Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Doliu în lumea teatrală! Actriţa Maria Nestor a încetat din viaţă

0
3 Jul 2012 16:06:17
Autor: Sinziana Ionescu
Actriţa Maria Nestor
Actriţa Maria Nestor

Una dintre cele mai apreciate actriţe ale Teatrului de Stat din Constanţa a încetat din viaţă. Vestea dispariţiei Mariei Nestor a lăsat lumea artistică a Constanţei fără suflare.

Colegii de la Teatrul de Stat au făcut un scurt portret al actriţei Maria Nestor. Consultantul artistic al teatrului, Anaid Tavitian, a relatat pentru public amănunte din cariera Mariei Nestor:

„Originară din Constanţa, Maria a fost repartizată aici după absolvire, debutând în anul 1977. Statisticile atestă că prima apariţie a actriţei s-a produs în ianuarie, cu un rol secundar din „Micul infern“.

Dar, îmi aduc foarte bine aminte, că două luni mai târziu, la premiera absolută „Marele soldat“ (22.03.1977), care marca Centenarul Independenţei, Televiziunea română, aflată în sală, a preluat şi transmis imagini, vorbind şi despre debutul tinerei actrite care juca rolul Iuliei, o fiinţă minunată, făcând oficii de sora medicală printre răniţii şi muribunzii frontului.

S-a dezvăluit de la început ca o ingenuă dramatică, dar şi de comedie, principala calitate fiindu-i nu atât ingenuitatea, cât o puritate structurală, netrucată, neservită ostentativ şi totdeauna voalată de o reţinere gravă, contradicţia servind adeseori ca sursa de umor.

Foarte sensibilă, a realizat personaje pline de feminitate şi lumină, dar şi cu o personalitate nesesizabilă la prima privire, cum ar fi Getta („Fântâna Blanduziei”), Ada („Passacaglia“), Gabi („Anunţ la mica publicitate“). A fost o minunată Doruleţ („Visul unei nopţi de iarnă“), piatră de încercare pentru orice ingenuă; a fost o răzvrătită Andreea („Capcana de nichel“) şi cam din aceeaşi stofă – o credibilă Nicola Davis („Cum se numeau cei patru Beatles?“).

A convins cu umor în femeia-păpuşă Clara („Răzbunarea“), dar cu acelaşi obrăjor rotund şi roz şi cu acelaşi zâmbet în ochi a făcut o demonstraţie de forţă artistică, transmiţând mesajul salvator al femeii devenită aproape demiurg, prin faptul de a perpetua viaţa în cele mai dure condiţii ale planetei: Ana din „Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă“.

Maria Nestor face parte dintre acele actriţe, cărora lumina din ochi şi din suflet şi zâmbetul bun de pe figură le aduceau roluri pe scenă, indiferent de vârstă sau de albirea părului. Dacă o grea boală nu ar fi împiedicat-o, ar fi continuat sa realizeze alte şi frumoase roluri.

Îi vom păstra mereu în suflet amintirea. Dumnezeu s-o odihnească!“


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările