Drepturile elevilor în cifre: 58,2% dintre ei simt că mediul şcolar eşuează în a promova libera exprimare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Călin Gavrilaş
FOTO Călin Gavrilaş

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a lansat marţi, 13 noiembrie, a doua ediţie a unei cercetări sociologice cu privire la percepţia elevilor din judeţ asupra nivelului de respectare a drepturilor elevilor.

„Barometrul respectării drepturilor elevilor 2017-2018” a fost realizat pe un număr de 21 de indicatori, atât cantitativi cât şi calitativi, cu scopul de a prezenta o imagine de ansamblu asupra situaţiei din şcolile constănţene. Studiul este bazat pe un eşantion reprezentativ de 457 de elevi respondenţi, din 40 de unităţi de învăţământ liceal din judeţul Constanţa, cu o marjă de eroare de 4,44% la un nivel de încredere de 95%.

„Una dintre cele mai îngrijorătoare situaţii prezentate de studiu se regăseşte chiar la început, şi anume faptul că 40,3% dintre elevii de liceu din judeţul Constanţa consideră că drepturile lor sunt respectate parţial sau nu sunt respectate deloc. Pe de altă parte, 23,6% dintre elevi nu au auzit de existenţa Statutului Elevului, codul drepturilor şi îndatoririlor elevilor, până la completarea chestionarului, iar aproximativ ⅓ dintre respondenţi consideră că gradul lor de cunoaştere a prevederilor Statutului Elevului este foarte slab sau slab”, spune Mihai Tănase, preşedintele AEC.

Judeţul Constanţa nu stă foarte bine nici în ceea ce priveşte sprijinirea dreptului la liberă exprimare în unităţile de învăţământ. Astfel, 58,2% dintre elevi simt că mediul lor şcolar eşuează în a promova dreptul la liberă exprimare. De asemenea, 37,9% dintre elevii respondenţi au fost supuşi unor cazuri de discriminare din partea elevilor, profesorilor sau personalului şcolii, principalele motive fiind constituite de etnie, statut social, aspect fizic sau capacitate intelectuală.

66,5% dintre elevi afirmă, conform studiului, că în anul şcolar anterior le-au fost solicitaţi bani pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare a unităţii de învăţământ (renovări, utilităţi, pază, bunuri materiale).

„Un fapt extrem de grav prezentat de studiu este încălcarea a două drepturi ale elevilor protejate şi de Codul Penal: 62,8% dintre elevi afirmă că le-a fost consemnată cel puţin o dată absenţă în catalog deşi erau prezenţi la oră; 18,2% dintre elevi afirmă că în liceul lor există sancţiuni de ordin pecuniar sau care obligă elevii la derularea de muncă în folosul unităţii de învăţământ”, spune Mihai Tănase.

Pe aceeaşi temă:

Bursele şcolare rămân la fel ca anul trecut, deşi elevii cer majorarea lor

Asociaţiile de elevi critică Ministerul Educaţiei pentru intenţia de a muta Bacalaureatul la începutul lunii iulie




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite