km 0+000 – km 21+775 din cauza viscolului puternic ce reduce vizibilitatea.

UPDATE Salvatorii au transportat cu şenilata doi fraţi de 1 an din localitatea Arsa la spitalul din Mangalia. Copiii sunt gemeni şi aveau febră mare.

UPDATE O gravidă care acuză contracţii, cu sarcina în 35 – 36 săptămâni, din Călugăreni, a fost transportată cu şenilata venită în sprijin de la ISU Galaţi. Femeia a fost luată de acasă şi dusă la Gălbiori, unde o aştepta o ambulanţă. Ea va fi transportată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. 

O altă gravidă, din satul Arsa, din sudul judeţului, va fi transportată cu şenilata la spitalul din Mangalia. 

Mai multe drumuri din judeţ au interdicţii de tonaj, iar intrarea pe A2 a fost închisă. La toate porţile de acces spre autostradă sunt echipaje de Poliţie. 

Acţiuni de deszăpezire:

D.R.D.P. Constanta : Se patruleaza cu 126 autoutilaje si s-au raspandit 65 tone sare si 400 litri clorura de calciu astfel :

- SDN Constanta: se patruleaza cu 44 autoutilaje pe DN 2A, DN 22, DN 39, DN 22C, DN 3, DN 3C, DN 38 si s-au raspandit 20 tone sare si 400 litri Ca Cl 2;

- Sectia Autostrazi: se patruleaza cu 16 autoutilaje pe A A2 si s-au raspandit 2 tone sare ;

- SDN Calarasi : se patruleaza cu 37 autoutilaje pe DN 3, DN 3A, DN 3B, DN 21, DN 31,A2 si s-au raspandit 37 to sare ;

- SDN Slobozia : se patruleaza cu 6 autoutilaje pe DN 2A, DN 2C, DN 21, si s-au raspandit 5 tone sare;

- SDN Braila : se patruleaza cu 5 autoutilaje pe DN 2B,DN 21,DN 22 ;

- SDN Tulcea : se patruleaza cu 15 autoutilaje pe DN 22, DN 22A, DN 22D, DN 22E, DN 22F si s-au raspandit 18 to sare si 5400 litri CaCl2;

- SDN Fetesti: se patruleaza cu 3 autoutilaje pe DN 3A, DN 3B

image

UPDATE La ora 16.30, autorităţile au anunţat că se închide circulaţia rutieră pentru toate categoriile de autovehicule pe sectorul de autostradă cuprins între Cernavodă şi Constanţa, din cauza viscolului puternic ce reduce vizibilitatea spre zero. De asemenea, se mentin restricţiile de tonaj pe: DN2A Lumina - Hârşova, DN 22 Lumina - Mihai Viteazu şi DN3 Murfatlar - Ostrov.

UPDATE Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţaa comunicat că 382 pacienţi au fost înregistraţi la Unitatea Primiri Urgenţe în intervalul 25.02.2018, ora 12.00- 26.02.2018, ora 12.00. Cei mai mulţi dintre aceştia au peste 65 de ani (84 persoane) şi între 1 şi 16 ani (80 persoane).

Cele mai multe cazuri, 319, au fost repartizate pe „cod verde“, în vreme ce pacienţii al căror risc vital a fost evaluat ca fiind imediat, cât şi pacienţii pentru care exista un risc de agravare rapidă au fost repartizaţi pe codurile roşu şi galben (8 - cod roşu şi 41- cod galben). În urma investigaţiilor de specialitate, din cele 382 persoane au rămas internate 79 (14 Pediatrie, 7 Ortopedie Traumatologie, 7 Gastroenterologie, 5 Cardiologie ş.a.)

Din pricina temperaturilor scăzute, la UPU au fost aduşi mai mulţi pacienţi reprezentând cazuri sociale. Aceştia sunt investigaţi, şi, în funcţie de starea de sănătate sunt fie internaţi, fie transferaţi la adăpostul pus la dispoziţie de autorităţile locale. Până în momentul de faţă, la adăpost au fost duse 12 persoane. Alte 4 persoane sunt încă în investigaţii.

Pacientii dializaţi care nu locuiesc în municipiul Constanţa au fost internaţi încă de ieri şi vor rămâne spitalizaţi până când vremea va reveni la normal.

UPDATE Şcolile rămân închise în tot judeţul Constanţa şi marţi, 27 februarie. Surse neoficiale afirmă că, cel mai probabil, circulaţia pe A2 va fi restricţionată între Agigea (Km 212, intersecţia A2 cu A4) şi Cernavodă (Km 160). 

UPDATE Trei bucăţi din acoperişul de tablă al Policlinicii cu plată din Constanţa s-au desprins, suflate de vântul puternic. Pompierii au degajat zona îndepărtând pericolul. 

Drumarii de la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa transmit că pentru ora 18-19 se poate sa închidă preventiv câteva tronsoane de DJ pentru a opri traficul pe timpul nopţii.

„Vom asigura pe aceste tronsoane eventuale intervenţii medicale. Sunt drumuri cu o importanţă scăzută din punct de vedere al traficului. Rutele importante (de exemplu Mangalia-Negru Vodă; Mihai Viteazu-Corbu; Ion Corvin-Cernavodă-Topalu) vor fi menţinute deschise cu orice costuri, atâta timp cât utilajele vor face faţă. Rog conducătorii auto să nu circule pe timp de noapte cand vizibilitatea este foarte redusă din cauza viscolului şi intervenţiile utilajelor de deszapezire se desfăşoară cu dificultate“, a declarat Lucian Lungoci, reprezentantul RAJDP. 

Intervenţia de la Policlnica cu plată din Constanţa Foto ISU 

image

Având în vedere condiţiile meteo nefavorabile, poliţiştii constănţeni recomandă conducătorilor auto de transport public de persoane să înceteze efectuarea de curse, pe câteva porţiuni de drum de pe DN 22, DN2A, DN 3.

Pe DN 22A, km 239+000 – km 287+000, între Mihai Viteazu (CT) şi Ovidiu (CT), pe DN2A, km 127+000-196+000, între Hârşova (CT) şi Ovidiu (CT), pe DN13B, km 0+000 – 51+051, între Praid şi Gheorgheni (Hargita) şi pe DN 3, km 224+000 – 129+000, între Cataniciu şi Ostrov, a fost instituită restricţia de tonaj pentru autovehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone. 

image

Măsura a fost luată din cauza ninsorii şi a viscolului puternic ce determină vizibilitate redusă.

„Ţinând cont că începând cu ora 7.00 a intrat în vigoare codul portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite şi vizibilitate scăzută recomandăm conducătorilor auto să plece la drum doar în cazuri de strictă necesitate“, spun autorităţile.

Cele mai afectate judeţe de condiţiile meteorologice extreme din aceastăp perioadă sunt Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea şi Municipiul Bucureşti.

„Precizăm că reprezentanţii CNAIR SA acţionează în permanenţă în toate zonele afectate, pentru a asigura desfăşurarea traficului rutier în condiţii de siguranţă. Facem din nou apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate“, anunţă drumarii. 

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360, 0800.800.301 şi pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro - DISPECERAT - Şituatia Drumurilor Naţionale, dar şi pagina de FBhttps://www.facebook.com/cnadnr/ şi de TWITTER, @CNADNR.

Reţeaua de energie electrică rezistă

Insoectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea transmite că nicio localitate din judeţul Constanţa nu este afectată de lipsa alimentării cu apă şi curent electric. 

E-Distribuţie Dobrogea a suspendat, pe durata avertizării de vreme rea – cod portocaliu de vânt puternic şi ninsori abundente anunţate de Administraţia Naţională de Meteorologie - lucrările care presupun întreruperea programată a alimentării cu energie electrică, pentru a preîntâmpina neplăceri cauzate clienţilor.

Astfel, lucrările planificate pentru perioada 26 februarie 2018 – 1 martie 2018 vor fi reprogramate pentru o perioadă viitoare.

De asemenea, a fost organizată suplimentarea turelor din dispecerat şi din call center, pentru a prelua un eventual volum ridicat de sesizări.

Clienţii au la dispoziţie numerele în regim TelVerde (apelabile gratuit din reţelele naţionale de telefonie) 0800.070.555, 0800.070.888, 0800.070.444 sau prefixul judeţului + 929. În acest moment, situaţia energetică este normală, existând deranjamente punctuale pentru care se intervine.

Cum se descurcă reşedinţa de judeţ

Primăria Constanţa a transmis că un număr de 9 sărăriţe au împrăştiat 130 tone material antiderapant pe străzile principale şi secundare din municipiul Constanţa, pornind din următoarele intersecţii: Poarta 1, bd. Ferdinand – bd. Tomis, bd. Mamaia - Pescărie, bd. Lăpuşneanu - bd. Aurel Vlaicu, str. Suceava - Boema, bd. I.C. Brătianu, şos. Mangaliei – bd. 1 Mai, bd. I.C. Brătianu-Cora, bd. Aurel Vlaicu – Pod Cumpenei.

Cele 22 utilaje cu lamă ale SC Polaris M Holding se află în punctele menţionate mai sus şi sunt pregătite să acţioneze când situaţia o va impune.

Un grup de 60 de angajaţi ai firmelor prestatoare din domeniul spaţii verzi acţionează în continuare pentru degajarea aleilor şi băncuţelor din parcuri.

În staţiile de autobuz, pe trecerile de pietoni şi trotuare, la pasajele pietonale, la intrările de la Unitatea de primiri urgenţe şi instituţii publice se intervine pentru curăţarea zăpezii cu 138 de angajaţi ai SC Polaris M Holding.

Un număr de 12 persoane se află la acestă oră la adăpostul de urgenţă pentru sezonul rece, unde primesc hrană şi ceai cald.

„Din cauza temperaturilor scăzute, recomandăm evitarea deplasării în spaţii deschise şi a expunerii la frig, mai ales pentru anumite categorii de persoane: vârstnici, bolnavi cronici, copiii foarte mici sau cei care au diverse afecţiuni, gravidele cu risc sau cele în ultimul trimestru de sarcină, persoane cu dizabilităţi.

În cazul în care deplasarea este absolut necesară, se impune folosirea de îmbrăcăminte călduroasă şi impermeabilă pentru a asigura protecţie împotriva vântului. Protejarea extremităţilor şi a feţei este esenţială în prevenirea apariţiei degerăturilor.

De asemenea, recomandăm renunţarea la deplasările pe distanţe lungi, în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate adecvat sezonului.

Totodată, recomandăm folosirea mijloacelor de transport în comun şi evitarea folosirii autovehiculelor personale.

Dacă deplasarea este absolut necesară, rugăm constănţenii să nu staţioneze autovehiculele în locuri care ar împiedica accesul autovehiculelor cu competenţe în asigurarea serviciilor de urgenţă. 

Pentru a evita posibilele accidente, recomandăm participanţilor la trafic să circule cu viteză care să nu depăşească 30 km/h, iar autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă.

Reamintim faptul că persoanele fizice şi juridice au obligaţia conform HCL 184/2013 să asigure îndepărtarea ţurţurilor, a zăpezii şi a gheţii din zona imobilelor şi depozitarea acestora în afara părţii carosabile şi în alte locuri în care circulaţia pietonală să nu fie afectată“, spun edilii.

Constănţenii, agenţii economici şi asociaţiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon:

Dispecerat Primăria Municipiului Constanţa – 0241/550055;

Dispecerat Serviciul Gestionare Spaţii Verzi – 0722545366/ 0241/488171;

Dispecerat Direcţia Generală Poliţia Locală – 0241/484205;

Dispecerat Serviciul Protecţie Civilă - 0799606189. 

Pe aceeaşi temă: 

Prognoza meteo: ger şi ninsoare în Dobrogea. Temperaturi mai mici cu 15 grade faţă de valoarea normală

Porturi închise din cauza vântului puternic

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite